Μελέτη του ΕΜΠ συγκρίνει το κόστος θέρμανσης για διάφορες τεχνολογίες
Της Χρύσας Λιάγγου
Καθημερινή 2/2/2013
Την προσπάθεια των πολιτών για αναζήτηση εναλλακτικής πηγής θέρμανσης χαμηλότερου κόστους από αυτή του πετρελαίου, έρχεται να συνδράμει η μελέτη του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων.
Η μελέτη βασισμένη σε συγκεκριμένες παραδοχές (κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου κ.λπ.) που εάν διαφοροποιηθούν, όπως επισημαίνεται αλλάζουν και τα συμπεράσματα, συγκρίνει τις διάφορες τεχνολογίες θέρμανσης, σε κόστος θερμικής ενέργειας και τον βαθμό απόδοσης με αντίστοιχα μεγέθη ενός συνήθους λέβητα πετρελαίου.
Φθηνότερα και ακριβότερα
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι την οικονομικότερη θέρμανση προσφέρουν οι αντλίες θερμότητας, κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα κλιματιστικά. Το κόστος θερμικής ενέργειας αυτής της τεχνολογίας ανέρχεται στο 39,44% του αντίστοιχου κόστους του λέβητα πετρελαίου. Στον αντίποδα βρίσκεται η τεχνολογία του ανοιχτού τζακιού με κόστος 139,12% έναντι του 100% του λέβητα πετρελαίου. Το κόστος για τις αντλίες θερμότητας ανέρχεται σε 0,058 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα έναντι κόστους 0,148 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα του πετρελαίου θέρμανσης.
Η απόδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας διαφοροποιείται από την εξωτερική θερμοκρασία και για τον λόγο αυτό διαφοροποιείται και το κόστος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του ΕΜΠ, στην Γ΄ Ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές ορεινής Αρκαδίας Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου, η οικονομικότητα περιορίζεται στο 42,34% έναντι του 39,44% που είναι στις περιοχές Β΄ Ζώνης στην οποία ανήκει και η Αττική. Η αμέσως οικονομικότερη τεχνολογία είναι αυτή του λέβητα βιομάζας, τα περίφημα δηλαδή πέλετ που κερδίζουν συνεχώς μερίδια κατανάλωσης.
Το κόστος θερμικής ενέργειας ανέρχεται στο 57,84% αυτού του πετρελαίου και αντιστοιχεί σε 0,086 ευρώ η θερμική κιλοβατώρα. Ακολουθεί το ενεργειακό τζάκι με κόστος στο 69,56% έναντι του πετρελαίου και κόστος θερμικής ενέργειας στα 0,103 ευρώ ανά θερμική ενέργεια έναντι 0,148 ευρώ ανά θερμική ενέργεια του πετρελαίου. Το ανοιχτό τζάκι είναι το πλέον αντιοικονομικό, με κόστος θερμότητας στα 0,206 ευρώ η θερμική κιλοβατώρα.
Ο λέβητας φυσικού αερίου συμπύκνωσης, που αξιοποιεί δηλαδή και τη θερμότητα των καυσαερίων, εμφανίζει κόστος στο 63,70% του αντίστοιχου κόστους του λέβητα πετρελαίου που μεταφράζεται σε 0,094 ευρώ η θερμική κιλοβατώρα. Αρκετά υψηλότερα στα 71,52% του κόστους πετρελαίου βρίσκεται ο απλός λέβητας φυσικού αερίου. Το κόστος θερμότητας ανέρχεται σε 0,105 ευρώ η θερμική κιλοβατώρα. Τα παραπάνω κόστη προκύπτουν με τιμή πετρελαίου θέρμανσης στα 1,285 ευρώ το λίτρο.
Δεν πληρούν τις προδιαγραφές
Οι καταναλωτές έχουν στραφεί τόσο στο φυσικό αέριο (όσοι έχουν δυνατότητα σύνδεσης) όσο και στα καυσόξυλα και στα πέλετ, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΔΕΗ, γίνεται εκτεταμένη χρήση κλιματιστικών και ηλεκτρικών συσκευών. Η αλόγιστη χρήση βιομάζας με τις συνέπειες που έχουν ήδη καταγραφεί στο περιβάλλον έχει υποχρεώσει το ΥΠΕΚΑ να προβεί έστω εκ των υστέρων σε θεσμικές παρεμβάσεις για τη θέσπιση προδιαγραφών. Από ελέγχους του ΥΠΕΚΑ διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 60% περίπου των συσκευών εναλλακτικής θέρμανσης δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Ο υπουργός Ευάγγελος Λιβιεράτος ανακοίνωσε προσφάτως στη Βουλή ότι άμεσα θα κυκλοφορήσει ενημερωτικό υλικό που προετοιμάζει ειδική ομάδα επιστημόνων (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Γενική Γραμματεία Εμπορίου, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας /ΚΑΠΕ, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων), δεδομένου ότι οι πολίτες έχουν εκτεθεί σε έντονη διαφημιστική προβολή εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, στηριγμένη πολλές φορές σε αμφισβητήσιμα οικονομικά και επιστημονικά στοιχεία. Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε τη διάθεση πόρων από το Πράσινο Ταμείο για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας.
Ενδεικτικά του φαινομένου είναι τα στοιχεία για την αύξηση των επιχειρήσεων εμπορίας καυσόξυλων, από το μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι επιχειρήσεις εμπορίας καυσόξυλων το 2012 αυξήθηκαν κατά 100% σε σχέση με το 2011, ενώ σε σύγκριση με το 2010 έχουν οκταπλασιαστεί. Οπως σχολιάζεται από το Επιμελητήριο: «Είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος που παρουσιάζει τέτοια αύξηση, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην πλειοψηφία των επαγγελματικών κλάδων, όπου καταγράφεται τα τελευταία τρία χρόνια μια συνεχής μείωση μελών, δείγμα της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βιώνει το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού». Με βάση τα στοιχεία, οι νέες εγγραφές ανά έτος ήταν 5 το 2010, 19 το 2011 και 38 το 2012 και ο αριθμός μελών του κλάδου ανά έτος από 133 μέλη το 2011 έφτασε τα 170 το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου