Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Θ. Κοτσιφάκης: Υπάρχει δυσπιστία για τον διάλογο- Να δείξουμε ότι ανοίγουμε νέο δρόμο

Με όσα έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, είναι λογικό να «υπάρχει  δυσπιστία στον κόσμο» ως προς τον διάλογο για την Παιδεία, ανέφερε ο Θέμης Κοτσιφάκης, εκπαιδευτικός και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη.

Πρόσθεσε όμως ο κ. Κοτσιφάκης ότι με την εξέλιξη των πραγμάτων, τον ίδιο το διάλογο και την παράλληλη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ανόρθωση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι εφικτή η άρση αυτής της δυσπιστίας.
«Σημασία έχει να μιλήσει ο εκπαιδευτικός, ο γονιός, το μεγάλο παιδί, για το ποιο σχολείο χρειαζόμαστε», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο γεγονός ότι ματαιώθηκε εκδήλωση  για τον Διάλογο, έπειτα από παρέμβαση διαδηλωτών (φοιτητών, αδιόριστων, κλπ), ο κ. Κοτσιφάκης εξέφρασε τη διαφωνία του. «Και εμείς, στο κίνημα, έχουμε ματαιώσει διαδικασίες κατ’ ευφημισμόν αξιολόγησης, έχουμε μπλοκάρει τη λήψη μέτρων, αλλά δεν ματαιώσαμε ποτέ μια άλλη εκδήλωση».

Μιλώντας για τις «πληγές» του εκπαιδευτικού συστήματος, ο κ. Κοτσιφάκης ανέφερε τον μονομερή «προσανατολισμό στις εξετάσεις», την υποχρηματοδότηση η οποία, όπως είπε, ήταν αισθητή προτού ακόμη η χώρα υπαχθεί στα μνημόνια, και τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.  Πρόσθεσε όμως ότι πέρα από τα αριθμητικά μεγέθη, μεγάλη σημασία έχει και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, το οποίο κακώς «πολλές φορές μένει έξω από την κουβέντα».

Βασική αρχή, επεσήμανε, πρέπει να είναι η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. «Είναι δημόσιο αγαθό. Από αυτό ξεκινάς, δεν μπορεί να λες ‘τώρα έχω δυσκολίες και θα βάλω δίδακτρα’».

Δεν υπάρχουν σχόλια: