Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

«Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» -«Република Илинденска Македонија»-η πρόταση των Σκοπίων;

Συντάκτης: efsyn.gr
Επικαλούμενα διπλωματικές πηγές ΜΜΕ της FYROM μεταδίδουν ότι η πρόταση για την ονομασία της χώρας του που έκανε ο Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα είναι «Δημοκρατία της Μακεδονία του Ίλιντεν» («Република Илинденска Македонија»), η οποία θα ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes).
Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ καθώς οι δύο πρωθυπουργοί, μετά τη χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, αναμένεται να ενημερώσουν άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο κάθε χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί αύριο (Σάββατο στις 09:30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε (ρ/σ Alpha) πως υπάρχουν πολλά ονόματα στο τραπέζι, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό είναι ουσιαστικό θέμα στις διαπραγματεύσεις και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε ότι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων.
Συμπλήρωσε, πάντως, πως ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι δυο πλευρές στο όνομα.
«Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, το βέβαιο είναι ότι πολιτική βούληση υπάρχει. Ωστόσο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, έχουμε ακόμα αρκετή απόσταση να διανύσουμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Ilindenska»
Η επιβεβαίωση ότι το νέο όνομα «Ίλιντεν Μακεδονία» έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήρθε και από τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας, Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος δήλωσε (BTV): «Άκουσα ότι το όνομα “Ίλιντεν Μακεδονία” αναφέρθηκε στις συζητήσεις, όπως επίσης και τα “Vardarska” και “Gorna”. (...) Οι δύο χώρες  έχουν φτάσει σε καλό επίπεδο προσέγγισης».
Πρόκειται για μια ονομασία (σ.σ. παραπέμπει στις δύο ιστορικές εξεγέρσεις του 1903 και του 1945) που φαίνεται να είναι αποδεκτή από την αντιπολίτευση της γείτονος, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για συνταγματική αναθεώρηση.
Ο προσδιορισμός «Ilindenska» προέρχεται από τη λέξη «Ilinden», που στα ελληνικά σημαίνει η Ημέρα του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για τη μέρα κατά την οποία το 1903 σημειώθηκε η εξέγερση κατά του οθωμανικού ζυγού στην κωμόπολη Κρούσεβο της ΠΓΔΜ. Η 2α Αυγούστου (ημέρα του Προφήτη Ηλία-Ilinden) αποτελεί εθνική εορτή στην ΠΓΔΜ.
Όπως σημειώνει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι δύο πλευρές εξετάζουν μια συνολική πρόταση -χωρίς να σημαίνει ότι αυτή είναι και η οριστική- που αποτυπώνεται σε ένα κείμενο 19 σελίδων και θα χρειαστεί περισσότερη επεξεργασία αλλά και πολιτική διαβούλευση στο εσωτερικό και των δύο χωρών για να φτάσουμε σε τελική συμφωνία.
Αν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια και σε κύρωση από τη Βουλή στην Αθήνα, μετά την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Ικανοποίηση Μέρκελ
Στις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ μετά τη σύνοδο κορυφής στη Σόφια παρέπεμψε σήμερα η αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρτίνα Φιτς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Μακεδονικό (σ.σ. η Γερμανίδα καγκελάριος είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για το ότι «οι δύο χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για σημαντική πρόοδο, παρ' όλο που δεν έχουν φτάσει ακόμη στο τέλος».
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίστηκε ότι η Γερμανία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και «γενικά θα το καλωσορίζαμε αν φτάναμε σε μία συμφωνία, με την οποία και οι δύο πλευρές θα μπορούν "να ζήσουν καλά" και η οποία σίγουρα θα διευκόλυνε τη συνεργασία στην περιοχή». 
Αιχμές από την αντιπολίτευση για τη διαπραγμάτευση
«Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης τώρα, όχι στο μέλλον με μια σαλαμοποίηση της λύσης», δήλωσε (Πρακτορείο 104,9 FM) ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το θέμα για να διχάσει τη Ν.Δ. αλλά ο χειρισμός της ήταν ατυχής για την ίδια αφού η Ν.Δ. αυτή την ώρα είναι ενωμένη και εκείνος ο οποίος έχει θέμα είναι ο κ. Τσίπρας καθώς είναι απέναντι στον κόσμο που κατέβηκε στα συλλαλητήρια».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κυρ. Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης, είπε ότι «όταν ξενυχτά ο κ. Τσίπρας, όλοι οι Έλληνες ανησυχούμε» και εκτίμησε ότι από τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ δεν προέκυψε κάτι ιδιαίτερα καινούριο σε σχέση με την ΠΓΔΜ.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επισήμανε (ΣΚΑΪ 100,3) ότι τα εθνικά θέματα δεν είναι πεδίο για ρεβανσισμό και εκδικητικότητα και ζήτησε από όλους να δείξουν υπευθυνότητα.
Επανέλαβε, δε, την πρόθεσή του να στηρίξει την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση εφόσον είναι η επιθυμητή που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας. Για τις «κόκκινες γραμμές» υπογράμμισε ότι πρέπει να εξαλειφθούν οι αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων που αποτυπώνονται τόσο στο Σύνταγμά τους όσο και στα σχολικά βιβλία τους.
«Αν είναι το Σκοπιανό να τελειώσει με χρήση του όρου “Μακεδονία” καλύτερα να κόψουμε τον λαιμό μας» σχολίασε (ρ/σ Θέμα 104,6) ο Βασίλης Λεβέντηςπροσθέτοντας ότι «ο Αλ. Τσίπρας ακολουθεί την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έχει ενημέρωση πως «τελικά θα υπερψηφίσει και η Ν.Δ.» και αναρωτήθηκε: «Ποιος θα φέρει αντίρρηση στην αμερικανική πρεσβεία;».
Σε ερώτηση «πώς προκύπτει η εμπλοκή της πρεσβείας;», ο κ. Λεβέντης εξήγησε: «Εγώ μίλησα τέσσερις-πέντε φορές με τον Αμερικανό πρέσβη και κατάλαβα ότι η υπόθεση έχει τελειώσει. Στους Αμερικανούς κανένα μεγάλο κόμμα δεν πάει κόντρα. Εμείς θα πάμε κόντρα γιατί είμαστε κόμμα πατριωτικό».
http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: