Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Τι είπε ο Υπουργός Παιδείας στη Βουλή (Μεταρρύθμιση στο Δημοτικό;)



Παραθέτουμε αυτούσιο απόσπασμα από την ομιλία του υπουργού στη Βουλή:
......................................
Οι νόμοι έχουν ψηφιστεί, δεν χρειαζόμαστε και νέα παρέμβαση για την ανώτατη εκπαίδευση. Για τα λύκεια έχει ασκηθεί μια πολιτική που έρχεται από το 2009 και η οποία, για να αλλάξει, πρέπει να μας δείξει αν υπήρξε στην πράξη επιτυχής ή όχι  και δεν μπορούμε να αλλάζουμε κατά το δοκούν και κατά τις φιλοδοξίες ή την  ματαιοδοξία του εκάστοτε πολιτικώς υπεύθυνου στο υπουργείο. Αυτά θα εφαρμοστούν, η πράξη θα αναδείξει τα προβλήματα ή τα καλά τους, θα γίνουν παρεμβάσεις και μέχρι εκεί. Εκεί που υπάρχει μεγάλη ανάγκη και όπου υπήρξαν πολιτικές, των οποίων η εφαρμογή αξιολογείται, είναι στον πρώτο βαθμό της εκπαίδευσης. 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα καταθέσουμε στην εθνική αντιπροσωπεία το σχέδιό μας. Όλα ξεκινάνε από κει και ο τρέχων δημαγωγικός λόγος δεν έδινε σημασία, διότι τον αφορούσε το πανεπιστήμιο, εκεί είχε πολιτικό ενδιαφέρον για να παίξει κανείς, όταν ήθελε να παίξει και όχι να δημιουργήσει.

Αυτό το ενδιαφέρον καλύφθηκε με τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων. Τώρα είμαστε στην εφαρμογή και είπα τα ίδια για το λύκειο. Εκεί που πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας να σκύψει με όλη του την προσοχή είναι στο δημοτικό και σε ότι συγκροτεί την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Και για αυτό ετοιμαζόμαστε. Άρα για το αναλυτικό που έχει θέματα, είναι θέμα Κουκοδήμου, Λοβέρδου, Δερμεντζόπουλου των επομένων ή των προηγουμένων να κοιτούν το αναλυτικό πρόγραμμα κατά τα γούστα τους και να προσθαφαιρούν ώρες ή να επιβαρύνουν τα παιδιά που δεν το αντέχουν άλλο; Δηλαδή σου λένε όπου πας δάσκαλοι, καθηγητές, παιδιά όχι άλλο υπάρχει υπερφόρτωση. Άλλες φορές να εξυπηρετηθούν πολιτικές που λένε να μην ξέρουν τα παιδιά και αυτό και άλλες για να δοθεί εκπαιδευτικό αντικείμενο σε ειδικότητες που δεν έχει και κανένα νόημα. Τα παιδιά φορτώνονται και αναρωτιέμαι αν από την υπερφόρτωση αυτή είμαστε ικανοποιημένοι. Έχουμε εκπαίδευση και παιδεία;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κάθε Υπουργός θα το βλέπει αυτό κατά την θητεία του και θα κάνει αλλαγές; Θα πρέπει να τρελάνουμε και άλλο αυτά τα παιδιά; Θέλουμε να  προσέξουμε το αναλυτικό πρόγραμμα και αν χρειαστεί με την περσινή εμπειρία κάτι λίγο θα το κάνουμε, αλλά αλλαγές μεγάλες στο αναλυτικό πρόγραμμα ειδικά του λυκείου δεν θα κάνουμε. Έχουμε ήδη συνεννοηθεί με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να μειώσουμε σχετικά την ύλη, γιατί δεν βγαίνει. Μία σχετική μείωση της ύλης όχι σε όλα τα αντικείμενα, αλλά εκεί που η ίδια η πρακτική τροφοδότησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με την εμπειρία της διαμαρτυρίας στην εμπειρία θα κάνουμε κάποιες μικρές παρεμβάσεις, αλλά μην περιμένετε πολλά πράγματα. Θα σας ενημερώσουμε, αλλά μην περιμένετε εκεί μεγάλες αλλαγές. Ναι στην ύλη, αλλά όχι στην αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων και σε βάθος μελέτη για μεγάλη παρέμβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι σκέψεις αυτές κατατίθενται στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχουμε με το συντονιστικό όργανο των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων. Αποφασίσαμε ότι στις έκτακτες συνόδους πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ και στη σύνοδο όλων των ερευνητικών κέντρων που θα συγκαλέσουνε αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν αποφάσεις.

Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται το νομοσχέδιο για την έρευνα και απήντησα στην κυρία Κανελλοπούλου στο σχόλιό της για αναβολή κάθε χρόνο. Της απήντησα έχετε δίκιο, διότι από το 2008 ψηφίστηκε νόμος με 153 διατάγματα και αποφάσεις άρα, ανεφάρμοστος νόμος. Έχω το πολιτικό δικαίωμα, αυτό που είχε ετοιμάσει ο κ. Αρβανιτόπουλος να το δω. Το είδα και θα το καταθέσω την επόμενη εβδομάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΕΔΩ


http://www.alfavita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: