Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

Κομοτηνή: Τα κεράσια της οργής

Παραγωγός από τη Φωλιά έκοψε τις κερασιές απεγνωσμένος από τις τιμές πώλησης των κερασιών.


Η είδηση δεν μπορούσε να γίνει πιστευτή. «Μα γιατί το έκανε αυτό;» με ρωτούσαν. «Δεν ξέρω, εσείς θα μου πείτε» απαντούσα και κατέγραφα τις αντιδράσεις τους. Δεν μπορούσαν με τίποτα να κατανοήσουν πώς ένας παραγωγός παίρνει το πριόνι στα χέρια και κόβει μια μετά την άλλη τριάντα κερασιές. «Το έκανα από απόγνωση. Μην με ρωτάμε καλύτερα.» μου είπε λίγα λεπτά πριν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Οι τιμές πώλησης των κερασιών ξεχείλισαν το ποτήρι της υπομονής.
Παραγωγοί παραδίδουν την συγκομιδή της ημέρας
«Κοιτάξτε, οι παραγωγοί γνωρίζουν και από καλές και από άσχημες χρονιές. Δεν φτάνουμε ποτέ σ΄αυτό το βήμα» σχολίαζαν πάλι οι συνάδελφοί, καθώς τοποθετούσαν τα τελάρα στη ζυγαριά. «Η φετινή είναι μια άσχημη χρονιά από πλευράς τιμής, όμως τις κερασιές τις μεγαλώνεις σαν μικρά παιδιά. Πώς να τις κόψεις;» αναρωτιούνται φανερώνοντας την  αγάπη που τους διακρίνει  για τη δουλειά τους, παρά τις πολλές δυσκολίες.
Μεγάλη ποσότητα, χαμηλές τιμές 
«Δυστυχώς φέτος λόγω της υπερπαραγωγής κερασιών σε όλη τη χώρα και του μικρού μεγέθους –εμφανισιακά οι τιμές που δίδονται από τους εμπόρους είναι πεσμένες» δηλώνει ο  Μουμίν Ομέρ από το Αγίασμα
Μουμίν Ομέρ
Τον συναντήσαμε στο χώρο όπου συλλέγει κεράσια από όλη την περιοχή. Δηλαδή, από τους οικισμούς: Σύμβολα, Φωλιά, Δύμη, Αγίασμα, Θάμνα, Ρίζωμα, Ασώματοι, Μίσχο και Μέγα Πιστό. «Η ποιότητα, η γεύση είναι εξαιρετική, η εμφάνιση όχι, είναι πιο μικρά. Γι αυτό ενώ πέρσι αγοράσαμε 1 εκατομμύριο κιλά κεράσια, όχι πιο χαμηλά από ένα ευρώ το κιλό, φέτος αγοράζουμε 70 λεπτά, σχεδόν 30% χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι και είμαστε ακόμη στην αρχή. Δεν συμβαίνει μόνο εδώ, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.» δηλώνει κι εξηγεί ότι την δυσχερή κατάσταση επιδείνωσε περισσότερο και η στάση της Ρωσίας η οποία έγινε πιο επιλεκτική στις αγορές της και πιο απαιτητική. «Είναι πάρα πολύ σκληρή στις αγορές ευρωπαϊκών προϊόντων κι αυτό το πληρώνει ο αγρότης με τον ιδρώτα του.»
Κερασώνες σε μια έκταση 6.000 στρεμμάτων
Εκατοντάδες οικογένειες αυτή την εποχή «ξεχύνονται» σε 6.000 στρέμματα κερασώνες της Ροδόπης κοιτάζοντας άλλοτε τον καιρό κι άλλοτε το ζύγι. «Burlat», «Early bigi», για αρχή και στη συνέχεια «Napoleon», «Κρυσταλίνα», «Ισπανικά», «Τραγανά». Προσδοκούν ότι η ντόπια ποικιλία της Κομοτηνής, ίσως, να καταφέρει να «ισοφαρίσει» κάπως την μεγάλη απώλεια.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την συλλογή κερασιών ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου
http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: