Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Η καθημερινότητα των εργατριών στο εργοστάσιο μεταξιού στο Σουφλί του 1900

Το μεταξένιο νήμα της ιστορίας του βιομηχανικού συγκροτήματος Τζίβρε στο Σουφλί ξεδιπλώνεται στην πόλη μέσα από ασπρόμαυρα στιγμιότυπα.
Μία έκθεση με φωτογραφίες βγαλμένες από τα χρονοντούλαπα των μετεξεργατριών και των αδελφών Τζίβρε, πραγματοποιείται μέσα στα κτίρια, εκεί όπου είχε ακμάσει ο πλούσιος κόσμος του μεταξιού.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας και υποστήριξης πολιτιστικών δράσεων που σχετίζονται με το Σουφλί, αλλά και της ανάδειξης και προβολής της μνήμης και της ιστορίας που φέρει το βιομηχανικό συγκρότημα Τζίβρε, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κοινωνική Δημιουργικότητα» παρουσιάζει στον χώρο του βιομηχανικού συγκροτήματος, την έκθεση φωτογραφίας «Τζίβρε ένας Θρύλος». 

Οι μηχανές, το αναπηνιστήριο, η μεταξοκάμαρα
Στην έκθεση αναβιώνει ο πλούσιος κόσμος του μεταξιού που από το 1903 άρχιζε να ακμάζει στο «Τζίβρε» και έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου με περίτρανο παράδειγμα τη Λυών της Γαλλίας. 
Αναμνήσεις της ακμής, της εργασίας στο αναπηνιστήριο, στη μεταξοκάμαρα, αναμνήσεις της εποχής κρίσης της μεταξένιας ίνας αποτυπώνονται σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες που συνθέτουν την έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει η Δέσποινα Μπακαλούδη.


«Πρόκειται για συνολικά 37 φωτογραφίες εποχής που διανύουν όλη την ιστορία του Τζίβρε, μέχρι το 1968 που έκλεισε οριστικά» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Κολοτούρας από την «Κοινωνική Δημιουργικότητα» που μ΄ αυτή την έκθεση «εγκαινιάζει» και τη δράση της στην περιοχή.
Σκοπός της είναι η διάσωση, αναβίωση, καλλιέργεια, υποστήριξη και ανάπτυξη παλαιότερων ειδών τέχνης και τεχνικών στο χώρο του ρουχισμού, του υφάσματος και της πάσης φύσεως κεντήματος, που τείνουν προς αφανισμό, καθώς και η επιμόρφωση και εκπαίδευση νέων σε είδη τέχνης και τεχνικών από ειδικούς τεχνίτες και εξειδικευμένους δασκάλους - καθηγητές.
«Θέλουμε να προωθήσουμε και να προβάλλουμε αυτή την τέχνη, συμβάλλοντας στην αναγέννησή της για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής» τονίζει ο κ. Κολοτούρας.
Για την επίτευξη των σκοπών της, η ΜΚΟ έχει μισθώσει μέρος του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος του Τζίβρε στο Σουφλί, προκειμένου με τις δράσεις της, όπως αναφέρεται σχετικά σε σχετική ανακοίνωση, «να συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της αυθεντικότητας του συγκροτήματος καθαυτού, των κτιρίων, των χώρων και των σχέσεων τους, στη δημιουργία πολιτιστικών δράσεων και στην ανάδειξη και προβολή της μνήμης και της ιστορίας του βιομηχανικού συγκροτήματος». Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνει στις 21 Ιουλίου μια βιωματική δράση για μικρούς και μεγάλους στο χειροκίνητο αναπηνιστήριο, όπου ο κόσμος θα γνωρίσει την ίνα του μεταξιού, τις ιδιότητες του και θα μετατρέψει το μετάξι σε ένα διακοσμητικό-χρηστικό αντικείμενο. Οι δράσεις συνεχίζονται τον Σεπτέμβριο με εκδηλώσεις παρουσίασης των υφασμάτων του χτες και του σήμερα, της πολιτιστικής παράδοσης του Σουφλίου, ενώ ο β' κύκλος δράσεων θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2017 και θα διαρκέσει ως τoν Φεβρουάριο 2018 με απώτερο στόχο κυρίως την αναβίωση, καλλιέργεια, υποστήριξη, και ανάπτυξη παλαιότερων ειδών τέχνης και τεχνικών που τείνουν προς αφανισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: Η καθημερινότητα των εργατριών στο θρυλικό εργοστάσιο μεταξιού στο Σουφλί του 1900 [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: