Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Το Σχέδιο του υπ. Παιδείας για τη δομή και λειτουργία της εκπαίδευσης


υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος έχει έτοιμο σχέδιο για τη δομή και λειτουργία της εκπαίδευσης το οποίο αναμένεται να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς , και   προβλέπει  διοικητική αποκέντρωση της εκπαίδευσης μέσω της συγχώνευσης των δομών και υπηρεσιών ώστε να επιτυγχάνεται διοικητική ευλυγισία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων.
Ειδικότερα, το σχέδιο, το οποίο παρουσιάζει το esos, προβλέπει τα εξής:
Α. Εξορθολογισμός της οργανωτικής δομής των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για βέλτιστη αξιοποίησή του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, όπως για παράδειγμα σύσταση διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και τη διαχείριση θεμάτων διοίκησης, εποπτείας και εφαρμογών.
Β. Περιορισμός της πληθώρας των Υπευθύνων (Υπεύθυνοι καινοτόμων δράσεων, Υπεύθυνοι υποστήριξης νέων τεχνολογιών, υπεύθυνοι για τον επαγγελματικό προσανατολισμό κ.α) με τον , πολλές φορές, αυτόνομο  και ασυντόνιστο ρόλο, που δημιουργεί αντιφατικές καταστάσεις και πολύπλοκα σχήματα.
Γ.  Απλούστευση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ρύθμιση της σχολικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων  των υπηρεσιακών μεταβολών του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Δ. Ενημέρωση και ψηφιοποίηση υπηρεσιακών φακέλων των εκπαιδευτικών.
Ε. Αναδιοργάνωση, ενίσχυση και συντονισμός του συστήματος επιστημονικής-παιδαγωγικής καθοδήγησης και στήριξης του εκπαιδευτικού έργου.
Ζ. Βέλτιστη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων (μείωση των ενοικιαζόμενων κτιρίων που στεγάζουν τις περιφερειακές υπηρεσίες, συστέγαση όπου είναι δυνατόν κλπ), εξασφάλιση οικονομίας μέσων, αξιοποίηση  και μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.
Η.Μελέτη  της ουσιαστικής ενοποίησης των σχολικών μονάδων σε  επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

http://www.esos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: