Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Δίνουν οι μαθητές σου Πανελλήνιες; Κάντο όπως το ΓΕΛ Γαζίου!


Βραδιά «ξε-άγχους», αισιοδοξίας, θάρρους και αυτοπεποίθησης διοργανώνουν για τους μαθητές τους ενόψει πανελλαδικών οι καθηγητές Παναγιώτης Ασημακόπουλος και Αστρινός Τσουτσουδάκης στο Γενικό Λύκειο Γαζίου

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

«Δίνεις κι εσύ Πανελλήνιες; Μπράβο σου. Καλή επιλογή.... Και τι θα κάνεις το βράδυ πριν από το πρώτο μάθημα; Θα διαβάζεις; (Πλάκα κάνεις…). Θα κλαις; (Έχουμε χαρτομάντιλα βελούδινα...). Θα μαλώνεις με όλους και με όλα; (Έχεις χρόνια μπροστά...). Έλα να ενώσουμε την αισιοδοξία, το θάρρος και την αυτοπεποίθησή μας, την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στις 7 το βράδυ, στο Λύκειο Γαζίου». 

Με αυτά τα λόγια οι καθηγητές Παναγιώτης Ασημακόπουλος και Αστρινός Τσουτσουδάκης συνεχίζουν για δωδέκατη συνεχή χρονιά το θεσμό της «βραδιάς ξε-άγχους» αφιερωμένη στους υποψήφιους μαθητές τους ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.
Κάθε χρόνο, μια ημέρα πριν τις πανελλαδικές, μαθητές μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς του  ΓΕΛ Γαζίου ξορκίζουν το «άγχος»  με χορό, τραγούδι και φαγητό στο χώρο του σχολείου. Πρόκειται για μία βραδιά ως αντίδοτο στην αγωνία, τη πίεση, την κούραση και το άγχος που νιώθουν τα παιδιά πριν την κρίσιμη μάχη για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Κλίμα γιορτής με.. άφθονο χιούμορ
Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, όταν ο θεολόγος Παναγιώτης Ασημακόπουλος δίδασκε σε ένα μικρό σχολείο στα ορεινά της Κρήτης. «Ένα βράδυ πριν το πρώτο μάθημα των πανελλαδικών πήρα την πρωτοβουλία να στείλω ένα μήνυμα με ευχές για καλή επιτυχία στα παιδιά με τα οποία είχαμε πάει μαζί πενθήμερη. Με μεγάλη μου έκπληξη, πολλά με πήραν πίσω λέγοντας μου πόση δύναμη και χαμόγελο τους χάρισε ένα τόσο απλό μήνυμα. Τότε θυμήθηκα κι εγώ τη δική μου ψυχολογία όταν ήμουν μαθητής... Από την επόμενη χρονιά ξεκινήσαμε να μαζευόμαστε μια μέρα πριν τις πανελλαδικές, να τρώμε μαζί, να γελάμε, να διασκεδάζουμε» αναφέρει στο alfavita.gr o Παναγιώτης Ασημακόπουλος, που συνέχισε το θεσμό στο Γενικό Λύκειο Γαζίου.
Στην αρχή του party τα παιδιά έρχονται συνήθως αγχωμένα. Λίγο μετά καταφέρνουν όμως να χαλαρώσουν, να αποσυμπιεστούν, να γελάσουν, να διασκεδάσουν. Δύο είναι τα τραγούδια – ορόσημο της βραδιάς, σύμφωνα με τον κ.  Ασημακόπουλο: το «κλαίει η μάνα μου στο μνήμα» και το «η ζωή εδώ τελειώνει». Με αυτά τα τραγούδια ξεκινά κάθε χρόνο παραδοσιακά η βραδιά «ξε-άγχους». 
«Πρέπει να αλλάξει αντίληψη και η ποιότητα της εκπαίδευσης» τονίζει στο alfavita.gr ο κ. Ασημακόπουλος. «Σκεφτείτε πώς μπαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και πώς βγαίνουν. Μπαίνουν γεμάτα όνειρα και ανεμελιά και βγαίνουν σαν καταθλιπτικοί υπερήλικες. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν είναι να συντηρήσει αυτή την παγιωμένη αντίληψη ότι το σχολείο είναι κάτεργο. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι δεσμοφύλακες. Αντίθετα θα πρέπει να χαρίζουν στα παιδιά λίγη από την χαμένη τους ανεμελιά, λίγη τρέλα, λίγη χαρά. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε προς τα έξω», προσθέτει.


Το χιούμορ των δύο καθηγητών παίζει ευεργετικό και καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση του άγχους των παιδιών. Άλλωστε όπως αναφέρουν στο φετινό κάλεσμά τους «για δωδέκατη χρονιά είμαστε δίπλα σου. (Ψέματα... για το φαγητό ερχόμαστε...). Σε καταλαβαίνουμε και συμπάσχουμε. (Καρφί δεν μας καίγεται...). Αγχωνόμαστε για σένα και αντί για σένα. (Χα, χα, χα.... καλό, ε;). Είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχεις. (Νταξ, το τερματίσαμε...). Στο χώρο θα κινούνται ελεύθερα δύο καθηγητές που αποτελούν τον καλύτερο τρόπο καταπολέμησης του άγχους, εάν σκεφτείτε ότι έγιναν έτσι μετά την επιτυχία τους στις Πανελλήνιες…»

www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: