Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

«Οι 300 του Έβρου στη Μάχη της Κρήτης».

unnamed
Tα απομνημονεύματα του Χρήστου Ρουσσόπουλου, ενός Εβρίτη στρατιώτη που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης

Τον Μάιο του 1941, εκατοντάδες στρατιώτες από την Θράκη πολέμησαν στην Μάχη της Κρήτης. Μετά την μάχη και την επικράτηση των Γερμανών, όσοι δεν είχαν σκοτωθεί, συνελήφθησαν και για ένα διάστημα κρατήθηκαν αιχμάλωτοι στο νησί.

Αργότερα οι Γερμανοί τους μετέφεραν πίσω στην Θράκη όπου εκεί αφέθησαν ελεύθεροι προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μετά από μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θράκη, εντοπίστηκαν επιζώντες βετεράνοι και απόγονοι άλλων τους οποίους δεν προλάβαμε εν ζωή.

Στον Έβρο, όσοι γνωρίζουν αυτό το περιστατικό, κάνουν λόγο για τους «300 του Έβρου στη Μάχη της Κρήτης.

Μέχρι πρότινος οι ιστορικές αναφορές ήταν φτωχές και το γεγονός αυτό σιγά σιγά ξεχνιόταν.

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης μόλις κυκλοφόρησε την έκδοση με τα απομνημονεύματα του Χρήστου Ρουσσόπουλου, ενός Εβρίτη στρατιώτη που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης.

heraklion_airport_20130228_1154946710
Φωτογραφία από τον «μεγάλο βομβαρδισμό» του Ηρακλείου της 27ης Μαίου του 1941,που περιγράφει ο τότε στρατιώτης Ρουσόπουλος.
Ο Χρήστος Ρουσσόπουλος, από το Μέγα Ζαλούφι Ανατολικής Θράκης και κάτοικος Χειμωνίου Ορεστιάδος κρατούσε ημερολόγιο όπου κατέγραφε λεπτομερώς τη μάχη στο Ηράκλειο και την τύχη του ίδιου όσο και των άλλων στρατιωτών από τη Θράκη.

Οι μαρτυρίες του Χρήστου Ρουσσόπουλου παραχωρήθηκαν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης από την οικογένεια του, προκειμένου να εκδοθούν.

Στο επίμετρο της έκδοσης παρατίθενται και μαρτυρίες άλλων Εβριτών οι οποίες καταγράφησαν κατά την πρόσφατη έρευνα στη Θράκη.

Σε πολλά χωριά της Κρήτης ακόμα μιλούν για τους στρατιώτες από τον Έβρο, τους οποίους φιλοξενούσαν για ένα διάστημα, την περίοδο της αιχμαλωσίας τους. Επίσης σε σπίτια του ¨Έβρου διασώζονται στρατιωτικές φωτογραφίες που πάρθηκαν στην Κρήτη την περίοδο εκείνη.

http://www.inotos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: