Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Απόφαση «κόλαφος» για Σημίτη, Μπόμπολα και Ελληνικός Χρυσός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

skouries_14


Να επιστρέψει 15.340.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, επειδή τα έλαβε ως παράνομη κρατική ενίσχυση, καλείται η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία Κασσάνδρας, με βάση χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η απόφαση αποτελεί κόλαφο όχι μόνο για την εταιρία, αλλά και για την κυβέρνηση Σημίτη, καθώς η υπόθεση συνδέεται με την πώληση των μεταλλείων αντί μόλις 11.000.000 ευρώ από την τότε κυβέρνηση, «χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό» και αφού η Ελληνικός Χρυσός απαλλάχθηκε από την καταβολή οιουδήποτε φόρου!
Υπενθυμίζεται πως τότε η εταιρία ελεγχόταν από την ΑΚΤΩΡ, τον επικεφαλής της τελευταίας Δημήτρη Κούτρα και τον αμφιλεγόμενο Ρουμάνο επιχειρηματία Φρανκ Τίμις. Στη συνέχεια πωλήθηκε στους Καναδούς αντί παχυλότατων υπεραξιών. Αν και έχουν περάσει σχεδόν δεκαπέντε χρόνια από την εξαγορά και έξι χρόνια από την πρώτη, καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ελληνικός Χρυσός επιμένει να μην πληρώνει. Ομως χθες το δικαστήριο απέρριψε και τη δεύτερη αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει, ενώ αντίστοιχη αίτηση αναίρεσης είχε καταθέσει και το Ελληνικό Δημόσιο (!), που ζημιώθηκε από τη συναλλαγή.
Δύο προσφυγές
Με δύο προσφυγές του 2011, η Ελλάδα και η Ελληνικός Χρυσός ζήτησαν από το Γενικό Δικαστήριο (ΓΔΕΕ) την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής (υποθέσεις Τ-233/11 και Τ-262/11). Στις 9 Δεκεμβρίου 2015, το ΓΔΕΕ απέρριψε τα αιτήματα της Ελλάδας και της Ελληνικός Χρυσός και επιβεβαίωσε την απόφαση της επιτροπής.
Στις 18 Φεβρουαρίου 2016, η Ελληνικός Χρυσός άσκησε αναίρεση αιτούμενη την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης του ΓΔΕΕ για τους εξής λόγους: α) εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των μεταλλείων, β) εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των γηπέδων και γ) εσφαλμένη εκτίμηση του ύψους του προνομίου που απορρέει για την Ελληνικός Χρυσός από την απαλλαγή καταβολής φόρου (το ύψος των φόρων συνδέεται με την αξία των γηπέδων, η οποία δεν είχε εκτιμηθεί σωστά).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι δύο πρώτοι λόγοι αναίρεσης που προβάλλονται από την Ελληνικός Χρυσός είναι απαράδεκτοι και ο τελευταίος αβάσιμος. Το Ευρωδικαστήριο απέρριψε και τη δεύτερη αίτηση αναίρεσης. Μένει να εξακριβωθεί αν η εταιρία θα συμμορφωθεί με την απόφαση της επιτροπής με την οποία διατάχθηκε η ανάκτηση του ποσού της επιδότησης, πλέον τόκων (συνολικό ποσό ύψους 15.340.000 ευρώ).
http://www.gatzoli.gr

1 σχόλιο:

Ταχυδρομικός Κώδικας είπε...

Το Δημόσιο που κυνηγάει τα έσοδα με το ντουφέκι άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση όπου θα εισέπραττε 15 εκατομμύρια... Μάλιστα. Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας... Θυμίζει την περίπτωση με την Hellas Power πριν από μερικά χρόνια.