Υπάρχει συμφωνία, η οποία πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes σημείωσαν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν για λεπτομέρειες στα αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα λεπτά.
Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνουν παράλληλο διάγγελμα στις 19:30 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες.
Ζάεφ: Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό
«Χθες είχαμε πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες. Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη. Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μία ακόμα ουσιαστική συνομιλία που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα κλείσουμε όλες τις πτυχές, ώστε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των δύο πλευρών», είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ.
Στην ελληνική πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει διάγγελμακάνει διάγγελμα σήμερα το βράδυ για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές συμβολικά στις Πρέσπες.
Ο κ. Ζάεφ, ερωτηθείς για το εάν ενδεχόμενη συμφωνία θα υπογραφεί το Σαββατοκύριακο στην Πρέσπα, ο κ. Ζάεφ, είπε:
«Αν σήμερα συμβεί, πρώτα ο Θεός, και έχουμε συμφωνία, αμέσως θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να φτιάξουμε την ατζέντα. Για την Πρέσπα γνωρίζουμε επειδή ήταν επιθυμία εδώ και πολύ καιρό να γίνει εκεί μία συνάντηση, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε πρώτα αν θα υπάρξει συμφωνία. Αν υπάρξει, αμέσως θα συμφωνήσουμε τις ατζέντες της ανακοίνωσης και της ενημέρωσης των πολιτικών παραγόντων στο εσωτερικό, καθώς και σε σχέση με την ενδεχόμενη υπογραφή».
Κληθείς δε να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβανόφ –σύμφωνα με την οποία η προειδοποίηση του κ. Ζάεφ μέσω χθεσινής συνέντευξής του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων (TELMA) ότι ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Ιβανόφ, «απελπισμένη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και των “Μακεδόνων” πολιτών ενόψει πιθανού δημοψηφίσματος»– είπε:
«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός τη “Μακεδονία” σε όλες τις προοπτικές της. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Όλοι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, επομένως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
Και προσέθεσε επ’ αυτού: «Όλες οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων που είδαμε, αυτά είναι τα δεδομένα στην “Μακεδονία” και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, ξέρουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ, ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου