Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

8 Μαρτίου 1917: Η «επανάσταση του Φλεβάρη»

Αποτέλεσμα εικόνας για κερένσκι

Ενώ μαινόταν ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, τον Φεβρουάριο του 1917, ταυτόχρονα με την κατάρρευση του ρωσικού μετώπου όπου οι δυνάμεις των κεντρικών αυτοκρατοριών προέλαυναν, ο τσάρος Νικόλαος Β’ έδωσε διαταγή να διαλυθεί η Δούμα, το ρωσικό κοινοβούλιο που είχε μόλις δέκα χρόνων ζωή.

Τα μέλη της Δούμας αρνήθηκαν, ενώ δυο τάγματα της τσαρικής φρουράς και τα σοβιέτ των εργατών στάθηκαν στο πλευρό τους. Η σύγκρουση πήρε τη μορφή επανάστασης. Στις 8 Μαρτίου 1917 (23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο), ξέσπασαν στην Αγία Πετρούπολη απεργίες και διαδηλώσεις. Έμειναν στην Ιστορία με το όνομα «Επανάσταση του Φλεβάρη» και οδήγησαν στην πτώση του τσάρου και το σύντομο μεσουράνημα του σοσιαλεπαναστάτη Αλέξανδρου Κερένσκι (1881 - 1970). Πρώτα έγινε υπουργός Δικαιοσύνης κι έπειτα υπουργός των στρατιωτικών. Ο στρατηγός Λέων Κορνίλοφ (1870 - 1918) έσπευσε να τον υποστηρίξει. 

Η Δούμα ψήφισε τη μεταβολή του πολιτεύματος σε δημοκρατία και στις 15 Μαρτίου ο τσάρος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί. Η εξουσία είχε περάσει στη Δούμα. Στις 4 Απριλίου του 1917, ο 47χρόνος Βλαδίμηρος Ίλιτς Ουλιάνοφ Νικόλαος Λένιν έφτασε από το εξωτερικό στον σιδηροδρομικό σταθμό της Πετρούπολης κι αμέσως εκφώνησε λόγο στους συγκεντρωμένους. Στη συνείδηση των πολιτών είχε δημιουργηθεί ο ηγέτης της επανάστασης που πλησίαζε.

http://historyreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: