Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ .



Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

Το Κίνημα Χριστιανική Δημοκρατία, με αφορμή την επιχειρούμενη ψήφιση νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, έχει εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση: 

1. Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας είναι αντίθετο από θέση αρχής στην ίδρυση κάθε μορφής ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Η ανώτατη Παιδεία στη χώρα μας καλύπτεται πλήρως από το τωρινό καθεστώς, παρά τα όποια επιμέρους προβλήματα, τα οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια κυβέρνηση μια κυβέρνηση που νοιάζεται για το κοινωνικό κράτος, αλλά όχι η σημερινή, η οποία ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της και της πλήρους συμμόρφωσής της στις προτεραιότητες της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας, απεργάζεται την σταδιακή αποδόμησή του.

2. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται απλώς ζήτημα πολιτικής διαφωνίας μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή θεσμική και συνταγματική εκτροπή, αφού το άρθρο 16 του Συντάγματος ρητά απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

3. Αυτό είναι σαφές από την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέχρι λίγους μήνες πριν: « Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται στην Ελλάδα αποκλειστικώς από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, πλήρως αυτοδιοικούμενα, απαγορεύεται δε απολύτως η σύσταση σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από ιδιώτες, ασχέτως του προορισμού ή του χαρακτήρα των σχολών αυτών (Σ.τ.Ε. 1318/2009, 547/2008 επταμ. κ.ά.)".  (Απόφαση 922/2023, που εμμένει στην παλαιότερη πάγια νομολογία του Δικαστηρίου).

4. Την άποψη αυτή συμμερίζονται σε ανοιχτή επιστολή τους και οι συνταγματολόγοι  Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Καθηγητής ΔΠΘ, Γιάννης Δρόσος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ακρίτας Καϊδατζής, Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής ΑΠΘ. Τη συνυπογράφουν διότι από κοινού έχουν ως προτεραιότητα την προάσπιση του Συντάγματος. Και παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας ορισμένοι από αυτούς τάσσονται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων: «Η τοποθέτησή μας απέναντι στην ως άνω αντίθετη προς το Σύνταγμα ερμηνεία δεν οφείλεται σε πολιτική αντίθεσή μας ως προς τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, επί της οποίας καθένας από εμάς διατηρεί τη προσωπική του άποψη υπέρ ή κατά, αλλά στην υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την τήρηση του Συντάγματος.»

5. Χαιρετίζουμε την κινητοποίηση της σπουδάζουσας νεολαίας και ζητάμε την άμεση απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου χωρίς συνταγματική αναθεώρηση θα αποτελέσει πρωτοφανή θεσμική και συνταγματική εκτροπή.

Αθήνα 7 Μαρτίου 2024. Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ   

ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ»

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Ακαδημίας 78Δ Αθήνα 106 78

Τηλ: 2103806863,2103811302

ΗλεκτρονικόΤαχυδρομείοefim.xristianiki@gmail.com

Ιστοσελίδα:www.xristianiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: