Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Σήφης ο κροκοδειλάκης: Ο απόλυτος πρωταγωνιστής τον ημερών !

asteia_eikona_me_krokodeilo

Άλλο το τροπικό τοπίο και άλλο οι τροπικές συνθήκες», επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης με αφορμή τον εντοπισμό του κροκόδειλου σε φράγμα – υδροβιότοπο της περιοχής.

Η επισήμανση στρέφεται προς τον ανεύθυνο ζωόφιλο «αλά κάρτ” όπως τον χαρακτηρίζει, ο οποίος εγκατέλειψε το ερπετό, όταν το βαρέθηκε, αλλά και σε όσους εκφράζουν φόβους για μετοίκηση του σαρκοβόρου αυτού είδους στα ποτάμια της Κρήτης.

Ο Γιώργος Μαρινάκης εκφράζει την έγνοια του για τη «σύλληψη» και επιστροφή του κροκόδειλου στο φυσικό του περιβάλλον, ενέργεια η οποία προγραμματίστηκε για αύριο  Πέμπτη με την άφιξη στην περιοχή ενός ειδικού ερπετολόγου.

Στο μεταξύ σύσκεψη προετοιμασίας της προσπάθειας αιχμαλωσίας του κροκόδειλου που έχει εντοπιστεί στα νερά της λίμνης του Φράγματος των Ποταμών, θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σύμφωνα με το διευθυντή Διαχείριση Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Βαγγέλη Μαμαγκάκη, θα εξεταστούν οι θέσεις στις οποίες έχει εντοπιστεί το τροπικό ζώο προκειμένου να αιχμαλωτιστεί γρήγορα «αλλιώς μπορεί να τον ψάχνουμε και όλο το καλοκαίρι».

Ο κ. Μαμαγκάκης, τόνισε επίσης, πως οι αρμόδιοι φορείς ενδιαφέρονται να μάθουν αν στο φράγμα υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος. Οι περιοχές όπου «συχνάζει» παρακολουθούνται συνεχώς με κάμερες.
Που ζουν κανονικά οι κροκόδειλοι

Οι κροκόδειλοι μπορού να κατοικούν στην  βόρεια και κεντρική Αμερική, στο βορειοδυτικό τμήμα της νότιας Αμερικής, στις Αντίλλες, στην Αφρική καθώς και στα νησιά που βρίσκονται στις ανατολικές της ακτές, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στη νότια Ασία.

Πως το τροπικό αυτό αυτό ερπετό βρέθηκε στην Κρήτη και ειδικά στο Ρέθυμνο είναι ακόμη ένα μυστήριο

Όπως θυμάται, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης «Φοίνιξ» Δημήτρης Ψαράς, πριν από 6 με 7 χρόνια είχε εντοπιστεί στην περιοχή των Καμινίων, κοντά στο γήπεδο του ΟΦΗ, ένας μικρός κροκόδειλος, που είχε σπείρει τον πανικό στους κατοίκους. Το άγριο ερπετό ήταν μικρό ηλικιακά και αναγκαζόταν να κινείται εκτός του φυσικού του περιβάλλοντος μέσα στον αστικό ιστό. Έτσι, μπόρεσε να παγιδευτεί σχετικά εύκολα και να αποσταλεί… «πακέτο» στο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στην Αίγινα.

Ο  Σταμάτης Κραουνάκης μάλιστα εμπνέυστηκε από τον Κρητικό κροκόδειλο και του έγραψε στίχους αλλά και  ειδική αφιέρωση στο facebook!

«Ο κροκόδειλος ο Τζίμης /στα ποτάμια της Ρεθύμνης / ξέβρασμα μιας λάθος μνήμης / ποταμιών της Αφρικής / Ποιος καιρός ποιο ποταμάκι / έφερε το θηριάκι / να το κάνει κρητικάκι / σ΄ άλλη χώρα σ΄ άλλη γη».

Πολλά ήταν τα σχόλια που ακολούθησαν την συγκεκριμένη δημοσίευση  :   «Ρε μπας και τον είχαν τον κροκόδειλα να φυλάει καμιά φυτεία στα Ζωνιανά και τους ξέφυγε;» αναρωτιέται  ένας χρήστης του twitter, ενώ άλλος παρατηρεί «θα ήταν προτιμότερο να τον είχαν αμολήσει στη Βουλή»!

Ποιήματα , μαντινάδες, φωτογραφίες , μέχρι και σελίδα στο facebook έχει αποκτήσει ο «Κρητικός» κροκόδειλος που μένει στο Ρέθυμνο.

mk

10441961_658550630900724_2210432702141402792_n

Οι φίλοι του κροκόδειλου στη σελίδα στο facebook έχουν ξεπεράσει τους 4.500 σχολιάζοντας τις εξελίξεις και αφιερώνοντας του τραγουδάκια και μαντινάδες.

Ο Σήφης, μάλιστα, έχει αναρτήσει και μία απόφαση του ΥΠΕΚΑ σχολιάζοντας «για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, διαβάστε και τη διεθνή σύμβαση και όσα προβλέπονται σε αυτή για εμένα και την παρέα μου…»

10505497_10202428424819477_1756938962563998365_n

http://www.inotos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: