Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

2ο Φεστιβάλ ταινιών ψυχικής υγείας στην Ορεστιάδα


2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
με την διοργάνωση της «ΨΥΧΑΣΠΙΣ»
«Ζωή…σαν Ταινία»

«Στις κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου, οι διακρίσεις σβήνουν για λίγες ώρες. Ασθενείς και “υγιείς” στις διπλανές θέσεις. Σε έναν μικρό χώρο μπορούν να συνυπάρξουν όλοι…
Στην ανοιχτή κοινωνία τα τείχη υψώνονται δυσκολότερα…»

(Irving Schneider, Ψυχίατρος και Μελετητής του Kινηματογράφου)

Με κεντρικό τίτλο «Ζωή…σαν ταινία» το κέντρο Ψυχο-κοινωνικής Μέριμνας Ν.Έβρου «Ψυχασπίς» διοργανώνει -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- Κινηματογραφικό Αφιέρωμα με ταινίες που αντλούν τα θέματά τους
από την Ψ υ χ ι κ ή Υ γ ε ί α.

Με αυτήν την δράση – η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας- επιδιώκουμε για μία ακόμη φορά να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση του ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ απέναντι στην διαφορετικότητα, στην ψυχική νόσο και κατ’ επέκταση στον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο βασικότερος στόχος επικοινωνίας της Ψυχασπίς προς την κοινωνία της Ορεστιάδας, της πόλης που την φιλοξενεί ως δομή για εννέα και πλέον χρόνια.
Το κινηματογραφικό μας αφιέρωμα ευελπιστούμε να αποτελέσει για όλους μια σημαντική ευκαιρία κοινωνίας...εικόνων, συναισθημάτων, γνώσης...Ακόμη περισσότερης γνώσης και κατανόησης για την ψυχική ασθένεια και τους φορείς της…όσο περισσότερα γνωρίζουμε για την ζωή με ψυχική νόσο, τόσο λιγότερο φοβόμαστε, τόσο λιγότερο στιγματίζουμε, τόσο λιγότερο χειραγωγούμαστε από φορείς της βίας, του ρατσισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η ενσωμάτωση των ανθρώπων με ψυχική νόσο στο κοινωνικό μας περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας. Μια κοινωνία συνύπαρξης, δημοκρατικών αξιών, ανοιχτή στη διαφορετικότητα, μια κοινωνία που δεν φοβάται είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας.
Όσο περισσότερο διευρύνουμε τις γνώσεις και την σκέψη μας, όσο πλατύτερα ανοίγουμε τις καρδιές μας, τόσο πληρέστερα κατανοούμε τους ανθρώπους με τραυματισμένες ψυχές και τις ζωές που ζουν. Γνωρίζοντας τον άλλον γνωρίζεις τον εαυτό σου…… Η «Ψυχασπίς» προάγει σταθερά αυτήν την αρχή και απευθύνεται για μια ακόμη φορά στην κοινωνία της πόλης προσκαλώντας την σε ένα ταξίδι που στα αλήθεια έχει όλους μας πολλά να μας διδάξει…και σε πολλά σημεία ακόμα και να μας θεραπεύσει.
Βασική μας πεποίθηση: Όλοι μας –υγιείς και μη- είμαστε άνθρωποι, διαφορετικοί και ίσοι…με αγωνίες, με φόβους και ανάγκη για αγάπη και αποδοχή.

Ο σύγχρονος εμπορικός κινηματογράφος αδιαμφισβήτητα προσεγγίζει με ευαισθησία και ρεαλισμό κοινωνικά ζητήματα, ενώ απεικονίζει πλέον πολύπλευρα την ψυχική νόσο νικώντας αποτελεσματικά προκαταλήψεις και στίγμα.
Το κινηματογραφικό μας αφιέρωμα θα είναι κάτι περισσότερο από μία απλή προβολή ταινιών και μία μονοδιάστατη ενημέρωση του κοινού για την ψυχική υγεία. Προκειμένου να επιτευχθεί μια σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, πριν από κάθε προβολή θα γίνεται μια συνοπτική περιγραφή της ταινίας από ειδικούς του κέντρου, με στόχο την βαθύτερη «ανάγνωση» της υπόθεσης και την κατανόηση των συμπεριφορών-στάσεων των πρωταγωνιστών.
Κατά την διάρκεια του πενθήμερου αφιερώματος η εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα της ψυχικής ασθένειας θα φωτισθούν πολύπλευρα και θα δοθεί παράλληλα η ευκαιρία να υπάρξει μια διαλογική συζήτηση ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους και διαφορετικές ηλικίες, προκειμένου να ενημερωθούν για την πραγματικότητα της ψυχικής ασθένειας αλλά και να σχολιάσουν κριτικά την σεναριακή και σκηνοθετική προσέγγιση κάθε ταινίας.

Κι αυτή είναι τελικά η μαγεία του Κινηματογράφου…η μοναδική ικανότητα της εικόνας να παγώνει για λίγο τον χώρο και τον χρόνο της καθημερινότητας και της ημερήσιας ρουτίνας…και να μας δείχνει την ζωή από μια οπτική άλλη. Μια κινηματογραφική ματιά που μας υπενθυμίζει –μέσα στην ανισορροπία και την αποδόμηση της κρίσης- όπου η επαφή με τον εαυτό και τον συνάνθρωπο χάνονται, ποιός είναι και πώς οφείλει να είναι ο κάθε πραγματικός άνθρωπος.
Ο Κινηματογράφος λοιπόν ως υπενθύμιση της αληθινής ζωής. Άλλωστε η τέχνη γενικότερα -μέσω της καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης- γίνεται πάντα η καλύτερη θεραπεία για την ψυχή.
Ελπίζουμε λοιπόν αυτό το πενθήμερο να αποτελέσει μία ακόμη αφορμή προσωπικής συνάντησης με ΟΛΟΥΣ σας.…καθώς και ευκαιρία πρόσθετου συλλογισμού..

Οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε βράδυ από τις 7 -11 Οκτωβρίου 2015, στις 9:30 μ.μ. ( εκτός από την Παρασκευή 9/10/2015 που θα πραγματοποιηθεί πρωινή προβολή παιδικής ταινίας για τους μικρούς μαθητές της πόλης, στις 11:00 π.μ ) στο θέατρο «Διόνυσος».

Π ρ ο σ ε χ ώ ς λοιπόν…. Κι ας είναι η διάθεση μας για γνώση και κατανόηση της ψυχικής ασθένειας δ ι α ρ κ ή ς…


Επιστημονικά Yπεύθυνη «Ψυχασπίς»
Ψυχολόγος,PhD

Μόρφη Αθηνά

Δεν υπάρχουν σχόλια: