Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Συνεχίζουν την καταστροφή του Βερμίου. 24 εκατ. ευρώ για κατασκευή ακόμη δύο αιολικών πάρκων

Νησιά, βουνά, περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τη δημιουργία αιολικών πάρκων που μπορούν να λειτουργήσουν "συμπληρωματικά και σταδιακά να αντικαταστήσουν  την παραγόμενη ενέργεια από τις συμβατικές πηγές", του λιγνίτη και του πετρελαίου, που έχουν ήδη αποβεί καταστροφικές για το περιβάλλον. Είναι όμως έτσι;
  Χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 24 εκατ. ευρώ με τον ελληνικό όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της κατασκευής και της λειτουργίας δύο αιολικών πάρκων στο όρος Βέρμιο στη Βόρεια Ελλάδα υπέγραψε η ΕΤΕπ.
Η Alpha Bank ενήργησε ως συνδανειστής που παρέχει ισοδύναμο ποσό μακροπρόθεσμου δανεισμού μαζί με μεσοπρόθεσμη διευκόλυνση ΦΠΑ. Το δάνειο της ΕΤΕπ υποστηρίζεται από την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το χρηματοδοτικό μέσο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Πρόκειται για τη δεύτερη σύμβαση αυτού του τύπου με την ΤΕΡΝΑ μετά από εκείνη του περασμένου Ιουλίου για τη χρηματοδότηση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Βοιωτίας.
«Όπως υποσχεθήκαμε πέρσι, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις στον ελληνικό τομέα της ενέργειας και παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στη χρηματοδότηση "υγιών έργων" που πληρούν τα κριτήριά μας και ανταποκρίνονται στις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ», σχολίασε ο Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα.
«Η Τράπεζα έχει δεσμευτεί ιδιαίτερα για τη χρηματοδότηση έργων "πράσινης ενέργειας" σε ολόκληρη την Ένωση, και το ΕΤΣΕ μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Το έργο αυτό είναι ακριβώς το είδος δραστηριότητας που το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη σχεδιάστηκε να στηρίζει».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου, η χώρα θα σταθεί στα δικά της πόδια - αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της, και οικονομικά. Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί απτό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Σχέδιο Γιούνκερ συμβάλλει στον "εκσυγχρονισμό της ενεργειακής υποδομής" της Ελλάδας, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Τα δύο αιολικά πάρκα θα έχουν συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα 44,4 MW, η οποία θα κατανέμεται ανάμεσα στο πάρκο της θέσης Ερεσού Ύψωμα-Φούρκα (παραγωγικής ικανότητας 36 MW) και σε εκείνο της θέσης Λεύκες-Κερασιά (παραγωγικής ικανότητας 8,4 MW).
Από κοινού, θα φιλοξενούν 22 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε πολύπλοκα πεδία με υψόμετρο άνω των 1.400 μ., και θα συνδέονται με το δίκτυο μεταφοράς μέσω ενός νέου υποσταθμού ΜΤ/ΥΤ [μέσης/υψηλής τάσης] και με υπόγεια καλώδια ΜΤ μήκους 8,5 και 16 χιλιομέτρων αντίστοιχα.
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συχνά συνοδεύονται από την ρητορική της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, δεν λαμβάνουν υπόψη τους ούτε την φέρουσα ικανότητα των περιοχών αλλά ούτε τις περιβαλλοντικές συνέπειες, αντιβαίνοντας τον αρχικό τους στόχο. Παράλληλα λαμβάνουν την μορφή φαραωνικών έργων χωρίς αντίστοιχα να προσφέρουν τα αντίστοιχα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους των περιοχών. 
Ο Στέργιος Μποζίνης, μηχανικός, κάτοικος Βέροιας και μέλος της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών σε μια παλιότερη συνέντευξη του στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι η εγκατεστημένη ισχύς όλων των μορφών ενέργειας στην Ελλάδα είναι 17.500 MW, από αυτές οι 5.500 είναι ΑΠΕ και από αυτές τα 2.100 είναι αιολική ενέργεια και τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά και βιομάζα. Στο ενεργειακό μας σύστημα το 30% αφορά λιγνίτες (από 70% που ήταν η συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα), 12% υδροηλεκτρικά και το υπόλοιπο εισαγόμενο φυσικό αέριο. 
«Οι ΑΠΕ είναι ένα σύστημα που κανείς δεν το απορρίπτει, αλλά οι σημερινές ΑΠΕ είναι παλιάς γενιάς και ασύγχρονες με το δίκτυο που δεν μπορεί σωστά να τις υποδεχτεί, το πρόβλημα είναι τεχνικό. Ειδικά οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν ένα σταθερό ρυθμό εισόδου. Την στιγμή που τις χρειαζόμαστε δεν υπάρχουν ή όταν φυσάει πολύ και πάλι δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα γιατί δεν χρειάζεται τόση ενέργεια και τις απορρίπτει»  εξηγεί προβλέποντας ότι στο μακρινό μέλλον ενδεχομένως να είναι δυνατή η αποθήκευση ενέργειας που θα συνιστούσε μία λύση σε τεχνικό επίπεδο. 
Ο κ. Μποζίνης υποστηρίζει ακόμη ότι από οικονομική άποψη η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να μπορεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες μονάδες παραγωγής, με αποτέλεσμα να απαιτείται επιχορήγηση από το κράτος για να καταστεί βιώσιμη η επένδυση σε αυτές.
«Οι τιμές, όμως, που πληρώνουμε στην Ελλάδα είναι υπερβολικές έως τερατώδεις. Από 100- 300 € τη μεγαβατώρα, όταν το ρεύμα της ΔΕΗ από λιγνίτη μας κοστίζει 50 € τη μεγαβατωρα! Μάλιστα οι ίδιοι ιδιώτες που έχουν τις ΑΠΕ εξαναγκάζουν τη ΔΕΗ  να τους πουλά κάτω του κόστους στα 37.7 € τη μεγαβατώρα μέσω των ΝΟΜΕ και να το μεταπωλούν ή και να το εξάγουν, κερδοσκοπώντας και φέρνοντας σε οικονομική ασφυξία τη ΔΕΗ με αθέμιτο τρόπο» λέει συγκεκριμένα.
«Να ληφθεί υπόψη ότι όταν οι ΑΠΕ εισέρχονται ταυτόχρονα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ περικόπτονται, δηλαδή απορρίπτεται το φορτίο τους που τυχαία θέλει να εισέλθει στο σύστημα με κίνδυνο μπλακ άουτ, αποζημιώνονται αδρά από τη τσέπη του καταναλωτή» προσθέτει.
Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως, σύμφωνα και με τον κ. Μποζίνη, είναι ο φαραωνικός σχεδιασμός του έργου και η ανισοκατανομή των εγκαταστάσεων στην χώρα, ενδεικτικό είναι ότι όταν το σύνολο των εγκεκριμένων ΑΠΕ ανέρχεται για όλη την Ελλάδα στις 5.000 MW μόνο στο Βέρμιο θα εγκατασταθούν μονάδες 1.000 MW. 
Μετά από τρεισήμισι  ώρες συζήτησης για το φλέγον ζήτημα της κατασκευής «φαραωνικού» αιολικού πάρκου στο Βέρμιο, το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, το βράδυ της Δευτέρας 26ης  Φεβρουαρίου 2018, κατά πλειοψηφία αποφάσισε την ανάκληση της 274/2012 απόφασης του σώματος, επί δημαρχίας Τάσου Καραμπατζού, με την οποία γνωμοδοτούσε θετικά, με πολλές περιβαλλοντικές και άλλες επιφυλάξεις, στην κατασκευή αιολικού πάρκου 174 πυλώνων στο Βέρμιο (πλην των περιοχών που γειτνίαζαν με τα 3-5 Πηγάδια και τις κορυφογραμμές).
Προφανώς τα συμφέροντα των εταιρειών της ΕΕ, τραπεζών και των ντόπιων εργολάβων δεν καταλαβαίνει από το τι επιθυμούν οι ντόπιες κοινωνίες. Ψάχνουν να βρουν περιοχές που οι κάτοικοι τους δεν οργάνωσαν ακόμη την αντίδραση τους για να μας πουλήσουν "πράσινη ενέργεια" και φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κόκκινο, imerisia-ver.gr

http://eforipediada.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: