Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Νέα θεωρία για τη Μεγάλη Έκρηξη Ο Στίβεν Χόκινγκ εξηγεί τι υπήρχε πριν το Big Bang


Είναι προφανείς οι ιδεολογικές ακόμη και θρησκευτικές αφετηρίες του επικρατέστερου κοσμολογικού μοντέλου. Επίσης τα αναπάντητα ερωτήματα που αφήνει αλλά και οι πιθανές άλλες εξηγήσεις τροφοδοτούν την επιστημονική έρευνα σε όλο τον κόσμο.

Ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ εμφανίστηκε στην εκπομπή «Star Talk» του National Geographic και ανέλυσε την θεωρία του για το συνέβη ή καλύτερα για το τι μπορεί να υπήρχε πριν το Big Bang, τη Μεγάλη Έκρηξη, το συμβάν από το οποίο σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία προέκυψε το Σύμπαν.
Ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι πριν την Μεγάλη Έκρηξη φαινομενικά δεν υπήρχε απολύτως τίποτε αλλά στην πραγματικότητα ο χωροχρόνος υπήρχε. Ο χωροχρόνος είναι το μαθηματικό μοντέλο που ενώνει τον χώρο και τον χρόνο σε μία συνέχεια. Ο χωροχρόνος συνήθως ερμηνεύεται ως συνδυασμός του ευκλείδειου χώρου τριών διαστάσεων με τον χρόνο ως μια επιπρόσθετη διάσταση, οπότε προκύπτει ένα πολύπτυχο μόρφωμα τεσσάρων διαστάσεων. Η τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου, είναι διαφορετική από τις άλλες τρεις που αφορούν μήκος στον ευκλείδειο χώρο.
Ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι ο χωροχρόνος βρισκόταν ήταν καμπυλωμένος σε μια έξτρα διάσταση αλλά η συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο χωροχρόνος όσο και γενικότερα το όλο περιβάλλον το οποίο υπήρχε πριν την δημιουργία του Σύμπαντος (μας) είναι φαινόμενα που δεν μπορεί να κατανοήσει ο άνθρωπος. Η θεωρία αυτή έχει λάβει την ονομασία «πρόταση χωρίς σύνορα» και κεντρική της ιδέα είναι ότι αν προσπαθήσουμε να πάμε πίσω στον χρόνο για να δούμε τι συνέβη θα διαπιστώσουμε ότι ναι μεν ο χρόνος συρρικνώνεται συνεχώς καθώς το Σύμπαν μικραίνει συνεχώς πλησιάζοντας στο σημείο μηδέν (όταν δηλαδή συμβαίνει η Μεγάλη Έκρηξη) αλλά ο χρόνος συρρικνώνεται απεριόριστα και δεν φτάνει ποτέ σε ένα ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης. Άρα πιθανώς ο χρόνος προϋπήρχε με κάποιο τρόπο της Μεγάλης Έκρηξης και του Σύμπαντος (μας).
Η «πρόταση χωρίς σύνορα» αποτελεί το τελευταίο διάστημα αντικείμενο μελέτης και ανταλλαγής απόψεων ακόμη και συγκρούσεων μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Όπως και να έχει το πράγμα ο Χόκινγκ παρά την ηλικία του (είναι 76 ετών) και τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του κατάφερε για μια ακόμη φορά να ταράξει τα νερά της επιστήμης και να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του.
  Πάντως ζητήματα πολλά μένει να απαντήσει η επικρατούσα θεωρία του  Big Bang. Τι σημαίνει όλο το σύμπαν συμπυκνωμένο σε ένα σημείο; Τι διατάραξε την ισορροπία του; Είναι αυτή και η μετέπειτα οι μοναδικές καταστάσεις που γνώρισε; Είναι τα στοιχεία που υποστηρίζουν ένα σύμπαν που διαστέλλεται "τοπικά", από το δικό μας μέρος του σύμπαντος; Είναι  μήπως ένα παλλόμενο σύμπαν; κλπ κλπ Από τον Αϊνστάιν και άλλους μεγάλους έχουν μπει τέτοια ερωτήματα που οι απολυτότητες δεν προωθούν την έρευνα για την απάντηση τους. Η γοητεία της έρευνας και των απαντήσεων όπως και οι επιπτώσεις τους είναι τεράστια.
Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: Θεόδωρος Λαΐνας, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: