Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΛ ΦΕΡΩΝ ΣΤΑ «ΘΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» 2014

Το ΓΕΛ Φερών συμμετείχε με επιτυχία στον Β΄ και τελευταίο κύκλο φιλοξενίας μαθητών στην Αθήνα (06/07/14 – 19/07/14) στο πλαίσιο του έργου «Διοργάνωση Θερινών Σχολείων για Έλληνες και ξένους μαθητές» υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση
και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση που συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος – Ανάπτυξη της Γνώσης και καινοτόμων ιδεών» σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 10 μαθητές της Α΄ τάξης του ΓΕΛ Φερών και 24 μαθητές του Francis Lewis High School από το διαμέρισμα Queens της Νέας Υόρκης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με συνομηλίκούς τους, να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε συμμετέχουσας χώρας, να μοιραστούν εμπειρίες, αλλά και να παρακολουθήσουν μία σειρά από ενδιαφέρουσες διαλέξεις σχετικά με την Ιστορία – Αρχαιολογία, τη Λογοτεχνία, το αρχείο Καβάφη και τον ποιητή Καβάφη, την Αρχιτεκτονική, τη θεωρία του Big Bang από τον σπουδαίο φυσικό και κοσμολόγο Δημήτρη Νανόπουλο, την Τέχνη, την Ελληνική Μουσική στο πέρασμα των αιώνων και το Θέατρο. Οι διαλέξεις έλαβαν χώρα στο εξαιρετικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού, αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως τον Ισθμό της Κορίνθου, την ομηρική πόλη των Ατρειδών, το Ναύπλιο, την Αρχαία Αγορά, τον Παρθενώνα και το νέο μουσείο της Ακρόπολης, το ιερό του Ποσειδώνος στο Σούνιο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αρχαία Ολυμπία, τον δήμο Μαραθώνα, το Ίδρυμα Ωνάση, τη Βουλή των Ελλήνων, την Πλάκα και το Μοναστηράκι, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», κ.ά. Επιπλέον, οι μαθητές είχαν τη χαρά να προσεγγίσουν βιωματικά τον κινηματογράφο και τις συναφείς με αυτόν τέχνες μέσα από την συνεργασία τους με τον βραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη και την ομάδα του, να ευαισθητοποιηθούν σε κοινωνικά θέματα, αφού συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου με τους παίκτες της ομάδας αστέγων «Σχεδία», αλλά και να συνομιλήσουν με καλλιτέχνες της περιοδικής έκθεσης εικαστικών “No respect” με θέμα το graffiti - art street, που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο «Αλέξανδρος Ωνάσης» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Συνολικά, το πρόγραμμα διεξήχθη με επιτυχία, αφού τόσο οι Έλληνες όσο και οι Αμερικανοί μαθητές ταξίδεψαν στη γνώση, έγιναν κοινωνοί του ελληνικού πνεύματος, ανέπτυξαν φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους στο εγγύς μέλλον. Το Ίδρυμα Ωνάση είναι άξιο συγχαρητηρίων γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, ενώ ευελπιστούμε να αναπτύξει και άλλα αντίστοιχα έργα - προγράμματα που θα προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό και την εκπαίδευση παιδιών από την ελληνική περιφέρεια. Τέλος, άξιοι επαίνου είναι οι 34 μαθητές που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τα «Θερινά Σχολεία» 2014 και που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος.
Φωτιάδου Αικατερίνη, ΠΕ 06, MΕd

Δεν υπάρχουν σχόλια: