Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Το Ευπαλίνειο όρυγμα διεθνές τοπόσημο μηχανικής


Η ανακήρυξη του έργου έγινε στη Σάμο από την American Society of Civil Engineers (ASCE), παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου

Αναμφίβολα αποτελεί κόσμημα για τη χώρα μας το Ευπαλίνειο Ορυγμα στη Σάμο.

Η αποκατάστασή του και η χρήση του προς το κοινό, θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το επίτευγμα της μηχανικής, το οποίο αναγνωρίστηκε πλέον ως Διεθνές Ιστορικό Τοπόσημο Μηχανικής από την American Society of Civil Engineers (ASCE).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, στο Δημαρχείο Σάμου. Ακολούθησε Αποκάλυψη Αναμνηστικής Πλάκας στη Νότια Είσοδο του Ευπαλινείου Ορύγματος, από την Υπουργό Πολιτισμού και τον Elias Sayah κυβερνήτη στη Διεθνή Περιφέρεια της ASCE. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος, ο βουλευτής  Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, ο δήμαρχος Σάμου Μιχαήλ Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης  Βορείου Αιγαίου Νίκος Κατρακάζος, εκπρόσωποι του ΕΜΠ και της ASCE, εκπρόσωποι των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. που υλοποίησαν το έργο και τοπικοί παράγοντες.
Το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στο Πυθαγόρειο Σάμου αποτελεί -παγκοσμίως- μεγαλειώδες μνημείο της ανθρώπινης και κατασκευαστικής ικανότητας, ένα ανεπανάληπτο τεχνικό έργο, που λειτουργούσε επιτυχώς για 1100 περίπου χρόνια. «Η αποκατάσταση, η συντήρηση και η ανάδειξη του σπουδαίου αυτού διαχρονικού μνημείου, του Ευπαλίνειου Ορύγματος, υπήρξε από τις προτεραιότητες του ΥΠ.ΠΟ.Α, γι αυτό δεν μπορώ να  κρύψω τη χαρά μου σήμερα, εδώ, μπροστά σας» ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού.

Ο Δημοσθένης Σβολόπουλος, επιβλέπων του πρόσφατου έργου αναστήλωσης, συντήρησης και ανάδειξης του Ορύγματος και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημερίων του ΥΠ.ΠΟ.Α. στάθηκε στους  συντελεστές του έργου, για να προσθέσει  ότι:  «Η Ιστορία του Ευπαλινείου Υδραγωγείου φαίνεται να διαγράφει  ένα ευρύ κύκλο στο χρόνο: η σύλληψη, ο σχεδιασμός, η εκτέλεσή του  έγινε στην αρχαιότητα από μια ευημερούσα πόλη σε πλήρη ακμή. Ο γενικός σχεδιασμός  του  έργου, η φάση της εφαρμογής του απαιτούσαν υψηλότατο επίπεδο εφυφυϊας και γνώσεων, μέθοδο, δεξιοτεχνία, παιδεία συλλογικής εργασίας. Εικοσιέντε αιώνες μετά, ο Πολιτισμός και η χώρα μας απάντησαν σε μια νέα πρόκληση: αυτήν της διάσωσης του μνημείου, της στερέωσης και της ανάδειξής του».
Ο δρ.Mark Kozak-Holland, σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας της σειράς «Lessons from History» με αντικείμενο τη μελέτη της διαχείρισης έργων κατά την αρχαιότητα, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις αρχές, την μεθοδολογία και τις διεργασίες που εφαρμόζονταν στα τεχνικά έργα τουλάχιστον από τον 7ο π.Χ αι. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νίκος Κατρακάζος, ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχαήλ Αγγελόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ Δημήτρης Κουτσογιάννης και η δρ.Πολιτικός Μηχανικός ΥΠ.ΠΟ.Α. Στέλλα Παπατζανή εκ μέρους του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: