Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Για τη δυσμενή μετάθεση του φιλόλογου Βασίλη Χατζηβασιλείου, η πρώτη πολυήμερη αποχή από τα μαθήματα στον Έβρο το 1978, πριν 40 χρόνια!

Ήταν αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες και σε πανελλαδική κλίμακα κινητοποιήσεις, στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, η πολυήμερη αποχή των μαθητών-μαθητριών της Γ’ Λυκείου και του Γ2 του Γυμνασίου Δικαίων Τριγώνου Ορεστιάδας, με αφορμή τη δυσμενή μετάθεση του φιλόλογου Βασίλη Χατζηβασιλείου, λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Ήταν σίγουρα η πρώτη μεγάλη αποχή σε σχολική μονάδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Έβρο και παραμένει από τότε ένα ορόσημο του μαθητικού κινήματος στην περιοχή μας.
Ο φιλόλογος Βασίλης Χατζηβασιλείου, εκπρόσωπος της γενιάς του Πολυτεχνείου, ήταν ένας από τους αγαπημένους καθηγητές της γενιάς μας. Η μετάθεσή του έγινε για καθαρά πολιτικούς λόγους, γιατί η κατηγορία που τον βάραινε ήταν «η διάδοση των αριστερών και επαναστατικών ιδεών του», που συντελούσαν στη διάβρωση του φρονήματος των μαθητών-μαθητριών του! Ήταν η εποχή, κατά την οποία παράγοντες έξω από τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας μπορούσαν να επηρεάσουν τη θέση και την πορεία ενός εκπαιδευτικού. Έτσι, ο Βασίλης Χατζηβασιλείου θα πάρει στη συνέχεια τη μετάθεσή του για την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, όπου μπορούσε να ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό του έργο και ο ίδιος να εξελιχθεί επιστημονικά με την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ) κι εμείς να έχουμε βιώσει έντονα συναισθήματα και βιώματα με μια κινητοποίηση, που μας εισήγαγε στον κόσμο των ενηλίκων, όπου, κατά πως μάθαμε, όλα δεν είναι, όπως φαίνονται και δείχνουν. Αναμφισβήτητα, ήταν για όλους και όλες μας μια πρωτόγνωρη και δυνατή εμπειρία!
Ένα ντοκουμέντο εποχής είναι ο κατάλογος υπογραφών των Γονέων και των Κηδεμόνων της Φτελιάς. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπογραφές συγκεντρώθηκαν από όλα τα χωριά του Τριγώνου. Οι μαθητές-μαθήτριες του κάθε χωριού είχαν αναλάβει να πείσουν τους γονείς και τους κηδεμόνες να υπογράψουν. Και τα πήγαν εξαιρετικά! Κατά 80% οι γονείς και οι κηδεμόνες, γιατί πολλών οι γονείς μας ήταν μετανάστες και συνήθως οι κηδεμόνες ήταν οι θείοι ή οι θείες μας, είχαν υπογράψει δίνοντας τη συγκατάθεσή τους στον αγώνα μας.
Η φωτογραφία των δυο φιλολόγων μας της Σμαρώς Ευαγγέλου, με καταγωγή από την Ελιά Τριγώνου Ορεστιάδας, και του Βασίλη Χατζηβασιλείου είναι από την εκδρομή της Β’ Λυκείου στο νησί της Θάσου, την άνοιξη του 1977, πριν 41 χρόνια!

Παπαθανάκης Σταυρος
faros-24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: