Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Καθορισμός διαδικασίας χορήγησης εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνων


Θέμα: «Καθορισμός διαδικασίας χορήγησης εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνων μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - μειωμένο ωράριο»
Ο γονέας εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει τις διευκολύνσεις της παρ.2 του αρθ. 53 του Υ.Κ για την ανατροφή του παιδιού του, δηλαδή την άδεια εννέα (9) μηνών με αποδοχές, μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του.
Την άδεια αυτή δικαιούται και ο γονέας εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει υιοθετήσει τέκνο (αρ. 582/2004 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).
Εναλλακτικά, η μητέρα εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει τη μείωση του υποχρεωτικού διδακτικού της ωραρίου, κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα, με παράλληλη απαλλαγή από τις εξωδιδακτικές εργασίες εφόσον έχει τέκνο ηλικίας έως (2) ετών (παρ. 8 αρθ. 13 του Ν. 1566/1985, παρ. 2α άρθ. 53 του Ν. 2721/1999 ΦΕΚ112 τ. Α΄ ).
Η εννεάμηνη άδεια ανατροφής χορηγείται στους εκπαιδευτικούς σε συνεχές χρονικό διάστημα και δύναται να διακοπεί μόνο για τις εξής περιπτώσεις:
α) συμμετοχή του/της δικαιούχου εκπαιδευτικού στο σεμινάριο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης
β) χορήγηση στη δικαιούχο εκπαιδευτικό ή στη σύζυγο του δικαιούχου εκπαιδευτικού της άδειας μητρότητας (κύησης – λοχείας).
Ο γονέας εκπαιδευτικός που λαμβάνει ήδη τη διευκόλυνση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου και πριν την εξάντληση της αποκτά νέο τέκνο, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο των διευκολύνσεων για το πρώτο τέκνο αργότερα, αθροιστικά με τις διευκολύνσεις που αντιστοιχούν στο νέο τέκνο, πάντα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, ήτοι μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών.
Σε περίπτωση γέννησης δίδυμων, τρίδυμων κ.λ.π. τέκνων, χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας (3) τριών μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός (ΣτΕ 845/2013). Η άδεια αυτή χορηγείται σε συνεχές χρονικό διάστημα, είτε αμέσως μετά την εννεάμηνη άδεια ανατροφής, είτε κατά την έναρξη του σχολικού έτους.

alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: