Η τρικομματική Κυβέρνηση ψήφισε μέσα στις διακοπές του Πάσχα την αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες για όλους τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε Π.Δ. για υποχρεωτικές μεταθέσεις.
Τα δύο αυτά μέτρα συνδέονται μεταξύ τους. Η αύξηση του ωραρίου θα πλήξει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, θα οδηγήσει χιλιάδες αναπληρωτές σε απόλυση και θα δημιουργήσει χιλιάδες υπεραριθμίες εκπαιδευτικών, οι οποίοι στη συνέχεια θα υποστούν τη βαρβαρότητα της υποχρεωτικής μετάθεσης στην Περιφέρεια και στην Επικράτεια. Για όποιον δε συναινεί υπάρχει και η απόλυση. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα περιφέρονται σε 4-5 σχολεία, προκειμένου να συμπληρώσουν ωράριο. Επίσης το «Νέο σχολείο», οι συμπτύξεις τμημάτων σε τμήματα των 27-28 ή και 30 μαθητών (αντί των 20 που διεκδικεί η ΕΛΜΕ Πειραιά), οι συγχωνεύσεις σχολείων θα οδηγήσουν σε νέες υπεραριθμίες.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Σύμφωνα με το Π.Δ. Διάταγμα υπάρχουν δύο κατηγορίες υποχρεωτικών μεταθέσεων: Η υποχρεωτική μετάθεση σε σχολείο της Περιφέρειας με τη συναίνεση (!) του εκπαιδευτικού και για όποιον δε συναινεί θα μετατίθεται σε σχολείο ανά την επικράτεια. Υπεράριθμος χαρακτηρίζεται, μετά από εισήγηση του ΠΥΣΔΕ και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης, ο εκπαιδευτικός που δε συμπληρώνει το 75% ( δηλαδή ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας 12-14 ή 15 ώρες) του υποχρεωτικού διδακτικού τους προγράμματος, με μαθήματα πρώτης και δεύτερης ανάθεσης. Στη συνέχεια τα ΠΥΣΔΕ συντάσσουν πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης των υπεράριθμων εκπαιδευτικών. Μετά καλούνται οι εκπαιδευτικοί από τον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης να καταθέσουν να υποβάλουν «δήλωση συναίνεσης» για μετάθεση σε σχολεία της Περιφέρειας (οι προτιμήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 3 σχολεία και τις δύο ομάδες σχολείων). Όποιος εκπαιδευτικός δεν καταθέσει «δήλωση συναίνεσης» θα κατατάσσεται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης Πανελλαδικής εμβέλειας. Οι Πίνακες οριστικοποιούνται έως 15 Ιούνη.
ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ–ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΕΣ–ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Ο εκπαιδευτικός χάνει τη μέχρι τώρα οργανική του θέση, αφού πρόκειται για μετάθεση και όχι για απόσπαση, κι αλλάζει οριστικά ΠΥΣΔΕ τοποθέτησης (αυτό ισχύει και για όσους ήταν στη Διάθεση ΠΥΣΔΕ).Η οργανική θέση μεταφέρεται σιγά-σιγά στο επίπεδο της Περιφέρειας. Με το Π.Δ. καταργείται το μέχρι τώρα αμετάθετο και χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είναι ουσιαστικά στη Διάθεση της Περιφέρειας και του Υπουργείου και όχι του ΠΥΣΔΕ.
ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΕΤΟΣ
|
ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ
ΠΡΙΝ / ΜΕΤΑ
|
ΔΙΑΘΕΣΗ
ΠΥΣΔΕ
(Δ.Π.)
|
ΣΥΝΟΛΟ
ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΩΝ + Δ.Π.
|
ΚΕΝΑ
πριν/ μετά
από την αύξηση ωραρίου
|
2011
|
292 / -
|
777
|
1069
| |
2012
|
319 / -
|
676
|
963
| |
2013
|
316 / 602
|
518
|
833/1120
|
289 / 237
|
Όπως όμως φαίνεται στον Πίνακα, χαρακτηρίζονται σαν υπεράριθμοι κάθε χρόνο από την πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ Πειραιά (οι αιρετοί του ΠΑΜΕ καταψήφιζαν το χαρακτηρισμό υπεράριθμων εκπαιδευτικών) περίπου 300 εκπαιδευτικοί (μέχρι τώρα η υπεραριθμία στον κλάδο υπήρχε όταν περίσσευαν 11 και πάνω ώρες. Με βάση αυτό το 2011 ήταν 292, το 2012: 319 – το 2013 δεν έχει παρθεί ακόμη απόφαση χαρακτηρισμού τους, αλλά είναι με βάση τα στοιχεία 316 πριν την αύξηση ωραρίου και 602 μετά την αύξηση. Ο συνυπολογισμός της Β’ ανάθεσης δεν διαφοροποιεί σημαντικά την κατάσταση, γιατί οι ώρες αυτές αφαιρούνται από κάποιον άλλον κλάδο ). Απ’ αυτούς ελάχιστοι καταθέτουν δήλωση ρύθμισης της υπεραριθμίας (με επιμονή των αιρετών του ΠΑΜΕ στο ΠΥΣΔΕ κατατίθεται μόνο θετική δήλωση και όχι αρνητική): το 2011 κατέθεσαν δήλωση 53 εκπαιδευτικοί και ικανοποιήθηκαν οι 35 και το 2012 κατέθεσαν 67 και ικανοποιήθηκαν οι 45).
Αποκαλυπτικό είναι το στοιχείο που δείχνει το άθροισμα όσων η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ χαρακτηρίζει κάθε χρόνο σαν υπεράριθμους και αυτών που είναι στη Διάθεση ΠΥΣΔΕ (Δ.Π.). Το 2011: 1069, το 2012: 963 και φέτος μετά την αύξηση ωραρίου υπολογίζονται στους 1120 (πριν 833). Έτσι αν γίνουν υποχρεωτικές μεταθέσεις, όπως προβλέπει το Π.Δ., πριν τις αποσπάσεις (σύμφωνα με το Π.Δ. οι σχετικοί πίνακες οριστικοποιούνται έως 15 Ιούνη), τότε 800 περίπου εκπαιδευτικοί ( 1120 μείον τις 237 οργανικές θέσεις) κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν απ’ το ΠΥΣΔΕ σαν υπεράριθμοι και, σύμφωνα με το Π.Δ.,να ενταχθούν στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων. Αν πάλι γίνουν μετά τις αποσπάσεις, τότε ο αριθμός φτάνει στους 550 περίπου. (Με βάση τα περσινά δεδομένα αποσπάστηκαν 206 σε άλλο ΠΥΣΔΕ και ήρθαν στον Πειραιά 38 από άλλο ΠΥΣΔΕ, δηλαδή δημιουργήθηκαν 168 λειτουργικά κενά. Τέλος αποσπάστηκαν 167 εκπαιδευτικοί από το ΠΥΣΔΕ Πειραιά σε άλλους φορείς, που σύμφωνα όμως με τον Υπουργό δε θα γίνουν φέτος. Τα λειτουργικά κενά απ’ τις κάθε είδους άδειες των εκπαιδευτικών, που φέτος ήταν συνολικά 105, δεν μπορεί να συνυπολογιστούν όλα, γιατί δίνονται σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.).
TI ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ;
Και όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Απ’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς, που παρουσιάζονται πλασματικά ως περίσσευμα, κανείς δεν περισσεύει και όλοι τοποθετούνται το Σεπτέμβρη- Οκτώβρη και εργάζονται κανονικά στα σχολεία του Πειραιά, καθώς στη συνέχεια εμφανίζονται τα λεγόμενα λειτουργικά κενά (από συνταξιοδοτήσεις, που τώρα μάλιστα θα αυξηθούν κ.λπ.). Γι’ αυτό κάθε χρόνο προσλαμβάνονται αρκετοί αναπληρωτές: το 2011:130, το 2012: 148 και τη χρονιά που διανύουμε 162, ενώ έμειναν και μέχρι τώρα λειτουργικά κενά, που επιδίωξαν να τα καλύψουν με συμπτύξεις τμημάτων, υποχρεωτικές υπερωρίες, άναρχη συμπλήρωση ωραρίου, ακόμη και υποχρεωτική αναμόρφωση προγράμματος σε κάποια σχολεία ώστε να διδάσκονται τα μαθήματα λιγότερες ώρες! Και πότε θα διοριστούν αυτοί οι συνάδελφοι; Με την αύξηση του ωραρίου γίνεται προσπάθεια να μη γίνουν διορισμοί και να ελαχιστοποιηθεί κι ο αριθμός των αναπληρωτών. Γι’ αυτό o αγώνας για διορισμούς, ενάντια στην αύξηση του ωραρίου, για 20 μαθητές στην τάξη, για σχολείο με ενιαίο πρόγραμμα κι ενιαία εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων κι εκπαιδευτικών, ενάντια στο «νέο σχολείο» των αγορών, είναι κοινός αγώνας μονίμων και αναπληρωτών, εκπαιδευτικών, γονιών κι όλων των εργαζόμενων, γιατί εξυπηρετεί πρώτα-πρώτα την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων και τη μόρφωση των παιδιών του λαού μας.
Οι αιρετοί του ΠΑΜΕ δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν στο ΠΥΣΔΕ να χαρακτηριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός ως υπεράριθμος και στηριγμένοι στο κίνημα θ’ αντιπαλέψουν την εφαρμογή του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, όπως επίσης την εφαρμογή της αξιολόγησης και το νέο πειθαρχικό “δίκαιο”. Καλούμε τον κάθε συνάδελφο να δώσει “το παρών” στο σωματείο του, την ΕΛΜΕ Πειραιά, και να δείξει συλλογικά κι αγωνιστικά, σε αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους, τη δύναμή του.
Ψηλά το κεφάλι!
Σάββας Σάββα - Κώστας Άννινος
τακτικός κι αναπληρωτής αιρετός του ΠΑΜΕ στον Πειραιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου