Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ερωτηματικά για το μέλλον των σχολείων που μεταφέρονται στο Υπερταμείο

Μεταξύ των ΔΕΚΟ που μετέφερε η κυβέρνηση στο Yπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων είναι και η ΚτΥπ (Κτιριακές Υποδομές), ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του δημοσίου για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα δικαστήρια, τα σωφρονιστικά ιδρύματα και άλλα, ενώ μεταξύ άλλων στην κυριότητά της, βρίσκονται περίπου 2.000 σχολικά κτίρια.

του Μάνου Φραγκιουδάκη

Στην κατοχή της εταιρείας βρίσκεται η ακίνητη περιουσία του ΟΣΚ, δηλαδή 1986 σχολικά κτίρια, 155 οικόπεδα που προορίζονται για την κατασκευή σχολείων και βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες στα οικόπεδα, θα προχωρήσει η δημοπρασία και θα ανεγερθούν σχολεία. Ακόμη, υπάρχουν 14 ελεύθερα οικόπεδα, 25 αστικά οικόπεδα με κτίσμα, 9 αστικά οικόπεδα και 6 κτίρια Παιδαγωγικών Ακαδημιών.

Όλα αυτά είναι σήμερα στην κυριότητα της ΚτΥπ ΑΕ, καθώς η εταιρεία είναι αυτή που έχει στην κατοχή της τα οικόπεδα και τα υπό ανέγερση σχολεία και στη συνέχεια τα παραδίδει στην κυριότητα των Δήμων. Όσα όμως από τα σχολεία έχουν κατασκευαστεί με δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ακόμη και όταν είναι εν λειτουργία, παραμένουν στην κυριότητα της ΚτΥπ, μέχρι να ξεπληρωθεί το δάνειο, ώστε να μπορεί να παραχωρηθεί η κυριότητα στους Δήμους.

Ποιο είναι το αντικείμενο της ΚτΥπ

Το τελευταίο διάστημα, η ΚτΥπ έχει παραδώσει πάνω από 50 έργα σχετικά με την Παιδεία, όπως η Ράλλειος του Πειραιά, δημοτικά σχολεία, Λύκεια και Νηπιαγωγεία, αλλά και έργα Υγείας των οποίων είχε την εποπτεία, όπως το νοσοκομείο στην Σαντορίνη που εγκαινιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, το νοσοκομείο της Σύρου, των Φιλιατών, και το Κέντρο Υγείας Λεχαινών. Ακόμη, έχει κάνει παρεμβάσεις συντήρησης στον Άρειο Πάγο, το Εφετείο-Ειρηνοδικείο-Πρωτοδικείο Αθηνών, στα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά και το Σωφρονιστικό Κατάστημα Μαλανδρίνου.

Αυτή την περίοδο, βρίσκονται υπό κατασκευή 93 έργα Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης συνολικού προϋπολογισμού 320 εκατομμυρίων ευρώ, και έργα όπως κλειστά γυμναστήρια, πυροσβεστικοί σταθμοί, και άλλα. Επίσης, υπό μελέτη βρίσκονται 150 έργα, στους τομείς Παιδείας Υγείας και Δικαιοσύνης.
Στην ευθύνη της εταιρείας βρίσκεται ακόμη ο προσεισμικός έλεγχος σχολικών κτιρίων που κατασκευάστηκαν με τον Αντισεισμικό Κανονισμό το 1959 στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, που διενεργείται με μέσα και προσωπικό της ΚτΥπ με ίδια μέσα και προσωπικό.

Τέλος η ΚτΥπ είναι εκείνη που αναλαμβάνει την διενέργεια των διαγωνισμών για τον εξοπλισμό των σχολείων όλων των βαθμίδων (έδρες, γραφεία, καρέκλες, εξοπλισμός μαθητών ΑΜΕΑ) αλλά και των ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό υποδομών Υγείας και τον εξοπλισμό υποδομών Δικαιοσύνης.

www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: