Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

17 ΜΑΡΤΙΟΥ. ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ


Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                                            
e-mail : b.elme.evrou@gmail.com

17 ΜΑΡΤΙΟΥ: «Διεθνής ημέρα ενάντια στo φασισμό και το ρατσισμό»

Ο ρατσισμός με τη στενότερη ή ευρύτερη έννοια, χρησιμοποιείται μαζί με την ξενοφοβία, τον εθνικισμό και το φασισμό ενάντια στην κοινωνική πρόοδο, ενάντια στο λαό και τη νεολαία.
Η ανάγκη καταπολέμησης των διακρίσεων, και δη των αντιλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών που ενισχύουν τον ρατσισμό υπαγορεύεται, τόσο από το ελληνικό Σύνταγμα όσο και από διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα. Το οποιοδήποτε όμως νομοθετικό πλαίσιο αποδεικνύεται αποτελεσματικό μόνον με την ενεργητική συμμετοχή και στάση όλων των πολιτών.
Το σχολείο και οι λειτουργοί του οφείλουν να διδάξουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στο φασισμό και το ρατσισμό. Να αποκαλύπτονται και να απομονώνονται παντού οι γενεσιουργές αιτίες τους. Να γίνεται λαϊκή υπόθεση η αλληλεγγύη στα θύματα ρατσιστικής βίας. Ο λαός και η νεολαία οφείλουν να διατυπώσουν όραμα και να αναπτύξουν δράση για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.
Ως Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και δράσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της «Διεθνούς ημέρας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό» στις 17 Μάρτη (Κεντρική πλατεία Ξάνθης στις 12μμ). Καλούμε τους συναδέλφους να οργανώσουν πολύμορφες δραστηριότητες στα σχολεία τους.

Η ρατσιστική βία, λεκτική ή σωματική, δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία, δεν έχει θέση στο σχολείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

·         Απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξη όλων των παιδιών στο Δημόσιο Σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
·         Με ευθύνη του κράτους πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την υγεία των παιδιών, την εξασφάλιση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
·         Εγγραφή όλων των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, χωρίς αποκλεισμούς, εμπόδια και διαχωρισμούς,  μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για μετεγκατάσταση στις χώρες τελικού προορισμού.
·         Πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά και ισοκατανομή τους στα όμορα σχολεία των δομών «φιλοξενίας». Ίδρυση ολιγομελών Τάξεων Υποδοχής  εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, και τμημάτων για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας. Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες. Δωρεάν σίτιση και υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
·         Απαιτούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών για τη μόρφωση όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: