Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Τέλος μονιμότητας

DSC_0265
Ανοίγει τη συζήτηση για το θέμα της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό υποστήριξε ότι «είμαστε πλέον ώριμοι για κάτι τέτοιο», αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι η τρόικα ζητούσε 16.000 διαθεσιμότητες επί πλέον για το 2015, πράγμα που αρνήθηκε η ελληνική κυβέρνηση.
Τη δοκιμαστική περίοδο από την πρόσληψη στο Δημόσιο θέλει να ενεργοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης Τη δοκιμαστική περίοδο από την πρόσληψη στο Δημόσιο θέλει να ενεργοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης Το γεγονός επιβεβαίωσε και η αν. υπουργός Εύα Χριστοφιλοπούλου επίσης με δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου υπογράμμισε ότι από τις 16.000 διαθεσιμότητες, η τρόικα ζητούσε 8.000 απολύσεις για τον επόμενο χρόνο.
Για το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις σχετικά με το πώς και σε ποιους αρχικά θα εφαρμοστεί κατ” αρχήν η άρση της μονιμότητας, αν δηλαδή θα αφορά τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους ή μόνο όσους προσλαμβάνονται από εδώ και μετά στο Δημόσιο, υπερθεμάτισε πάντως ότι η κοινωνία είναι ώριμη για να ανοίξει αυτό το ζήτημα…
Ωστόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρίνισε ότι για να γίνει πραγματικότητα η άρση της μονιμότητας, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, άρα δεν διαφαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι άμεσο, όμως είναι ένα θέμα που πρέπει οπωσδήποτε να μπει στην ατζέντα.
«Ούτως ή άλλως, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζω κάτι που έχουμε αμελήσει: ότι από τον υφιστάμενο Κώδικα και τη νομοθεσία προβλέπεται διετής δοκιμαστική περίοδος στο Δημόσιο. Δεν εφαρμόζεται, όμως, ποτέ και ένα πρώτο βήμα θα ήταν να την εφαρμόσουμε και εάν σ” αυτήν τη διετία εντοπίσουμε περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δημοσίου, αυτοί να μην αποκτούν το καθεστώς του μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου».
«Ποιοτικοί στόχοι»
Μιλώντας για διαθεσιμότητες και απολύσεις ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πρόγραμμα της κινητικότητας των 25.000 υπαλλήλων ολοκληρώθηκε και οι στόχοι πλέον για το Δημόσιο είναι ποιοτικοί και δεν είναι οι ποσοτικοί στόχοι του παρελθόντος. «Η τρόικα προσήλθε στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας επιπλέον 16.000 δημοσίους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Αυτός ο στόχος δεν υπάρχει. Αποσυνδέουμε πλήρως την κινητικότητα από ενδεχόμενες απολύσεις, βάλαμε τέλος στον ποσοτικό στόχο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και δώσαμε, με τη δική μας σειρά, πολύ μεγάλη έμφαση σε διαρθρωτικές και ποιοτικές αλλαγές στο Δημόσιο. Με συστηματική προσπάθεια και μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ολοκληρώσαμε την ένταξη 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας. Η διαδικασία αυτή ήταν εξαιρετικά περίπλοκη: Ολοκληρώθηκαν οι αξιολογήσεις των δομών, θεσπίστηκαν κριτήρια, προετοιμάστηκαν 26 κοινές υπουργικές αποφάσεις και έγιναν επτά συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, που επικύρωσε τις σχετικές εισηγήσεις».
«Κενές θέσεις»
Επίσης, σημείωσε ότι «ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο και εν πολλοίς αναξιοκρατικό σύστημα των μετατάξεων και αποσπάσεων. Δημιουργούμε μια εσωτερική αγορά εργασίας, μέσα στην οποία θα προκύπτουν μετά από αξιολόγηση δομών κενές θέσεις και θα καλύπτονται από δημοσίους υπαλλήλους με τα απαιτούμενα προσόντα σε πλεονάζουσες θέσεις».
Τέλος η αν. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας κι εκείνη για ποιοτική αλλαγή του κράτους και όχι ποσοτικούς στόχους, υποσχέθηκε ότι από τώρα και στο εξής δεν θα υπάρχουν απολύσεις που να συνδέονται με την κινητικότητα.
Πηγή: Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ στο enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: