Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ορεστιάδα: Έρχονται οι κάδοι με τα κίτρινα καπάκια για την ανακύκλωση χαρτιού



Εξήντα οκτώ (68) κάδους που θα ξεχωρίζουν από το κίτρινο καπάκι τους, θα τοποθετήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο δήμος Ορεστιάδας σε κεντρικά σημεία της πόλης, οργανώνοντας το νέο πρόγραμμα ξεχωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού, στην πηγή.

Οι νέοι κάδοι συλλογής χαρτιού / χαρτονιού / χάρτινων συσκευασιών θα φέρουν και ειδικό αυτοκόλλητο που θα θυμίζει στους πολίτες ότι πρόκειται για κάδο που δέχεται αποκλειστικά χαρτί, χαρτόνι/χάρτινες συσκευασίες.

Σε πρώτη φάση, οι κάδοι θα τοποθετηθούν μπροστά σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κ.λ.π, όπου “παράγονται” μεγαλύτερες ποσότητες χάρτινων ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Οι χάρτινες συσκευασίες που θα συλλέγονται θα οδηγούνται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Διδυμοτείχου, όπου θα γίνεται διαλογή του χαρτιού από ξένες ύλες και στη συνέχεια θα συμπιέζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί από βιομηχανίες ανακύκλωσης χαρτιού.

Οι κάδοι με τα κίτρινα καπάκια είναι το τρίτο “βήμα” που κάνει ο δήμος Ορεστιάδας στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης που ξεκίνησε το 2015, μετά τους κάδους για τα ανακυκλώσιμα και τους κώδωνες για τα γυάλινα απορρίμματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), η χωριστή συλλογή σε επιμέρους «ρεύματα» θα πρέπει να καθιερωθεί τουλάχιστον για χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, αλουμίνιο και γυαλί. Η διαδικασία αυτή, στον δήμο Ορεστιάδας, όπως προέβλεπε και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ξεκινά με την ξεχωριστή συγκέντρωση χαρτιού και θα ακολουθήσουν σταδιακά και τα υπόλοιπα «ρεύματα».

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του προγράμματος χωριστής συλλογής για το ρεύμα του χαρτιού/χαρτονιού, η δημοτική αρχή πρόκειται να προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ και τη  ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. «Για την επιτυχία του προγράμματος χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού καθοριστική είναι η συμμετοχή και η προσωπική δράση του καθενός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Ορεστιάδας, καλώντας τους πολίτες «να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν με ευθύνη και συνέπεια το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού που τίθεται σε εφαρμογή».

http://e-vertigo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: