Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Για τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ: Δήλωση των εκπροσώπων των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων



Η αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί!
 
Δε μας αιφνιδίασε καθόλου η τοποθέτηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Δεμερντζόπουλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, τη Δευτέρα 28 Ιουλίου. Η συνολική στάση – που σημειωτέον είναι δηλωτική της πολιτικής που ακολουθεί η «νέα» ηγεσία του υπουργείου – ήταν, χωρίς πολλές περιστροφές, η συνέχιση και υλοποίηση όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Απέναντι στα καυτά προβλήματα της εκπαίδευσης που αφορούν τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις των συναδέλφων μας από την τεχνική εκπαίδευση, την αξιολόγηση, τον αντιεκπαιδευτικό νόμο για το Λύκειο καθώς και για το σύνολο των εργασιακών ζητημάτων (διορισμοί, μεταθέσεις, αναπληρωτές κλπ) δήλωσε ορθά – κοφτά πως θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη ηγεσία.
Συγκεκριμένα, μας δήλωσε πως δεν πρόκειται να γίνει ούτε ένας διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού και για την τρέχουσα χρονιά, πως υποχρεωτικά θα προκύψουν απολύσεις από τη «δεξαμενή της διαθεσιμότητας» αλλά και πως ο νέος νόμος για το Λύκειο θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, ενώ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα (συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα μέχρι και το ωράριο των εκπαιδευτικών) για την κάλυψη των χιλιάδων κενών από την επόμενη χρονιά. Χαρακτηριστικό της αναλγησίας της ηγεσίας του Υπουργείου – κατ’ όνομα – Παιδείας ήταν η απαξιωτική στάση του απέναντι στις θέσεις της Ομοσπονδίας.
Από τη μεριά μας, καταθέσαμε για μια ακόμα φορά το πάγιο αίτημά μας να μην απολυθεί ούτε ένας εκπαιδευτικός και να επανέλθουν όλες οι καταργημένες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Δε θα επιτρέψουμε έστω και ένας μαθητής να μείνει έξω από το σχολείο. Ο νόμος – λαιμητόμος για το Λύκειο δε διορθώνεται αλλά ανατρέπεται με μαζικούς πανεκπαιδευτικούς αγώνες. Δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση την πολιτική που επιβάλλει συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων, στοιβάζει τους μαθητές σε υπερτροφικά τμήματα, υπονομεύει και ανατρέπει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, γενικεύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δεν αποδεχόμαστε την αξιολόγηση – χειραγώγηση που μετατρέπει τα σχολεία σε σύγχρονες «ρωμαϊκές αρένες» στο όνομα της «καλής βαθμολογίας» και επιβάλλει φτώχεια διαρκείας και υποταγή για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ενώ ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές απολύσεις.
Είναι προφανές ότι το «κοινωνικό» προσωπείο με το οποίο προσπαθεί να εμφανιστεί η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα επικοινωνιακά τέχνασμα για να αποκρύψει από τον κλάδο και την κοινωνία, τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης. Η συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ είναι η πηγή όλων των προβλημάτων και όχι η λύση τους.
Σε ό,τι μας αφορά, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) είναι «καζάνι που βράζει». Η ευθύνη για αυτό βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους δήμιους της εκπαίδευσης και του λαού. Η επανάπαυση και ο εφησυχασμός καμία απολύτως θέση δεν εχουν στις τάξεις της ζωντανής εκπαίδευσης. Οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, οι στρατιές των μαθητών που εξορίζονται από το σχολείο δεν έχουν να χάσουν τίποτα απολύτως. 
Μπροστά στην πλήρη υποταγή στην κυβερνητική πολιτική, στις «εύκολες» και «ανέξοδες» λύσεις των εκλογικών αυταπατών, τα ευχολόγια για την «άλλη κοινωνία», επιλέγουμε τον δύσκολο αλλά αναγκαίο δρόμο των μαζικών λαϊκών αγώνων!

Για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν Σχολείου!
Για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά!
Για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.
Οργάνωση όλων των εκπαιδευτικών στα σωματεία τους.
Διάταξη των δυνάμεων σε θέσεις μάχης
Η εκπαίδευση μπορεί να νικήσει!


29 Ιούλη 2014

Γιώργος Δεμερδεσλής, Γ. Γραμματέας ΔΣ ΟΛΜΕ
Χρίστος Σόφης, μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: