Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Κώστας Σισμανίδης: Μνημείο βόρεια του Άβαντα πιθανώς αποδίδει τον έναστρο ουρανό. Αρχαιότερο των Αζτέκων


Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε σήμερα μιλώντας στον Maximum fm 93,6 και στον Δημήτρη Κολιό, ο γνωστός αρχαιολόγος και διδάκτωρ κλασικής αρχαιολογίας Κώστας Σισμανίδης*. Όπως είπε υπάρχουν ευρήματα μνημείου για το οποίο δεν έχουν γίνει οι μελέτες που πρέπει, και πιθανώς να πρόκειται για μνημείο που λειτουργεί όπως το ημερολόγιο των Αζτέκων, μόνο που είναι πολύ αρχαιότερο! Η περιοχή που βρίσκεται το μνημείο αυτό, είναι πάνω από το ύψωμα Μποζ Τεπέ, όπου αμέσως μετά υπάρχει ένα άλλο ύψωμα με επίπεδη κορυφή που λέγεται “Μοναστήρι”.
Εκεί υπάρχουν εύρηματα όπως σκαλίσματα σε βράχους, θρόνους, πιθάρια σκαμμένα μέσα στους βράχους αλλά το πιο σημαντικό όπως είπε είναι ότι επάνω στους βράχους υπάρχουν χιλιάδες κυκλικές κοιλότητες που αποδίδουν όλο τον έναστρο ουρανό.
Τέτοιο μνημείο έχουν οι Αζτέκοι είπε ο κ. Σισμανίδης, μόνο που στη δική μας περίπτωση ο ουράνιος θόλος που πιθανώς να είναι ημερολόγιο και να έχει να μας πει σπουδαιότατα πράγματα, είναι 2.000 έτη παλαιότερο των Αζτέκων!
Το μνημείο χιλιάδων ετών για να “αποκωδικοποιηθεί” θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες αστρονόμους κτλ, είπε ο κ. Σισμανίδης. Ο αρχαιολόγος πάντως εμφανίστηκε αρκετά βέβαιος ότι το μνημείο έχει ανάλογη λειτουργία με το ημερολόγιο των Αζτέκων.
Ευρήματα στο Μποζ τεπέ

Λίγα λόγια για το ημερολόγιο των Αζτέκων
Το ημερολόγιο των Αζτέκων είναι το ημερολογιακό σύστημα που χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι και άλλοι προκολομβιανοί λαοί που κατοικούσαν στο κεντρικό Μεξικό. Ανήκει στα μεσοαμερικανικά ημερολόγια και έχει δανειστεί τα βασικά χαρακτηριστικά του από διάφορα αρχαία ημερολόγια της Κεντρικής Αμερικής.
Στα τέλη του 18ου ανακαλύφθηκε η Πέτρα του Ήλιου που συχνά ονομάζεται “Ημερολόγιο των Αζτέκων”. Όμως δεν είναι μόνο ημερολόγιο, αλλά και αναμνηστική πέτρα μιας ιερής ημερομηνίας. Γιατί, όπως και στους Μάγιας, μερικές πέτρες των Αζτέκων υπενθύμιζαν μια τελετουργική γιορτή που γινόταν κάθε 52 χρόνια, τη γιορτή του Νέου Πυρός.
Τα μνημεία της περιοχής μας και η εγκατάλειψη
Επιπρόσθετα, ο  κ. Σισμανίδης επικέντρωσε στο ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον και στήριξη από τους αρμόδιους για να αναδειχθούν τα μνημεία της περιοχής ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε κάποια που σχεδόν έχουν εγκαταλειφθεί.
alexpoli.gr/
*Ο Κωνσταντίνος Λ. Σισμανίδης, (αγγλικά: Constantine L. Sismanidis),[1] είναι Έλληναςαρχαιολόγος, διδάκτορας κλασικής αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,[2]πρώην επικεφαλής της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων Χαλκιδικής.[3] el.wikipedia.org
Πέρυσι βραβεύτηκε για την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στα Στάγειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: