Συντάκτης: efsyn.gr
Για πρώτη φορά από το 2002, οπότε παραδόθηκε λέγοντας «Η 17 Νοέμβρη τελείωσε», ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται εκτός φυλακής καθώς το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού, στο οποίο συμμετέχει και αντεισαγγελέας Εφετών, ενέκρινε τη 48ωρη άδειά του.
Στις 12 το μεσημέρι ο καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη πέρασε την πύλη των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Αγγελική Σωτηροπούλου, τον γιο του, Έκτορα, και τη δικηγόρο του, Ιωάννα Κούρτοβικ, και έγινε δεκτός με συνθήματα από γνωστούς και φίλους του.
Οι αυστηροί περιοριστικοί όροι επιβάλλουν την παρουσία του δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής).
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ |
Λίγα λεπτά αργότερα η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές.
Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ, ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση, κρίνοντας με βάση τον νόμο χορήγησε την άδεια. «Το ευχαριστούμε και περιμένουμε και από εσάς και από όσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων να σεβαστούν τον κρατούμενο και να πάψουν να ασχημονούν στα κανάλια», πρόσθεσε.
Όπως είπε, το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου. Ο νόμος δεν προβλέπει ότι μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σημείωσε ακόμη ότι οι δηλώσεις μετάνοιας δεν είναι κριτήριο για την απόδοση της άδειας, επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά ο νόμος εφαρμόστηκε.
Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ | ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ |
«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα», απάντησε ο Δ. Κουφοντίνας σε ερώτηση του συμβουλίου των φυλακών για τους λόγους που ζητά τη χορήγηση της διήμερης άδειας.
Επικαλέστηκε, δηλαδή, τους δεσμούς με την οικογένειά του και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξή του στην κοινωνία.
Κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών ο κρατούμενος δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.
Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%. Πάντως, «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».
Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη». Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.
Δημήτρης Κουφοντίνας και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι οι μόνοι κρατούμενοι που έχουν συμπληρώσει περισσότερα χρόνια από όσα ορίζει ο νόμος.
Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι πρόκειται για ομόφωνη απόφαση στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη τού συμμετέχοντος σ' αυτό αντεισαγγελέα Εφετών.
Ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές και τόνισαν ότι ο αντεισαγγελέας ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, γι' αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται άδεια.
http://www.efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου