Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Αναπληρωτές τέλος!

Αποτέλεσμα εικόνας για αναπληρωτες τελοσ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ
Αναπληρωτές τέλος!
Ζήτω οι ελαστικές σχέσεις εργασίας!
                         OΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, ΤΕΤΑΡΤΗ 5/4, 13.00 μ.μ,
                  ΑΘΗΝΑ (Προπύλαια), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(Άγαλμα Βενιζέλου) ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ 
«(…)Η προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία ενόψει: α) Των ισχυόντων και για τα σχολικά έτη 2017–2018 και 2018-2019 περιορισμών διορισμών/προσλήψεων προσωπικού στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι υπαγορεύονται και κατά την περίοδο αυτή από εξαιρετικά σοβαρούς και επιτακτικούς δημοσιονομικούς λόγους. (…)Η αναγκαιότητα θέσπισης της προτεινόμενης προσωρινής ρύθμισης ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βάσει των πάγιων ισχυουσών διατάξεων.»

Με αυτές τις γραμμές αιτιολογεί το υπουργείο Παιδείας τη νέα τροπολογία για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τα σχολικά έτη 2017 – 2018 και 2018 – 2019. Από καιρό άλλωστε έχει δηλώσει ο κ. Γαβρόγλου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πως το παραμύθι των περίφημων 20.000 μονίμων διορισμών έλαβε τέλος. Στις – προ λίγων μηνών – δηλώσεις του έτερου υπουργού κ. Βερναρδάκη για δήθεν προκήρυξη διαγωνισμού – μέσω ΑΣΕΠ – για τον διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών ταιριάζει άψογα η ρήση «άνθρακες ο θησαυρός». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστησε έντεχνα ένα επικοινωνιακό θέατρο για να εγκλωβίσει στη λογική της προσμονής και να αφοπλίσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας.
Πάσχιζε – μάταια όμως – να αποκρύψει την ωμή πραγματικότητα. Πως η πολιτική που επιβάλλει υπαγορεύεται ευθέως από το 3ο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία και ευθυγράμμιση με τον ΟΟΣΑ, τον ΣΕΒ(!!) και φυσικά την ΕΕ. Γι αυτό και έστηνε «θεσμικούς» διαλόγους με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, για να συζητήσει δήθεν το «σύστημα διορισμών», ενώ την ίδια ώρα υπέγραφε δηλώσεις υποταγής στους ευρωπαίους και το ΔΝΤ ότι δεν θα προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες» και σε διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.
Αντ’ αυτών, για άλλη μια φορά – μπροστά και στη διαβότητη 2η αξιολόγηση – δεσμεύεται να βάλει σε λειτουργία τον δημοσιονομικό «κόφτη» ώστε να κοντύνει και να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Σχολείο, να περικόψει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει στους εκπαιδευτικούς. Όλα τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Παιδείας, τα τελευταία χρόνια καθώς και η συντήρηση όλων όσων έχουν ήδη παρθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κοινό παρονομαστή, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. «Εξοικονόμηση και εξορθολιγσμό του προσωπικού», το ονομάζουν. Γι αυτό και έκλεισαν εκατοντάδες τμήματα στα ΕΠΑΛ από τις αρχές αλλά και στα μισά της φετινής χρονιάς, επιχείρησαν να περιορίσουν δραματικά τα τμήματα Ομαδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, πετσόκοψαν το ωρολόγιο πρόγραμμα στα Γυμνάσια και κατήργησαν ακόμα και τους υπεύθυνους εργαστηρίων! Την ίδια ακριβώς πολιτική υπηρετεί και η περίφημη πρόταση του ΙΕΠ για το «Νέο Σχολείο». Λιγότερο σχολείο – φτωχότερο σχολείο, για λιγότερους μαθητές και με λιγότερους εκπαιδευτικούς.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ συμφωνούν πως με μοχλό την περίφημη «αυτονομία της σχολικής μονάδας» και την λεγόμενη «αποκέντρωση» θα πρέπει άμεσα να εγκαινιαστεί μια νέα περίοδος εργασιακού μεσαίωνα για τους εκπαιδευτικούς και να προχωρήσουν σε ακόμα πιο βάρβαρες μορφές ελαστικής απασχόλησης (πεντάμηνα, κοινωφελή εργασία, voucher κλπ)  αντί της μέχρι τώρα σχεδόν «μόνιμης»  επανάληψης των συμβάσεων αναπληρωτών και της σχετικής κατοχύρωσης της ελαστικής έστω εργασίας (στην καλύτερή της εκδοχή – του αναπληρωτή), με βάση την προϋπηρεσία. Επιδιώκουν, σε εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και των γενικότερων αλλαγών στα εργασιακά που μεθοδεύουν με τη 2η αξιολόγηση, την εναλλαγή στην εργασία των αναπληρωτών. Σε μία περίοδο που η ελαστική εργασία στην εκπαίδευση έχει αυξηθεί ραγδαία από 8% το 2011-2012 στο 15% σήμερα όπως κυνικά ομολογούν τα δικά τους στελέχη.
Σε αυτό το τοπίο, η καθημερινότητα των αναπληρωτών γίνεται όλο και πιο ζοφερή. Οι μισθοί με το πλαφόν των 7 χρόνων, οι αναρρωτικές άδειες, κύησης, ανατροφής παιδιών, κανονικές κλπ που στην πράξη η χρήση τους σημαίνει απόλυση, χάσιμο μορίων στην προϋπηρεσίας, η χάσιμο επιδόματος ληφθείσας άδειας το καλοκαίρι κλπ, αποτελεί ένα μόνιμο μηχανισμό εκβιασμού και ανασφάλειας των αναπληρωτών.
Οι μηδενικοί διορισμοί, οι απολύσεις και η εργασιακή πίεση  των αναπληρωτών έχει άμεσο αντίκτυπο στα εργασιακά δικαιώματα των μονίμων. Εξορθολογισμός, ευελιξία, μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας μέσω των τεχνητών πλεονασμάτων είναι το εργασιακό περιβάλλον  για τους μόνιμους  εκπαιδευτικούς, με ταυτόχρονη χειροτέρευση   της διοικητικής και παιδαγωγικής λειτουργίας των σχολείων.
Η ειδική αγωγή ξανά στο στόχαστρο!
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παγιώνει την υποτιθέμενη έκτακτη ρύθμιση του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη. Μονιμοποιεί το καθεστώς της συμπλήρωσης του ωραρίου των μονίμων εκπαιδευτικών, μετακινώντας τους από την γενική εκπαίδευση προς την ειδική αγωγή. Την ίδια ώρα αλλάζει το καθεστώς της μοριοδότησης ανατρέποντας τα δεδομένα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής. Το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μια απαράδεκτη και πρωτοφανέρωτη κίνηση πριμοδοτώντας κάθε είδους σεμινάρια έναντι του βασικού πτυχίου των πανεπιστημιακών σπουδών, ανοίγοντας το δρόμο για τα ατομικά προσοντολόγια των εκπαιδευτικών! Είναι προφανές ότι το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να περικόψει απ’ όπου μπορεί θέσεις εργασίας.
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών είναι κοινός! Πρέπει να είναι αποφασιστικός, ενιαίος και μαζικός ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Η αναμονή και οι τεχνητοί διαχωρισμοί τους δίνουν πολύτιμο πολιτικό χρόνο να σαρώσουν τα εναπομείναντα  εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.
Στην προμετωπίδα των αγώνων μας βάζουμε
ü  Σταθερή και  μόνιμη δουλειά για όλους. Μόνιμοι μαζικοί  διορισμοί τώρα, 1/1. Μισθό που θα μας επιτρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια. Κανείς κάτω από 1.000ευρώ. Κατάργηση του πλαφόν των 7 χρόνων μισθολογικής αναγνώρισης. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στους μισθούς. Ιδιαίτερα για εκείνους μόνιμους- αναπληρωτές  που υπηρετούν σε περιοχές με δυσμενείς συνθήκες να χορηγείται επίδομα ενοικίου – θέρμανσης – σίτισης – μετακόμισης και μειωμένο εισιτήριο στα ΜΜΜ.
ü  Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους αναπληρωτές με βάση υπόμνημα ΟΛΜΕ.
ü  Επαναφορά του ωραρίου στο πριν του 2013 επίπεδα..
ü  Κατάργηση όλων των Υπ. αποφάσεων Φίλη για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ο.Π στα ΓΕΛ, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ξένες γλώσσες, μαθητές με Μ.Δ. Όχι στην κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων. Απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης για ενδιάμεσο χαρακτηρισμό παρακολουθούντων στα ΕΠΑΛ. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια.
ü  Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και τη Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών από την αρχή της χρονιάς.
ü  Οργανικές θέσεις για όλους
ü  Κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής.
ü  Όχι στην κινητικότητα, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Επαναφορά του3ωρου υπεύθυνων εργαστηρίων και επιβλέποντες στις ερευνητικές εργασίες.  Όχι στις αναθέσεις λάστιχο.
ü  Μείωση του διδακτικού ωραρίου σε μόνιμους και αναπληρωτές με προβλήματα υγείας.
ü  Να αποσυρθεί η αντιεκπαιδευτική πρόταση του Ι.Ε.Π. για το Λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΤΕΙ που κατατέθηκε στη βουλή, συζητήθηκε στη Μορφωτική Επιτροπή και προωθείται για ψήφιση.
ü  Aμεση κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου, των νόμων Φίλη (ΤΕΕ,Ειδ. Αγωγή κλπ) 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου και του νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου.
Μάρτης 2017
Αγωνιστικές Παρεμβάσεις
Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: