Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

2 Δεκεμβρίου 1956, σε μια παραλία της Κούβας

gettyimages-621710753


To ξημέρωμα της 2ης Δεκεμβρίου του 1956, ένα πλοιάριο με το όνομα “Granma” προσάραξε στην ακτή Λας Κολοράδας της επαρχίας που στις μέρες μας είναι γνωστή ως επαρχία Γκράνμα, στο νησί της Κούβας.
82 αντάρτες αποβιβάζονται στην βαλτώδη περιοχή που δυσκόλεψε πολύ τις προσπάθειες των μελών του πληρώματος. “Δεν επρόκειτο για απόβαση, επρόκειτο για ναυάγιο”, θα πει μετά από καιρό ο Ερνέστο Γκεβάρα που ήταν ένας εκ των μελών του πληρώματος.
Αρχηγός του πληρώματος ήταν ένας νεαρός δικηγόρος. Ο Φιδέλ Κάστρο Ρους.
Το Γκράνμα σαλπάρησε τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1956 από το λιμάνι του Τούξπαν του Μεξικού. Το αρχικό σχέδιο έλεγε πως η άφιξη του στην Κούβα θα πραγματοποιούταν σε συντονισμό με κινητοποιήσεις άλλων μελών του κινήματος της 26ης Ιουλίου που βρίσκονταν στο νησί. Οι δυσμενείς όμως καιρικές συνθήκες και το υπερβολικό φορτίο είχαν ως αποτέλεσμα το πλοιάριο να προσαράξει στις ακτές τις Κούβας αρκετά καθυστερημένα και σε διαφορετικό από το προσυμφωνημένο σημείο.
Παρόλες τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησαν τις μέρες που ακολούθησαν την απόβαση, συμπεριλαμβανομένης και μιας επίθεσης από τα στρατεύματα του καθεστώτος που μείωσε τον αριθμό των ανταρτών στο ένα τρίτο, οι αντάρτες κατάφεραν να ανασυνταχθούν στα βουνά της Σιέρρα Μαέστρα και να αποτελέσουν τον πυρήνα του μετέπειτα ανταρτοπόλεμου.
yate-granma-g
http://www.nostimonimar.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: