Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Εξαρθρώθηκε άλλη μια "σπείρα"... ο Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων!



Γράφoυν οι Λεωνίδας Βουρλιώτης - Χρήστος Κάτσικας
Το σχόλιο είναι ειρωνικό καθώς μερικά πράγματα σε αυτή την χώρα συνεχίζουν να υπάρχουν και είναι δύσκολο να αλλάξουν. Το οικονομικό έγκλημα τελικά εξαρθώνεται όχι με τον να "χτυπήσεις" αυτούς που φοροδιαφεύγουν ή έχουν τσιμπήσει εκατομμύρια ευρώ και κάνουν κανάλια όπως ήταν η Hellas Power και η energa (οι τύποι που κάναν τα γνωστά προκλητικά πάρτυ στην Μύκονο) αλλά τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων. 
Δυσάρεστες εξελίξεις για τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος σχετικά με το θέμα του φορολογικού ελέγχου του Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. λειτουργεί όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα του από το 1995 ως φορέας προώθησης της θεατρικής τέχνης και παιδείας στην Ελλάδα. Μέλη του αποτελούν απόφοιτοι ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών τμημάτων θεατρολογίας.
Σκοπός του όπως τονίζει είναι:
-          η καθιέρωση της επιστήμης της θεατρολογίας, η ενεργοποίησή της στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και η άμεση σύνδεσή της με τη σκηνική πράξη.
-          η καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική ενημέρωση των μελών του.
-          η προβολή του θεάτρου ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και κοινωνικής παρέμβασης.
Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωσή του
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
Αγαπητοί Συνάδελφοι, μέλη και φίλοι του Π.Ε.ΣΥ.Θ.
  Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για αρνητικές και  ανησυχητικές εξελίξεις όσον αφορά το θέμα του φορολογικού ελέγχου του Π.Ε.ΣΥ.Θ.
  Η αίτησή του Π.Ε.ΣΥ.Θ. για αναστολή καταβολής του 50% του προστίμου (το σύνολο μετά από διακανονισμό κάποιων ποσών καταλήγει στα 11.300€) απορρίφθηκε. Αυτό αφενός σημαίνει πως η εφορία απαιτεί το ποσό από τον σύλλογο, ως άμεσα καταβλητέο αφετέρου πως όσο αυτό δεν γίνεται (και εφόσον απορρίφθηκε η αίτηση η εφορία αναζήτησε στον λογαριασμό του Συλλόγου το ποσό και δεν υπήρχε) το ποσό τοκίζεται κάθε μήνα. Το ποσό ήδη τοκίστηκε με άλλα 500€ και καταλήγει στα 11.851€. Επίσης ο λογαριασμός τραπέζης που διατηρεί ο σύλλογος δεσμεύτηκε από την εφορία, μη αποδεχόμενη και πάλι το ισχυρισμό μας πως είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο του Συλλόγου. Δυστυχώς το ποσό που είχε συγκεντρωθεί στην τράπεζα το τελευταίο τετράμηνο ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ δεν ξεπέρασε τα 900€.
  Επίσης η εφορία προχώρησε και σε άλλα μέτρα: στον Πρόεδρο του Π.Ε.ΣΥ.Θ. Νεόφυτο Παναγιώτου, επιδόθηκε με δικαστικό κλητήρα ενημέρωση στο προσωπικό του ΑΦΜ για τα χρέη του Π.Ε.ΣΥ.Θ. και ειδοποίηση 30 ημερών για τακτοποίηση των οφειλών του (του συλλόγου, που όμως «χρεώνεται» ως ο νομικά φυσικός εκπρόσωπος του Π.Ε.ΣΥ.Θ.). Μεταβήκαμε άμεσα στην εφορία για διευκρινήσεις και ζητήσαμε συμβουλή δικηγόρου. Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, πως σε περίπτωση μη καταβολής του προστίμου η εφορία θα αναζητήσει το ποσό από τον νόμιμο εκπρόσωπο γιατί «από κάποιον πρέπει να τα πάρει» (όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε).
  Τέλος τέλη Ιουλίου η εφορία προχώρησε σε δέσμευση του προσωπικού του λογαριασμού στην τράπεζα για τα χρεωστούμενα του Π.Ε.ΣΥ.Θ.! Επίσης ενημερωθήκαμε πως μέχρι την αποπληρωμή του ποσού ο Νεόφυτoς Παναγιώτου χρεώνεται το πόσο ακόμα και σε περίπτωση αλλαγής Δ.Σ. και Προέδρου και πως ο λογαριασμός του παραμένει δεσμευμένος.
  Ο Πρόεδρος μας και συνάδελφος θεατρολόγος αυτή την στιγμή έχει μπει σε δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να διασφαλίσει την προσωπική του περιουσία και τα εισοδήματά του. Όλη αυτή η διαδικασία η οποία του κοστίζει περί τα 1500€, είναι χρονοβόρα και ελπίζουμε στην θετική έκβαση της νομικής διαδικασίας στην οποία υποχρεώνεται να μπει.
  Το Δ.Σ. αποφάσισε την υπαγωγή του Συλλόγου σε ρύθμιση του προστίμου σε 24 δόσεις (το μέγιστο αριθμό που δίνει το σύστημα, δηλαδή των περίπου 515€ μηνιαίως). Όμως το αποθεματικό μετά βίας φτάνει τις δύο δόσεις, και τα δεσμευμένα στην τράπεζα χρήματα για άλλη μιάμιση δόση. Η ρύθμιση έγινε και για να κερδηθεί χρόνος αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στον συνάδελφο και νόμιμο εκπρόσωπο σ’ αυτή την χρονική περίοδο να εξασφαλίσει την περιουσία του. Σε περίπτωση μη ικανοποίησης έστω μίας δόσης η ρύθμιση με την εφορία για 24 δόσεις καταπίπτει, το πόσο επανατοκίζεται και τα χρήματα αναζητώνται και πάλι από τον νυν Πρόεδρο.
  Παράλληλα συνεχίζονται οι κρούσεις για ανεύρεση χώρου στέγασης των γραφείων μας, προκειμένου να λειτουργήσει βοηθητικά για την είσπραξη συνδρομών και έκτακτων εισφορών. Και συνεχίζονται φυσικά οι προσπάθειες για εξεύρεση πόρων από παντού.
   Εδώ να ενημερώσουμε πως το Δ.Σ. προχώρησε και σε ενημέρωση όλων των Δ.Σ. από ιδρύσεως του Συλλόγου (40 άτομα σύνολο) προκειμένου να προτείνει την συνδρομή όλων όσοι έχουν διατελέσει στο Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ. προτείνοντας επιμερισμό του ποσού ανά άτομο. Η αρχική ανταπόκρισή των συναδέλφων είναι ενθαρρυντική και ίσως επιτρέψτε μας να σημειώσουμε αναντίστοιχη της ανταπόκρισης των μελών του Π.Ε.ΣΥ.Θ. -τουλάχιστον μέχρι τώρα. Αυτό συνάδελφοι είμαστε αναγκασμένοι να το αναφέρουμε καθώς από την έκτακτη Γ.Σ. του Μαΐου και την απόφαση για το μέτρο της έκτακτής εισφοράς από το ελάχιστο ποσό των 10€ έως όσο μπορεί ο καθείς από εμάς, συγκεντρώθηκαν μόλις 200 ευρώ, πόσο που όπως σας ενημερώσαμε παραπάνω δεν ικανοποιεί καν το ήμισυ της δόσης.
  Συνάδελφοι, ίσως τώρα πια τα παραπάνω να καταδείξουν προς πάσα κατεύθυνση πως το πρόστιμο δεν έσκασε απλώς στα χέρια του νυν Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ. και «θα περάσει» αλλά αποτελεί μία βαριά μέγγενη τόσο για τον Σύλλογο αλλά και προσωπικά αρχικά για τον νυν Πρόεδρο και Δ.Σ. αλλά και για όσα Δ.Σ. «άσκησαν» διοίκηση.
   Ας αναλογιστούμε όμως τι είναι αυτή η διοίκηση: είναι τα δύο επιτυχημένα Πανελλήνια Θεατρολογικά Συνέδρια, οι επιστημονικές ημερίδες που διοργανώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, οι παιδικές γιορτές, τα σεμινάρια, τα πάρτυ μας, οι ημέρες παιδείας, οι κινήσεις για την σύσταση του κλάδου μας, οι αγώνες που τόσο καιρό κάνουμε προσπαθώντας να υπερασπιστούμε εργασιακά δικαιώματα. Είναι επίσης οι χώροι που αποτελούσαν το μόνιμο ραντεβού μας για να τα πούμε και να δράσουμε, οι διεκδικήσεις για την ισχυροποίηση της θέσης του θεατρολόγου στην Ελληνική κοινωνία.
  Όλη η παραπάνω ιστορία αμαυρώνεται από ένα πρόστιμο που όλοι αναγνωρίζουν (και το πόρισμα της εφορίας) πως δεν είναι αποτέλεσμα κακής «διοίκησης» ή δόλου αλλά αστοχιών και λανθασμένων επιλογών των τότε λογιστών μας.
  Και δυστυχώς αναγκαζόμαστε να προσθέσουμε επιβαρύνεται και από την μη κινητοποίηση ΟΛΩΝ ΜΑΣ ώστε να αποπληρωθεί άμεσα το πόσο. Είναι χαρακτηριστικό πως αν το σύνολο των εγγεγραμμένων στον Σύλλογο μελών (τακτικών, έκτακτων και επίτιμων) κατέβαλε μία συνδρομή το πόσο θα υπερκαλυπτόταν…
· Θυμίζουμε πως εκτάκτως η συνδρομή του 2016 ορίστηκε στα 25€ με δυνατότητα καταβολής της άμεσα (χωρίς παραγραφή των συνδρομών παλαιότερων ετών) για την εξεύρεση πόρων.
         · Είμαστε σε αναμονή των αποφάσεων των ενδικοφανών προσφυγών (έως 13/9/2016) από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά οφείλουμε να σημειώσουμε πως ελάχιστα αισιόδοξοι είμαστε για την εξέλιξη.
    Κατόπιν όλων των παραπάνω αντιλαμβάνεστε, ελπίζουμε, πως η έγκαιρη καταβολή της συνδρομής του κάθε μέλους, η κατάθεση έστω και του ελάχιστου ποσού των 10€ ως έκτακτη εισφορά θα βοηθήσει σημαντικά τον Σύλλογο και τον συνάδελφο.
   Παρακαλούμε οποιοδήποτε ποσό έκτακτης εισφοράς να κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του Π.Ε.ΣΥ.Θ με την αιτολογία «ΔΩΡΕΑ». Σε περίπτωση κατάθεσης συνδρομής να κατατίθεται με την αιτιολογία «ΣΥΝΔΡΟΜΗ». Για ευνόητους λόγους δεν αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω  mail (info@pesyth.gr &pesyth@pesyth.gr) με τον Π.Ε.ΣΥ.Θ. για περαιτέρω στοιχεία.
 Μετά από 20 χρόνια συνεχούς επιστημονικής, κοινωνικής, ακαδημαϊκής και διεκδικητικής παρουσίας, ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ Π.Ε.ΣΥ.Θ.
www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: