Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΕΤΙΑΣ 2015-2016 ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΠΥΣΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, ΚΟΥΣΙΝΙΔΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΧΑΡΗ) – ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑΣ




ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ Δ.Σ.ΤΩΝ ΕΛΜΕ
ΔΡΑΜΑΣ, ΕΒΡΟΥ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ & ΡΟΔΟΠΗΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΕΤΙΑΣ 2015-2016
ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΠΥΣΔΕ
ΚΟΥΣΙΝΙΔΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΧΑΡΗ) – ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Διανύουμε μιά δύσκολη περίοδο, όπου το Δημόσιο Εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών Κυβερνήσεων, ΕΕ και ΔΝΤ και παραδίδεται βορά στις ορέξεις της «αγοράς» και των εμπόρων της που θέλουν να την μετατρέψουν από δημόσιο-κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Οι εκπαιδευτικοί συκοφαντούνται, περιθωριοποιούνται, φτωχοποιούνται και εξουθενώνονται οικονομικά, ενώ η εργασιακή ανασφάλεια είναι διάχυτη σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και κυρίως στους αδιόριστους συναδέλφους μας. Η κατάσταση στα σχολεία παραμένει εκρηκτική: χιλιάδες κενά, υποχρηματοδότηση, χαμένες διδακτικές ώρες, μορφωτικά ελλείμματα στους μαθητές, μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί και απολύσεις αναπληρωτών, όταν οι προσλήψεις τους γίνονται με το σταγονόμετρο.
Πάνω από τα σχολεία πλανάται ένα «φάντασμα». Αυτό που λέει πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Που λέει πως πρέπει να υπομένουμε το μοιραίο, την καρμανιόλα, τους δανειστές, τους τοκογλύφους, τους διπρόσωπους και τους δυνάστες. Η ανίερη συμμαχία, ΕΕ, ΔΝΤ, ΜΜΕ, μαζί με την πλήρως υποταγμένη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και όμως, άλλος δρόμος δεν υπάρχει μόνο για όσους υποτάσσονται, για όσους αποδέχονται ότι η ζωή τους δεν τους ανήκει.
Η διετία που πέρασε είναι αλήθεια ότι αποτελεί μία από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους που έχουμε ζήσει. Με ανατάσεις αλλά και διαψεύσεις, με την ορμή του ΟΧΙ και την εξαπάτηση του ΝΑΙ, με τα ερωτήματα να μπαίνουν αμείλικτα και την ανάγκη να βρεθούν οι δρόμοι που θα οδηγήσουν στην οριστική ρήξη και τη σύγκρουση με τα μνημόνια, το κεφάλαιο, το εξαρτημένο και παρασιτικό πολιτικό κατεστημένο, την Ε.Έ.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, που διακονούμε την αλήθεια και το δίκιο, δεν έχουμε κανένα λόγο να γίνουμε υπηρέτες και δούλοι. Ακόμα κι αν βιώνουμε τον τρίτο μνημονιακό ζόφο που βάζει στο θυσιαστήριο μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, πρόνοια και δημόσιο πλούτο. Αγωνιζόμενοι διεκδικούμε το δικαίωμα να επιλέγουμε. Κι η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη: η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και των Κυβερνήσεων που την υλοποιούν αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το λαϊκό μας κίνημα και τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Συναδέλφισσα / συνάδελφε
Πριν από δύο χρόνια ζητώντας την ψήφο σας στο ΑΠΥΣΔΕ υποσχεθήκαμε πως:

«...Θα λογοδοτούμε στα σχολεία, τις ΕΛΜΕ και τις ΓΣ και θα προωθούμε τις αποφάσεις των σωματείων
....Θα καταργήσουμε την αδιαφάνεια και θα κατοχυρώσουμε τον ανοιχτό δημόσιο διάλογο με κάθε τίμημα.
....Δε θα συμμετάσχουμε στις αξιολογήσεις – κατηγοριοποιήσεις των σχολείων και σε οποιαδήποτε μορφής αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, θα τις καταγγείλλουμε και μαζί με τα συνδικάτα θα μπλοκάρουμε όλες τις αντίστοιχες διαδικασίες, υπενθυμίζοντας ότι όσα από τα στελέχη εκπαίδευσης εμπλακούν σ’ αυτές τις διαδικασίες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ.
Θα παλέψουμε για την απόλυτη και δημοκρατική μεταχείριση ΟΛΩΝ των συναδέλφων, χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις

Δύο χρόνια μετά, μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια, γιατί πιστεύουμε ότι υλοποιήσαμε όλα τα παραπάνω:

1.   Συνεχίσαμε την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όλων των συναδέλφων. Όλοι οι συνάδελφοι πληροφορούνταν αναλυτικά και με λεπτομέρειες, όχι μόνο για το τι θα συζητούνταν στις συνεδριάσεις στο ΑΠΥΣΔΕ, αλλά και για ΟΛΕΣ τις αποφάσεις του συμβουλίου, προστατεύοντας βέβαια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η ενημέρωση γίνονταν με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και ακολουθούσε αποστολή ηλ. μηνυμάτων σε όλα τα Σχολεία, καθώς και στις ηλ. δ/νσεις όσων συναδέλφων τις είχαν κοινοποιήσει.. Εκδώσαμε συνολικά 29 ενημερωτικά δελτία. Οποιαδήποτε στιγμή χρειάστηκε, είχαμε προσωπική επικοινωνία με τους συναδέλφους μας για να συζητήσουμε προβλήματα που προέκυπταν. Αρκετές φορές η ενημέρωση έγινε και με επισκέψεις σε Σχολεία των Νομών της Περιφέρειας. Σε κάθε φάση των υπηρεσιακών μεταβολών ενημερώναμε τους συναδέλφους αναρτώντας σχετικούς πίνακες (συγκεντρωτικοί πίνακες κενών – πλεονασμάτων, πίνακες λειτουργικών κενών γενικής και ειδικής αγωγής, καθώς και για τα μουσικά σχολεία)
2.    Στηρίξαμε τον αγώνα και τα αιτήματα των συναδέλφων μας στη διαθεσιμότητα, είτε μέσα στο συμβούλιο, είτε με ανακοινώσεις μας, αλλά κυρίως συμμετέχοντας στις δράσεις τους, βρισκόμενοι συνεχώς στο πλευρό τους.
3.   Υποχρεωτικές μετακινήσεις εντός Περιφέρειας: με ομόφωνες αποφάσεις το ΑΠΥΣΔΕ μετακίνησε συναδέλφους μεταξύ των νομών της Περιφέρειας, ΜΟΝΟ κατόπιν αιτήσεων τους και αφού πρώτα είχαν ανακοινωθεί τα κενά και τα πλεονάσματα.
4.    Αποσπάσεις στην Περιφέρεια και τις Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης: καταψηφίσαμε τους σχετικούς πίνακες που στάλθηκαν στο Υπουργείο, γιατί παρόλο που η εγκύκλιος για τις αποσπάσεις αυτές προέβλεπε 6 κριτήρια, αυτά δεν μοριοδοτούνταν. Δηλώσαμε ότι: <<   Καταψηφίζουμε τους πίνακες αποσπάσεων στην Περιφερειακή Δ/νση και στις Δ/νσεις Β/θμιων Εκπ/σεων της Περιφερείας. Πάγια θέση μας είναι ότι οι αποσπάσεις σε ΔΔΕ και Περιφερειακές Δ/νσεις, πρέπει να γίνονται βάσει συγκεκριμένης μοριοδότησης, χάριν της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τα κριτήρια των εγκυκλίων αποσπάσεων σε φορείς και σε ΠΥΣΔΕ….>>.
5.    Καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων - συμπτύξεις τμημάτων - περικοπή ολιγομελών τμημάτων - αναπληρωτές: α) Στηρίξαμε με κάθε τρόπο τις ΕΛΜΕ στον αγώνα τους ενάντια στις καταργήσεις σχολείων και τις συμπτύξεις τμημάτων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε πρόταση κατάργησης-συγχώνευσης που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛΜΕ, των συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων και της τοπικής κοινωνίας. β ) Στις 19/11/2015 οργανώσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφ. Δ.νση στην Κομοτηνή, εξ αιτίας της μη εγκρίσεως αρκετών ολιγομελών τμημάτων σε Γ/σια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των ακριτικών μας περιοχών. Συμμετείχαν όλες οι ΕΛΜΕ της Περιφέρειάς μας ( Δράμα έως Ν.Ορεστιάδα ) και αρκετοί συνάδελφοι γ) Στις 15/04/2016 οργανώσαμε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς της περιοχής παράσταση διαμαρτυρίας στις Δ/νσεις Εκπ/σης και στην Περιφερειακή Δ/νση στην Κομοτηνή, για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο σχέδιο νόμου Φίλη για το σύστημα προσλήψεων των αναπληρωτών συναδέλφων μας.
6.    Επιλογή Δ/ντών Εκπ/σης: το 2015 είχαμε την πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου (ν. 4351/2015) για την επιλογή Δ/ντών Εκπ/σης. Με τη συμμετοχή και τη στάση μας μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής, επιζητήσαμε την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά τη μοριοδότηση των υποψηφίων Δ/ντών Εκπ/σης. Πριν τη διαδικασία των συνεντεύξεων δημοσιοποιήσαμε την παρακάτω δήλωση: <<… Ως αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΔΕ … αναλογιζόμενος την ευθύνη μου απέναντι στους εκπ/κούς της Περιφέρειάς μας, ανακοινώνω, όπως έχω ηθική και συνδικαλιστική υποχρέωση, τη στάση μου κατά τη διαδικασία των συνεντεύξεων των υποψηφίων Δ/ντών Εκπ/σης: Θα συμμετάσχω κανονικά στη διαδικασία, προσπαθώντας με τις ερωτήσεις μου και τη γενικότερη τοποθέτησή μου, να δημοσιοποιήσω στάσεις, απόψεις και συμπεριφορές των υποψηφίων. Όμως δε θα εμπλακώ στο τελικό στάδιο της "αξιολογήσεως" των υποψηφίων Δ/ντών Εκπ/σης και δε θα βαθμολογήσω …>>. Ξεκάθαρη η στάση μας ακόμη και γι’ αυτούς τους υποψηφίους που ήταν μέλη του ψηφοδελτίου μας το 2014.
7.    Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης: έχοντας υπ’όψιν την εμπειρία συμμετοχής μας στο ΑΠΥΣΔΕ και μελετώντας τη διοικητική διάρθρωση της Εκπ/σης συμπεράναμε πως είναι περιττός ο θεσμός των Περ. Δ/νσεων Εκπ/σης. Δημοσιοποιήσαμε τη θέση μας αυτή, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού σε αρκετούς συνδικαλιστικούς εκπαιδευτικούς φορείς ( ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Δ/ΝΣΕΙΣ ΕΚΠ/ΣΕΩΣ στο http://agonsysp.blogspot.gr/2015/02/blog-post_18.html )

Αντιταχθήκαμε σε κάθε αντιεκπαιδευτική πολιτική μαζί με το σύνολο του κλάδου, στο πλευρό των ΔΣ όλων των ΕΛΜΕ της Περιφέρειας υλοποιώντας και προωθώντας ΟΛΕΣ τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων. Στηρίξαμε εμπράκτως και ήμασταν παρόντες σε όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν στην έδρα της Περ. Δ/νσης στην Κομοτηνή.

ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ
Χαράζοντας νέα πορεία δυναμικής αντίστασης στην αυταρχική νομοθεσία, στις αυθαιρεσίες και τη γραφειοκρατία της διοίκησης.
Για εκπροσώπηση με αιρετούς που θα στηρίζονται στις αποφάσεις του κλάδου και θα δρουν με γνώμονα το συμφέρον του δημόσιου σχολείου, της εκπαίδευσης και του καθηγητή.
Για εκπροσώπηση με αιρετούς που θα βρίσκονται δίπλα στους συλλόγους διδασκόντων, πλάι στον μαχόμενο καθηγητή και θα υπερασπίζονται το δίκιο και την αξιοπρέπειά του.
Ψηφίζουμε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Οκτώβρης-Νοέμβρης 2016
Με συναδελφικούς - αγωνιστικούς χαιρετισμούς


ΚΟΥΣΙΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ κινητό: 6937032925 και e-mail: xkousini@gmail.com
ΑΙΡΕΤΟ ΜΕΛΟΣ
ΑΠΥΣΔΕ ΠΕΡΙΦ.ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ κινητό: 6944906871 και e-mail: sofiafil50@gmail.com
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΑΙΡΕΤΟ ΜΕΛΟΣ
ΑΠΥΣΔΕ ΠΕΡΙΦ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: