Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Νόμος “πακέτο” για Νέο Λύκειο-εισαγωγή στα ΑΕΙ, διορισμοί και Εθνικό Σύστημα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών



Νόμο “πακέτο” που θα περιλαμβάνει, τις αλλαγές στο Λύκειο, το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ , τους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και τη θέσπιση Εθνικού Συστήματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στην εκπομπή της Αλεξίας Κουλούρη ΒΟΥΛΗΣ ΒΗΜΑ, στο Κανάλι της Βουλής.
Εμείς θα θέλαμε   ο νομος αυτός να είναι ταυτόχρονα με την ανακοίνωση    με την Επιμόρφωση και ελπίζουμε μαζί και με τους νέους διορισμούς, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου  αν  το Σχέδιο Νόμου θα ανακοινωθεί πριν ή μετά το καλοκαίρι ο Κ. Γαβρόγλου απάντησε:
  • Ο νόμος θα ρθει μετά το καλοκαίρι εάν δεν έχουμε τίποτα πριν το καλοκαίρι.
  • Πού ξέρετε μπορεί να έχουμε κι ευχάριστες εκπλήξεις το καλοκαίρι ως προς  τον αριθμό των μονίμων διορισμών εκπαιδευτικών
  • Το εάν θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί αυτό , είπε ο κ. υπουργός   θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από τους θεσμούς.
Εθνικό Σύστημα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών
Το Εθνικό Σύστημα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει  από τέσσερα μαθήματα:
  1. Γλώσσα,
  2. Ιστορία,
  3. Μαθηματικά, και,
  4. Φυσικές Επιστήμες
Προτεραιότητα στους αναπληρωτές για τους μόνιμους διορισμούς
Για τον διορισμό των μονίμων εκπαιδευτικών σίγουρα θα δοθεί προτεραιότητα στους αναπληρωτές, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας, και τόνισε μεταξύ άλλων:
  •  Οι αναπληρωτές τόσα χρόνια έχουν ξελασπώσει τις αδυναμίες  της πολιτείας .
  •  Δεν μπορεί η πολιτεία, μετά από όλα αυτά, να πει στον αναπληρωτή ωραία πήγαινε να δώσεις εξετάσεις στον ΑΣΕΠ και όποι ος γράψει.
  • Πρέπει να σεβαστούμε την προϋπηρεσία
  • Οι εκπαιδευτικοί που τόσα χρόνια υπηρετούν την εκπαίδευση προφανώς η μοριοδότησή τους θα είναι πάρα πολύ υψηλή για να μπορέσουμε να τους προσλάβουμε.
Αξιολόγηση
“Το είπε ευτυχώς ο κ. Μητσοτάκης ότι  θέλουμε  αξιολόγηση να διώχνουμε κόσμο αλλιώς δεν μπορεί να βελτιωθεί τίποτα” σχολίασε ο υπουργός Παιδείας σε ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών  .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κάποιος υπάλληλος δεν κάνει για μια δουλειά; Να μην μπορεί να φύγει με τίποτε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το θέμα δεν είναι αν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω πως αν στον ιδιωτικό τομέα εάν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του θα φύγει.. Στο δημόσιο τομέα υπάρχει μια ανοχή…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν και τέτοιοι για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Αλλά κοιτάξτε στο δημόσιο τομέα ο εργοδότης είναι η πολιτεία και άρα έχει υποχρεώσεις η πολιτεία.  Δεν είναι μόνο δικαιώματα της πολιτείας να ζητά λογαριασμό  από τον εκπαιδευτικό. Έχει και υποχρεώσεις. Να βάλουμε κάτω κατά πόσο η πολιτεία έχει φανεί αντάξια στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία. Δεν μπορεί η πολιτεία να σφυρίζει αδιάφορα.
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι
Για τους Σχολικούς Συμβούλους στο ερώτημα εάν θα καταργηθούν ο υπουργός Παιδείας τόνισε:
  • Τελευταία είναι και αυτοί στη μοίρα τους διότι συνεχώς δινόντουσαν παρατάσεις στη θητεία. Εμείς τους κρατάμε.
  • Μειώνεται ο αριθμός, αλλά συνολικά ο αριθμός όλων των στελεχών εκπαίδευσης αυξάνεται. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι από το να πάνε πίσω στην τάξη έχουν άλλες επιλογές ανάλογά με τα μόριά τους.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ
Για την απόφαση  του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε:
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας , θα πρέπει να δούμε τι γίνεται σ αυτή την κοινωνία. Εγώ σέβομαι , είναι άνθρωποι νομομαθείς, άνθρωποι πολλοί σοβαροί, δεν θεωρώ ότι έχουν άλλου είδους ατζέντες.
  • Αλλά μας φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση , διότι ποδοσφαιροποιούν  αυτές οι αποφάσεις ορισμένα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.
  • Ένα από αυτά είναι το μάθημα των Θρησκευτικών .
  • Εγώ δεν πιστεύω πως αυτό θα πρέπει να συζητείται  με όρους μαυρόασπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: