Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Νέες έμμεσες μειώσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών


Για άλλη μια φορά στη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν νέα μείωση του μισθού τους, κατά έμμεσο τρόπο, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών κρατήσεων ( κλάδος σύνταξης, ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ ). Από 1/1/2017 οι κρατήσεις για την κύρια σύνταξη γίνονται πλέον επί του συνόλου των αποδοχών που λαμβάνει ο υπάλληλος και όχι επί των αποδοχών του Οκτωβρίου 2011.
Αναλυτικά, η κράτηση για την κύρια σύνταξη που για τον εργαζόμενο αντιστοιχεί σε 6,67% επιβάλλεται πλέον στο σύνολο των αποδοχών όπως αυτές ορίστηκαν από το νέο μισθολόγιο του ν. 4354/2016. Χαμένοι από τις αλλαγές είναι οι υπάλληλοι κατηγοριών πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, ειδικά όσοι έχουν και αρκετά χρόνια υπηρεσίας.
Μειώσεις αποδοχών από 14 έως 25 ευρώ το μήνα έχουν οι συνάδελφοι με 26 έως 38 χρόνια υπηρεσίας χωρίς επίδομα θέσης. Περικοπές έως 46 ευρώ το μήνα θα έχουν όσοι παίρνουν και επίδομα θέσης. Τους επόμενους μήνες προβλέπεται να αυξηθεί και η εισφορά για το Μετοχικό Ταμείο.
Σύντομα θα προστεθεί και η αύξηση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος που θα είναι αποτέλεσμα της «μείωσης του αφορολόγητου». Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει το σύνολο των φορολογούμενων, κυρίως όμως όσους βρίσκονται στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, ενώ πολύ πιθανό είναι να πληρώνουν φόρο εισοδήματος ακόμη και οι μισθοί των 500 ευρώ. Το νέο φορολογικό καθεστώς, μάλλον, θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019, που θα δηλωθούν το 2020, αλλά οι παρακρατήσεις θα γίνονται από τις αρχές του χρόνου ισχύος, δηλαδή η συνολική μείωση των μισθών μας θα είναι περισσότερο από 100 ευρώ.
Βασίλης Λιόντος
Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.

Δεν υπάρχουν σχόλια: