Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Ανακοίνωση ΣΥΝΕΚ για τις αποσπάσεις 2016



Oι αποσπάσεις πρέπει να γίνονται με γνώμονα την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών, την επίλυση οικογενειακών προβλημάτων - που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης - για σοβαρούς λόγους υγείας, και πάντα με διαφανή μοριοδοτούμενα κριτήρια. Για τις παραπάνω περιπτώσεις το υπηρεσιακό συμβούλιο πρέπει να επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία, ώστε οι εκπαιδευτικοί να έρχονται κοντά στις οικογένειές τους. Εξάλλου οι αποσπάσεις καλύπτουν λειτουργικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και πάγιο αίτημά μας παραμένει η ολοκλήρωση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Φέτος οι ενεργές αιτήσεις αποσπάσεων ήταν 3705 και ικανοποιήθηκαν 2816 (ποσοστό ικανοποίησης 76%). Παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν είναι πολύ σημαντικό ότι οι αποσπάσεις μετά από πολλά χρόνια ολοκληρώθηκαν στις αρχές Αυγούστου, κάτι που βοηθά σημαντικά τον προγραμματισμό της ζωής των αιτούμενων την απόσπαση εκπαιδευτικών. Η κοινοποίησή τους υπήρξε άμεση, ανατρέποντας μια παγιωμένη τακτική εκμετάλλευσης της αγωνίας των εκπαιδευτικών για ψηφοθηρικούς λόγους. Πιστεύουμε όμως ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες αποσπάσεις, τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των λειτουργικών κενών είναι μεγαλύτερος από τις αιτήσεις που ικανοποιήθηκαν και με δεδομένο το μικρό αριθμό των μεταθέσεων που είχαν προηγηθεί. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε επιβεβλημένο να πραγματοποιηθούν αποσπάσεις από πλεονασματικές σε πλεονασματικές περιοχές και για σοβαρά προβλήματα οικογενειακά και υγείας!
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να γίνει και 2η φάση αποσπάσεων πριν το τέλος Αυγούστου και οπωσδήποτε πριν από την πρόσληψη των πρώτων αναπληρωτών, για ευνόητους λόγους.
Επίσης συνεχίζουμε να ζητάμε:
-Τροποποίηση του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/96 για την αναδιατύπωση και εκσυγχρονισμό των ιατρικών όρων των ασθενειών και την ένταξη ίσης ή μεγαλύτερης βαρύτητας με αυτές που ήδη υπάρχουν στη σχετική νομοθεσία.
- Αναμοριοδότηση όλων των κριτηρίων μετάθεσης (χρόνια υπηρεσίας, παιδιά, συνυπηρέτηση, μονογονικές οικογένειες, σύμφωνο συμβίωσης), για μια πιο δίκαιη, πιο ρεαλιστική και ισορροπημένη μοριοδότηση.
- Όλες οι αποσπάσεις – και σε φορείς - να γίνονται από το ΚΥΣΔΕ, και έγκαιρα μέχρι τις 30 Ιούνη. Να θεσμοθετηθούν μοριοδοτούμενα κριτήρια για όλες τις κατηγορίες αποσπάσεων. Στις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ πρέπει να δίνεται βάρος στα κοινωνικά κριτήρια (λόγοι υγείας, οικογενειακή κατάσταση κλπ) που θα μοριοδοτούνται αυξημένα σε σχέση με τα χρόνια υπηρεσίας. Το ίδιο φυσικά να ισχύει και για τη συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών,
- Συγκεκριμενοποίηση των αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων για τις μεταθέσεις και αποσπάσεις στα διαπολιτισμικά, καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η διαδικασία των αποσπάσεων πρέπει ν’ αποφασίζεται από τα υπηρεσιακά συμβούλια, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα κριτήρια. Είναι αυτονόητο ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα και χωρίς παρεμβάσεις ή υποδείξεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας.
Αθήνα, 9 Αυγούστου 2016
Από τη Γραμματεία των Συνεργαζόμενων Εκπ/κών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: