Τρίτη 2 Μαΐου 2017

«Λευκός καπνός»…μαύρα μαντάτα! Η συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών και αυτά που έρχονται

Λευκός καπνός βγήκε σήμερα τα ξημερώματα από το Χίλτον. Η απορία των λίγων περαστικών εκείνη την ώρα από το σημείο, λύθηκε από τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σε μια απο τις πολυτελείς σουίτες του ξενοδοχείου, κυβέρνηση και δανειστές είχαν ρίξει στην πυρά τα απομεινάρια των συντάξεων και των λαϊκών εισοδημάτων. Αυτή η τελετή ονομάστηκε «τεχνική συμφωνία», και για να συννενοούμαστε, πρόκειται για το 4ο μνημόνιο. Όσο για τα ανάμεικτα συναισθήματα, στεναχώριας, ανακούφισης και χαράς του κ. Τσακαλώτου (και της κυβέρνησης), μοιάζουν με τα δάκρυα που, σύμφωνα με μια εκδοχή, χύνει ο κροκόδειλος λίγο πριν κατασπαράξει το θύμα του…
Αν και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει δημοσιοποιηθεί το επίσημο κείμενο, από τις πληροφορίες που διέρευσαν τις προηγούμενες μέρες, η συμφωνία περιλαμβάνει:
  • Διπλό «ψαλίδι» σε κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2019 προκειμένου να εξοικονομηθεί δαπάνη 1,8 δισ. Ευρώ. Οι μειώσεις θα κυμανθούν περίπου στο 9% (η μέγιστη περικοπή θα είναι 18%) . Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις επειδή μόνο από την περικοπή των κύριων δεν «έβγαινε» ο λογαριασμός για εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
  • Μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από 1.1.2020, ή από το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι. Η μέιωση του αφορολόγητου θα προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση από 650 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι φόρο, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, θα πληρώσουν ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ.

Στη Βουλή 

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ακολουθεί, κατ΄ επιταγή Eurogroup της 7ης Απριλίου,η νομοθέτηση από τη Βουλή όλων των συμφωνηθέντων. Στα μέτρα που πρέπει να νομοθετηθούν, όπως ορίζει η απόφαση του Eurogroup, εκτός των περικοπών στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου, περιλαμβάνονται:
  • Νέα περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, το 2018. Πρόκειται για περικοπές ύψους 447 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε επιδόματα ανεργίας, τέκνων, φτώχειας, φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών. Πρόκειται ακόμη να μειωθεί το επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ και να καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες με σοβαρή φορολογική επιβάρυνση που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.
  • Διατήρηση όλων των νομοθετικών προβλέψεων των μνημονίων για τα εργασιακά θέματα τουλάχιστον μέχρι το 2018, που σημαίνει κυριαρχία των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, με απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
  • Διευκόλυνση των μαζικών απολύσεων, με την κατάργηση της υποχρεωτικής υπουργικής απόφασης για την έγκριση τους.
  • Νέα μείωση του αριθμού των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για να φτάσει από 49.448 το 2016 σε 49.104 το 2017 και σε 48.420 το 2019.
  • Πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ και του 17% της εταιρείας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
  • Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στις τουριστικές περιοχές, οι οποίες θα αυξηθούν (με την ένταξη και της Αττικής).
  • Δυνατότητα πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων.

Το άλλο, με τα «αντίμετρα» το ξέρετε; 

Η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι των νέων εξοντωντικών μέτρων του 4ου μνημονίου επικαλείται τα λεγόμενα «αντίμετρα», δηλαδή μέτρα που εξισορροπούν δήθεν τις συνέπειες των πρώτων και θα εφαρμοστούν από το 2019, εφόσον έχει ξεπεραστεί κατά 0,2% ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή με στόχο 3,5% του ΑΕΠ να επιτευχθεί 3,7% του ΑΕΠ..
Στα «αντίμετρα» περιλαμβάνονται:
  • Σημαντικές φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις καθώς ο φορολογικός συντελεστής από 29% θα πέσει στο 26% το 2019. Το κενό στα φορολογικά έσοδα θα κληθεί να πληρώσει ο λαός. Επιπλέον στις επιχειρήσεις θα μοιραστούν φτηνά και επιδοτούμενα χέρια εργασίας με προγράμματα «ενεργητικών πολιτικών» ύψους έως και 260 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, που ωστόσο δεν έχει πρακτική αξία αφού θα έχει μειωθεί δραστικά το αφορολόγητο όριο. Π.χ. ο μισθωτός που είχε ετήσιο εισόδημα 8.600 ευρώ και δεν πλήρωνε φόρο αφού τόσο είναι και το αφορολόγητο, με τη μείωση του ορίου στα 5.600 θα πληρώσει φόρο για 3.000 ευρώ δηλαδή 600 ευρώ φόρο με συντελεστή 20%!
  • Επανασχεδιασμό του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, που ωστόσο θα πρέπει να αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017.
  • Στα αντίμετρα η κυβέρνηση εντάσσει τα κοινωνικά επιδόματα που αφού μειώσει τους δικαιούχους θα τα αυξήσει κάπως και εφόσον δεν έχουν ενσωματωθεί στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Επίσης προβλέπονται σχολικά γεύματα και μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα.
Η κυβέρνηση ωστόσο αποσιωπά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroupτης 7ης Απριλίου, υπέρτατος κριτής για την εφαρμογή η μη των αντιμέτρων θα είναι το ΔΝΤ, με βάση τις προβλέψεις που θα διαμορφώσει το καλοκαίρι του 2018 για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2019. Με βάση τις προβλέψεις αυτές, θα αποφασίσει, εξάλλου, το ΔΝΤ και κατά πόσον θα χρειαστεί να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, η μείωση του αφορολογήτου, εφόσον δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μόνο με την περικοπή των συντάξεων.
http://www.imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: