Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Καλή βδομάδα μ ένα τραγούδι: Woody Guthrie Ludlow Massacre

ΕΝΟΠΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ 1914 - ΑΜΕΡΙΚΗ
Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα



ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Οι Ελληνες ανθρακωρύχοι, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους, από τη σκληρή πραγματικότητα και τις ψεύτικες υποσχέσεις των δουλεμπόρων της εποχής, είχαν καταλήξει στο Κολοράντο, να δουλεύουν, ακόμα και μικρά παιδιά, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ.
Το 1913, μαζί με άλλες 22 εθνότητες, συμμετείχαν σε μια τεράστια απεργία του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Αμερικής στο νότιο Κολοράντο, που κορυφώθηκε με το μακελειό του Λάντλοου, στις 20 Απριλίου 1914, όταν δολοφονήθηκε από την πολιτειακή εθνοφρουρά ο Λούης Τίκας, αρχηγός των Ελλήνων, μαζί με άλλους δυο συνδικαλιστές και είκοσι γυναικόπαιδα.
Μετά το μακελειό ξέσπασε η μεγάλη ένοπλη εξέγερση που αποκαλέστηκε «Πόλεμος των Δέκα Ημερών». Μέσα σε λίγες ημέρες, ο αντάρτικος στρατός του συνδικάτου, κυρίως Ελληνες (στην πλειονότητά τους Κρητικοί, με εμπειρία ανταρτοπόλεμου) και Ιταλοί απεργοί, έτρεψε σε φυγή την εθνοφρουρά και κατέλαβε ολόκληρο το Νότιο Κολοράντο. Για να αποκατασταθεί η εξουσία του κυβερνήτη του Κολοράντο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό σαν ειρηνευτική δύναμη.
Η ιστορία της εξέγερσης αποσιωπήθηκε για πολλούς λόγους. Ο Ροκφέλερ έριξε πολλά εκατομμύρια στα μέσα ενημέρωσης για να αποκατασταθεί η εικόνα του στην κοινή γνώμη, η δε πολιτεία, αμήχανη από την στρατιωτική ήττα, προτίμησε να την ξεχάσει, ενώ οι ίδιοι οι απεργοί απέφυγαν να μιλούν για τα γεγονότα φοβούμενοι τις διώξεις γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.
Δημήτρης Γκιώνης 10-04-2016
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: