Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Η μοριοδότηση των υποψήφιων διευθυντών σχολείων σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο. Όσοι Διευθυντές έχουν 2 συνεχόμενες θητείες δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στο ίδιο σχολείο



Σήμερα αναμένουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων. Ξεκίνησαν παράλληλα οι διαρροές σχετικά με την μοριοδότηση σύμφωνα με το νομοσχέδιο. 


Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφος ανακοίνωσε το παρακάτω σχήμα μοριοδότησης: 

Η μοριοδότηση σύμφωνα με τον Βουλευτή θα είναι η ακόλουθη: 

Διδακτική εμπειρία (10 μόρια). Θα ξεκινά η προσμέτρηση από τα 8 χρόνια και μέχρι τα 20 χρόνια υπηρεσίας. Για την Πρωτοβάθμια θα είναι 12 μόρια (γιατί προστίθεται το διδασκαλείο, που ήταν 2 χρόνια). 

Αντικειμενικά κριτήρια (12 μόρια). Θα προσμετρηθεί και η άσκηση εκπαιδευτικού έργου στα πανεπιστήμια. 

Συνέντευξη (8 μόρια). Θα αιτιολογείται η μοριοδότηση. 

Διατύπωση της γνώμης των συλλόγων διδασκόντων για τους/τις υποψήφιους/ες οι συνυπηρετούντες/ούσες συνάδελφους. 

Η γνώμη αυτή θα αποτελεί στοιχείο που το συμβούλιο επιλογής θα συνεκτιμάται κατά τη συνέντευξη. Θα είναι κάποια φόρμα πάνω στην οποία θα υπάρχουν συγκεκριμένα «κουτάκια» και οι σύλλογοι διδασκόντων με (√) θα σκιαγραφούν την επάρκεια των υποψηφίων. 

Επίσης σύμφωνα με διάταξη: Οι εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει δύο θητείες σε θέση Διευθυντή σχολικής μονάδας δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη θέση αυτή (της ίδιας σχολικής μονάδας), θα μπορούν, φυσικά να υποβάλουν αίτηση  άλλο σχολείο της ίδιας όμως Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.  


ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 

Εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει δύο (2) συνεχόμενες θητείες πλήρων διδακτικών ετών που προηγούνται της επιλογής στην ίδια θέση διευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ., με επιλογή ή αναπλήρωση, δεν επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση του σχολείου ή Ε.Κ. όπου υπηρετούν αλλά δύνανται να υποβάλουν αίτηση σε οποιοδήποτε άλλο. 

Υπηρεσιακή κατάσταση: 

10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Οι μονάδες αυτές υπολογίζονται με βάση τη διδακτική υπηρεσία αποτιμώμενη με 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν του χρόνου που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης και Διευθυντών σχολικών μονάδων ή Ε.Κ 

α) Διδακτορικό δίπλωμα: 4 μονάδες και Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 2,5 μονάδες. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος κατέχει Διδακτορικό δίπλωμα και Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών λαμβάνει κατά ανώτατο όριο 5 μονάδες. Δεύτερο πτυχίο πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι.: 1,5 μονάδες εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό. 

β) Διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία: 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Η επιλογή και τοποθέτηση των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης γίνεται για τριετή θητεία, η οποία ξεκινά με την τοποθέτησή τους και λήγει την 31η Ιουλίου του τρίτου έτους που ακολουθεί την επιλογή τους. 

Ως Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με δεκαετή (10) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία σε αυτήν, οι οποίοι έχουν ασκήσει για δέκα (10) τουλάχιστον έτη διδακτικά καθήκοντα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες θα μοριοδοτείτε μόνο η διδακτική υπηρεσία στη σχολική μονάδα και στα ΑΕΙ. 

Δεν θα μοριοδοτούνται οι θέσεις επί θητεία. 

Το πλαίσιο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες μοριοδότησης για τους/τις υποψηφίους/ες: 

α) Επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές, επιμορφώσεις κ.ά) 

β) Υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία (διδακτική υπηρεσία, καθοδηγητική, διοικητική εμπειρία κ.ά.) 

γ) Συνέντευξη ενώπιον του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Επιλογής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για σχολεία αρμοδιότητάς της που υποβάλλει την υποψηφιότητά του. 

Τριετής η θητεία 

Το νέο πλαίσιο θα οριζει τριετή θητεία για τους νέους Διευθυντες σχολικών μονάδων ενώ για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για την θέση του Διευθυντή σχολικής μονάδας θα πρέπει να έχει δέκα χρόνια προϋπηρεσία. Τέλος το νέο πλαίσιο επαναφέρει την συνέντευξη με πολύ λιγότερα μόρια από αυτά που έδινε επί Άννας Διαμαντοπούλου. 

Χρονοδιάγραμμα ψήφισης 


Το Σχέδιο Νόμου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί μέχρι την άλλη Πέμπτη, σε μία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα ορίζει τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών , καθώς και τις ημερομηνίες κατάθεσης αιτήσεων των υποψηφίων.

xenesglosses.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: