Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Πίτσος: Χρυσό βραβείο και απόλυση για αμοιβή.


Αφού πήραν το χρυσό βραβείο για την ποιότητα της δουλειάς τους παίρνουν και την απόλυση τους οι εργαζόμενοι της Πίτσος.
Την απόφασή της, να κλείσει το εργοστάσιο της στου Ρέντη, γνωστοποίησε η BSH Hellas (Pitsos).
 
  Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια της χώρας, το οποίο μετονομάστηκε σε BSH Hellas, μετά την εξαγορά της  Bosch-Siemens Hausgerate Gmb της ελληνικής Pitsos  που ιδρύθηκε το 1865.
Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι η μονάδα θα λειτουργεί για ένα ακόμη έτος – έως το τέλος του 2018-και στη συνέχεια να κλείσει.
Η Πίτσος ΑΕ ιδρύθηκε το 1865 από την ομώνυμη οικογένεια, για την παραγωγή μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών πετρελαίου. Το 1959  ξεκίνησε να παράγει ψυγεια και θερμάστρες πετρελαίου στο νέο εργοστάσιο του Ρέντη και από το 1968 άρχισε να κατασκευάζει ασπρόμαυρες τηλεοράσεις.
  Το εργοστάσιο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη λειτουργεί από το 1959.
Η συνεργασία της με την Siemens άρχισε το το 1974. Σημείο σταθμός είναι η εξαγορά της Πίτσος από την BOSCH - SIEMENS HAUSGERATE GmbH και τη SIEMENS A.E. HELLAS το 1977.
Το 1986 προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με τη Robert Bosch για τη διανομή των οικιακών συσκευών στην Ελλάδα και τρία χρόνια αργότερα άρχισε η παραγωγή ψυγείων και των νέων κουζίνων. Το 1996 μετονομάστηκε σε BSP A.B.E


  Ο γερμανικός όμιλος αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή οικιακών συσκευών στην Ευρώπη, ο οποίος προέκυψε από την κοινοπραξία των Robert Bosch GmbH και Siemens AG. Το 1976 η BSH, στην οποία μετείχαν η BOSCH - SIEMENS HAUSGERATE GmbH και η SIEMENS A.E. HELLAS (κοινοπραξία 50% - 50%) απέκτησε την πλειονότητα (60%) των μετοχών της ΠΙΤΣΟΣ,
Το 2014 η Siemens πούλησε τη συμμετοχή της στον όμιλο Bosch και σήμερα η BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ ελέγχεται πλήρως από τον πολυεθνικό όμιλο BSH Gmbh. Σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν ανήκει στη σφαίρα ευθύνης της Bosch Ελλάδας.
Στην επιστολή της η διοίκηση της εταιρείας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι προχωρά στην προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας στην Αθήνα. Ήδη έχει δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την αναστολή λειτουργίας. Το πρόγραμμα ήδη ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "από την 1η Ιανουαρίου 2018, το εργοστάσιο στην Αθήνα δεν θα μπορεί να υποστηρίξει την κατασκευή οποιουδήποτε από τα προϊόντα του Ομίλου και ως αποτέλεσμα ο τερματισμός της λειτουργίας της παραγωγικής του δραστηριότητας θα είναι αντικειμενικά απαραίτητη." Η μονάδα έχει εξασφαλίσει μια ακόμη σημαντική παραγγελία (αφορά σε 140.000 εντοιχισμένους φούρνους Bosch), η οποία θα επιτρέψει τη λειτουργία της μέχρι τα τέλη του 2018 και μετά θα παύσει η λειτουργία της.
Σήμερα το εργοστάσιο παράγει περί τις 210.000 κουζίνες, όπως ανέφεραν στο Capital.gr εργαζόμενοι της εταιρείας. Αριθμός που καθιστά το εργοστάσιο βιώσιμο και την εταιρεία κερδοφόρα, όπως υποστήριξαν οι ίδιοι.
Το περασμένο Καλοκαίρι αλλά και νωρίτερα το Σωματείο Εργαζομένων και η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου είχε προειδοποιήσει αποστέλλοντας επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης καταγγέλλοντας τη Siemens πως οδηγεί σε λουκέτο την εργοστασιακή μονάδα. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποτέλεσε, σύμφωνα δημοσιεύματα, εμμέσως αντικείμενο της συμφωνίας συμβιβασμού της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο το 2011, συμφωνία που προέβλεπε επένδυση ύψους 60 -100 εκατ. ευρώ  για τον εκσυγχρονισμό και την μετεγκατάσταση του στη Μαγούλα.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι πιο πολλοί ίσως δεν το γνωρίζουν, όμως στη δεκαετία του '50 υπήρχε μια εξαιρετική ευκαιρία η Ελλάδα να μην περιοριστεί μονάχα στο ρόλο της τουριστικής χώρας ή της οικονομίας της υπηρεσιών αλλά να αποκτήσει και τη δική της βιομηχανία. Μάρκες όπως οι Πίτσος, η ΙΖΟΛΑ, η ΕΣΚΙΜΟ θεωρούνταν σημαντικές και με μεγάλη προοπτική. Η ΠΙΤΣΟΣ ιδιαίτερα συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις δέκα κορυφαιες ελληνικές εταιρείες με τα μεγαλύτερα κέρδη και με σημαντική παρουσία των ανθρώπων της στις διοικήσεις του ΣΕΒ καθώς η ομώνυμη οικογένεια θεωρούνταν σημαντική.


Σήμερα, το όνομα Πίτσος έχει σχεδόν ξεχαστεί. Όλοι γνωρίζουν τη γερμανική BSH που πλέον κάνει «κουμάντο» και που έχει πατήσει για τα καλά πόδι εντός της αγοράς. Οι πιο παλιοί με συγκίνηση θα θυμούνται τον αγώνα που οι εργαζόμενοι στην ελληνική εταιρεία έδωσαν το 1975 με μια απεργιακή κινητοποίηση - σταθμό στο εργατικό κίνημα της χώρας. Μια από τις ιστορικότερες απεργίες όλων των εποχών στη χώρα μας που σηματοδότησε μια νέα φάση.
Ήταν η περίοδος της αποχουντοποίησης, το 1975, όταν η χειραφέτηση του εργατικού κινήματος προχωρούσε. Στα τέλη λοιπόν της χρονιάς κι ενώ η Δημοκρατία στην Ελλάδα έδειχνε σταθεροποιημένη, ξεσπά στο εργοστάσιο της Πίτσος στου Ρέντη μια πρωτοφανής κινητοποίηση. Μια μακριά και σκληρή απεργία 1.000 και πλέον εργατών και υπαλλήλων με κύριο αίτημα τις γενναίες αυξήσεις. Η περίοδος που ξεκίνησε με την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας - και κατά συνέπεια ολόκληρου του μετεμφυλιακού συστήματος του οποίου η δικτατορία αποτελούσε την έσχατη μορφή - σημαδεύτηκε από έντονες κοινωνικοπολιτικές συγκρούσεις που απειλούσαν τις ισορροπίες του μεταπολιτευτικού καθεστώτος.


Για τους εργάτες - κυρίως εκείνους των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων - η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας αποτέλεσε το έναυσμα μιας σκληρής πάλης. Οι απεργίες που ξέσπασαν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, κυρίως στα εργοστάσια παραγωγής οικιακών συσκευών (Πίτσος, Ιζόλα, AEG, Φούλγκορ) και σε πολλά μεταλλεία (όπως, για παράδειγμα, στα μεταλλεία του Μαντουδίου, του Μαντέμ Λάκκο και της Λάρκο) ανέδειξαν μια άλλη αντίληψη.

Μπροστά στη δυναμική αυτών των αγώνων, το κράτος θέσπισε τον νόμο 330 του 1976 που ποινικοποιούσε τις άγριες απεργίες και τις απεργίες αλληλεγγύης και έθετε περιορισμούς σε κάθε δραστηριότητα, ακόμα κι αν αυτή αφορούσε τη διεκδίκηση στενά οικονομικών αιτημάτων, παροπλίζοντας τα ήδη υπάρχοντα εργοστασιακά σωματεία. Οι απεργίες που ξέσπασαν από το 1976 και έπειτα βρέθηκαν αργά ή γρήγορα αντιμέτωπες με τη θεσμική βία των μαζικών απολύσεων. Το λάθος της διοίκησης του Απόστολου Πίτσου ήταν πως αντί να συζητήσει, αντί να αναζητήσει γέφυρες επέλεξε – προφανώς ζώντας σε άλλη εποχή – την παρέμβαση της αστυνομίας. Οι τραυματίες και οι συλλήψεις που ακολούθησαν, σε συνδυασμό με τις στρατιές απεργοσπαστών, έδωσαν στο θέμα μεγάλη έκταση. Ήταν η πρώτη, ισχυρή σύγκρουση μεταξύ του «κεφαλαίου» και της «εργασίας» που κατέλαβε μεγάλη κάλυψη στον αστικό αλλά και αναδυόμενο πιο φιλεργατικό Τύπο.

Απεργία εσείς; Πώληση εγώ

Συγκυρία που οδήγησε τα πράγματα στα άκρα ήταν η αδυναμία του Απόστολου Πίτσου να συγκρατηθεί. Έχοντας πεθάνει από το 1963 ο πατέρας του Σταμάτης, ένας άνθρωπος με άριστες σχέσεις με τον γερμανικό παράγοντα ακόμα κι από τα χρόνια προ Κατοχής, χάθηκε και η φωνή εκείνη που θα κρατούσε τα πράγματα σε μια ισορροπία. Κάπως έτσι, ο υιός του αποφασίζει την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας στην πολυεθνική Siemens που τότε ξεκινούσε ένα ευρύ πρόγραμμα παγκόσμιας εξωστρέφειας.
Το 1977 η «Βosch-Siemens Hausgerate GmbΗ» (η μητρική Siemens συμμετέχει σε ποσοστό 50%) εξαγοράζει το 60% της «Πίτσος Α.Ε.».
Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει και η ελληνική «Siemens Α.Ε.» με 20%. Οι Γερμανοί για λόγους μάρκετινγκ επέλεξαν να διατηρήσουν την ιστορική επωνυμία, συνεχίζοντας την παραγωγή στο εργοστάσιο του Ρέντη. Κάποιοι βέβαια θα συνδυάσουν τη γερμανική αυτή τοποθέτηση με την προοπτική εισόδου της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ τρία χρόνια μετά. Παράλληλα, η Ελλάδα των 80s θεωρούνταν μια φθηνή σε εργατικά χέρια, με πολύ καλή τοποθεσία για εξαγωγές στη Μέση Ανατολή.


Σύντομα, η γερμανική πλέον Πίτσος θα σαρώσει την αγορά και φυσικά μια σειρά τότε ανταγωνιστών της όπως η ΙΖΟΛΑ, ΕΛΙΝΤΑ και η ΕΣΚΙΜΟ. Τότε ήταν που ενταφιάστηκαν και οι ελληνικές προσπάθειες για εξαγωγές. Το 1986 θα εκκινήσει ο όμιλος συνεργασία με τη Robert Bosch για τη διανομή των οικιακών συσκευών της στην Ελλάδα.
Το 1996 θα υπάρξει μετονομασία της εταιρείας σε BSP ΑΒΕ (από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens, Pitsos) και το 2005 θα υπάρξει εορτασμός για τη συμπλήρωση 140 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. Μόνο που η εταιρεία ούτε ελληνική τότε ήταν, ούτε είχε πλέον λόγο να γιορτάσει. Θα πρέπει να τονίσουμε πως ήδη από το 1959, η Πίτσος άρχισε να παράγει ψυγεία και θερμάστρες πετρελαίου στο τότε νέο εργοστάσιό της που είχε κατασκευαστεί στην περιοχή του Ρέντη. Η ιστορία της όμως άρχισε πολύ νωρίτερα, από τα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1865 ιδρύθηκε η εταιρεία από την ομώνυμη οικογένεια Πίτσου και παρήγε μικρές οικιακές συσκευές και συσκευές πετρελαίου.
  Η Πίτσος «παρακολούθησε» όλη την εξέλιξη της ελληνικής οικονομικής ιστορίας.

Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ. CAPITAL.GR, newmoney.gr, Ριζοσπάστης

eforipediada.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: