Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Γ.Σ. ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΜΕ 28/4/2018





Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, εξελίχθηκε σε μία μαραθώνια διαδικασία που διήρκησε 16 ώρες!  Ασκήθηκε έντονη κριτική στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και τα βασικά ζητήματα που κυριάρχησαν και είναι μείζονος σημασίας για την εκπαιδευτική κοινότητα ήταν:
1. To αίτημα για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών-μονίμων, οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και η συνέχειά τους.
2. Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για τις Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και τις νέες δομές ασφυκτικού ελέγχου και πειθάρχησης, αφού προωθεί την αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, επιβάλει την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την αυτονομία, την αξιολόγηση διευθυντών από προϊσταμένους και υφισταμένους.
3. Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που ζητά να γίνουν τα σχολεία επιχειρήσεις, οι διευθυντές αφεντικά που θα αποφασίζουν για το προσωπικό του σχολείου και οι καθηγητές πολυεργαλεία, που θα εργάζονται διπλά μέχρι τα 67 τους με πενταετείς συμβάσεις εργασίας! 

Η Γ.Σ. αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία, να απαιτήσει απ’ την κυβέρνηση την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τις νέες δομές στην εκπαίδευση.
Επίσης, η Γ.Σ. με πλειοψηφία των προέδρων των ΕΛΜΕ (56,3% των ΕΛΜΕ και 55,7% των ψήφων) αποφάσισε την αποχή των εκπαιδευτικών από κάθε διαδικασία αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης  της σχολικής μονάδας και ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, σε περίπτωση που ψηφιστεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.

Όμως, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ), ως πλειοψηφία του προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης Προέδρων, από κοινού αντέδρασε, όπως κάνει όλο το τελευταίο διάστημα όταν δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις της βάσης και εντελώς πραξικοπηματικά ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για αποχή ως απόφαση της Γ.Σ., επειδή δεν συγκεντρώνει τα 2/3 των ψήφων των Προέδρων που απαιτούνται για την κήρυξη απεργίας. Η αποχή όμως απ’ την αξιολογική διαδικασία δεν συνιστά αποχή απ’ την εργασία κι επομένως δεν είναι απεργία. Εξάλλου η αποχή του κλάδου απ’ τη διαδικασία της αξιολόγησης το 2014 πάρθηκε με απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.
 
Με ευθύνη των ίδιων παρατάξεων δεν ψηφίστηκε καμία απεργιακή πρόταση για αγωνιστική απάντηση το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς ο κλάδος οδηγείται σε πλήρη παροπλισμό, σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις σε μια περίοδο που όφειλε να βρίσκεται σε αγωνιστική ανάταση, να οργανώνει και να κλιμακώνει τη δράση του απέναντι στον ορυμαγδό των αντιεκπαιδευτικών μέτρων της κυβέρνησης. 

Ως Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου καταθέσαμε ψήφισμα για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας στα ΣΔΕ, ζητώντας από την ΟΛΜΕ να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες  για την επίλυσή τους, καθώς και ψήφισμα αλληλεγγύης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές Αδριανούπολης, όπως και στους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή τους.

Είναι δεδομένο ότι η ΟΛΜΕ δεν μπορεί πλέον να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να οργανώσει τον κλάδο, να εμπνεύσει, να δώσει δυναμική απάντηση και σαφές πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νέα αντιδραστικά μέτρα. Το βάρος της αγωνιστικής απάντησης των εκπαιδευτικών πέφτει στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Δηλώνουμε ότι ως Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ δεν πρόκειται να σταματήσουμε να παλεύουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων εκπαιδευτικών και μαθητών, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου, έχοντας την πίστη ότι με τη συλλογική δράση των μαχόμενων εκπαιδευτικών, θα τα καταφέρουμε!

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Γιαννάτου Κική

Δεν υπάρχουν σχόλια: