Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Οι εργαζόμενες καθαρίστριες των Δημόσιων Σχολείων Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου  χρόνου  (ΙΔΑΧ),  αλλά  οι εργαζόμενες σε αυτά με συμβάσεις μίσθωσης έργου, εκπροσωπούμαστε από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Ήδη η τρέχουσα σχολική χρονιά τελειώνει τις επόμενες ημέρες, όμως τόσο η καθαριότητα των σχολείων όσο και η εργασία των καθαριστριών για τη νέα σχολική χρονιά, είναι για μια ακόμα φορά στον αέρα!
Είναι επιτακτική ανάγκη να εκδοθεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση από την Κυβέρνηση και τα τρία συναρμόδια Υπουργεία (Παιδείας, Εσωτερικών, Οικονομικών) η νέα ΚΥΑ, που θα ορίζει έγκαιρα και πλήρως το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο για την καθαριότητα των σχολείων, με τη διασφάλιση των απαραίτητων  κονδυλίων,  καθώς  και  του  ορισμού  του  ενδιάμεσου  φορέα («συμβαλλόμενου   μέρους»)   για   τη   χρηματοδότηση  των  κατά   τόπους σχολικών επιτροπών που θα είναι υπεύθυνες για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με τους καθαριστές/καθαρίστριες και την καταβολή των αμοιβών στους εργαζόμενους.

Η άμεση και χωρίς καμία χρονοτριβή έκδοση της ΚΥΑ είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφευχθούν τα σοβαρότατα προβλήματα που ανέκυψαν   κατά   την   τρέχουσα   σχολική   χρονιά,   λόγω   της   πολύ καθυστερημένης έκδοσης των σχετικών κανονιστικών αποφάσεων, δηλαδή να μην παρατηρηθεί εκ νέου το φαινόμενο πρώτα να αρχίσει το σχολικό έτος και μετά να ορισθεί το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο της καθαριότητας στα σχολεία.

Οι εργαζόμενες καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία με σύμβαση έργου, απασχολήθηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος (2015-2016) με βάση την Κ.Υ.Α. 145586/17-9-15/Κ1, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2037/Β’ /17-9- 15. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ καθόρισε, εκτός άλλων, το μέγιστο αριθμό ανθρωποωρών  απασχόλησης  για  το  έργο  των  σχολικών  καθαριστριών (συμβασιούχων έργου), κατά το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016, καθώς και το ύψος της δαπάνης που απαιτείται και το οποίο καθορίστηκε στο ποσό των 33.660.473,67 ευρώ.

Οφείλουμε όμως να σας επισημάνουμε τα εξής αρνητικά:
Ο αναφερόμενος μέγιστος αριθμός ανθρωποωρών, καθώς και το ύψος της δαπάνης, που ενέκρινε η Κυβέρνηση για το τρέχον έτος, ήταν αντίστοιχα μειωμένα σε ποσοστό 10% σε σχέση με τη δαπάνη που απαιτήθηκε για την κάλυψη των μισθών των συμβασιούχων καθαριστριών κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2014-2015 και το οποίο είχε καθοριστεί στο ύψος των 37.400.526,30 ευρώ και περιέχεται στην Κ.Υ.Α. Κ1/204712/16-12-14 (ΦΕΚ 3415/ Β’ /19-12-14).

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), το οποίο με απόφαση του Υπουργού Παιδείας έχει οριστεί ως «συμβαλλόμενο μέρος» για τη χρηματοδότηση των κατά τόπους σχολικών επιτροπών, απέστειλε στις 8/9/15 στο Υπουργείο Παιδείας το έγγραφο με αριθμό
πρωτ. 606/602/42684 σχετικά με τον προϋπολογισμό που του ζητήθηκε για το τρέχον σχολικό έτος, με το οποίο ενημέρωνε ότι, απαιτούνταν τουλάχιστον 39.500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό περιελάμβανε και την πρόβλεψη ότι για λόγους συνταξιοδοτήσεως προσωπικού ΙΔΑΧ (περίπου 5,7%), αλλά και αδειών μακροχρόνιων ασθενειών, καθώς και αδειών κύησης-λοχείας, το απαιτούμενο προσωπικό ανερχόταν σε 9.100 καθαρίστριες.

Πλην όμως, η μείωση, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, των ανθρωποωρών  είχε  ως  αποτέλεσμα  τη  μείωση  κατά  10%  των συνολικών  αποδοχών  των  καθαριστριών.  Δηλαδή,  «κόψιμο»  ενός μηνιαίου μισθού από τους 10 συνολικά που έχουν να λαμβάνουν οι καθαρίστριες με τις δεκάμηνες συμβάσεις για το έτος 2015-2016.

Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας αφορά όλους. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων είναι αυτοί, που καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια, αγωνίζονται τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.
Οι καθαρίστριες, που απασχολούνται με συμβάσεις έργου από ανάγκη επιβίωσης, έχουν αποδεχθεί μια υποτυπώδη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης εργασίας τους και για 10 μήνες το χρόνο!
Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως και οι ΙΔΑΧ εργαζόμενες, το κράτος μέχρι τώρα τις θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή, χωρίς δικαιώματα!
Δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην κανονική άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!!

Αμείβονται μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς η αμοιβή αυτή να περιλαμβάνει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (αυλές, τουαλέτες, διαδρόμους, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αμφιθέατρα κλπ).
Δεν λαμβάνουν όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας.
Επισημαίνουμε δε, ότι έχουν προσληφθεί με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και στηρίζουν πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κ.λπ.
Η αμοιβή τους καθορίζεται με βάση την Κ.Υ.Α. 2/18254/0022/3-4- 2008 του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών -  Παιδείας και μέχρι σήμερα είναι καθηλωμένη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Αμείβονται με 33,77 ευρώ μικτά το μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας και κατά συνέπεια είναι απαγορευτική πλέον  η  οποιαδήποτε  νέα  μείωση  προκύπτει  λόγω  της  μείωσης  της χρηματοδότησης, την οποία τυχόν επιθυμείται για δημοσιονομικούς λόγους.

Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε την άμεση δική σας παρέμβαση και πίεση προς την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία:

Να υπάρξει έγκαιρα (εντός του Ιουνίου) και χωρίς καμία χρονοτριβή έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ για την καθαριότητα των σχολείων 2016-2017, χωρίς περικοπή ανθρωποωρών και αμοιβών των καθαριστριών.
Να υπάρξει άμεση καταβολή στις καθαρίστριες του 10% της αμοιβής τους, η οποία δεν έχει καταβληθεί λόγω της μείωσης των ανθρωποωρών, μέσα από κονδύλι του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, για την οποία και υπάρχει κυβερνητική δέσμευση.
Να καταβληθεί άμεσα η υπολειπόμενη δεδουλευμένη αμοιβή των καθαριστριών   για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο (το αργότερο ως τα μέσα
Ιουλίου).
Στις περιπτώσεις αποχώρησης ΙΔΑΧ καθαριστριών, λόγω συνταξιοδότησης, η κάλυψη των κενών να γίνεται με μετατροπή των ατομικών συμβάσεων των ήδη εργαζομένων με  ΙΔΑΧ μερικής απασχόλησης (μισής έως 4 ωρών)
σε ΙΔΑΧ πλήρους απασχόλησης με αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών τους και σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4368, ΦΕΚ 21/Α΄/21-2-2016.
Την επαναφορά όλου του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας (7ετίας) μέσω Υπουργικής Απόφασης και σύμφωνα με το Ν. 4024, ΦΕΚ 226/Α΄/27-10-2011, άρθρο 6, για τους ΙΔΑΧ εργαζομένους.
Την υλοποίηση του, επί σειρά ετών, δίκαιου αιτήματος του κλάδου, αυτού της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων έργου, που χρόνια τώρα
καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθαριότητας των δημόσιων σχολείων.

Οι εργαζόμενες καθαρίστριες στα σχολεία έχουν ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών ως προς την επισφαλή εργασιακή τους σχέση, τις εξευτελιστικές  αμοιβές  που  πάντα  καταβάλλονται  καθυστερημένα
κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και όχι μηνιαίως, αλλά και τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν.
Προσφέρουν πραγματικό και δύσκολο έργο στα σχολεία και στα παιδιά μας, αλλά έχουν πάντα και μόνο υποχρεώσεις, χωρίς κανένα δικαίωμα, ούτε καν στην ασθένεια.
Οι εργαζόμενες, λόγω της συστηματικής αδιαφορίας της Πολιτείας για την καθαριότητα των σχολείων, των συνεχιζόμενων και επί σειρά ετών και από όλες τις κυβερνήσεις, απαράδεκτων καθυστερήσεων, ως προς την καταβολή των δουλευμένων αποδοχών τους, αλλά και ως προς τον προγραμματισμό της κάθε σχολικής χρονιάς, είναι ήδη σε αναβρασμό και με διάθεση αγωνιστικών κινητοποιήσεων διαρκείας. Κατά συνέπεια υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με σοβαρά προβλήματα.
Για όλα αυτά, ζητάμε άμεσα τη συμπαράσταση και την παρέμβασή σας προς την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΗ 2016 ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Για την ΟΙΥΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: