Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Ο δήμαρχος που «αφόρισε» τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα τον αποχαιρετά


Του Βασίλη Ιγνατιάδη


Καλό του ταξίδι, κρίμα που δεν προλάβαμε να τα πούμε ξανά με ένα τσίπουρο στην πλατεία». Με τα λόγια αυτά αποχαιρετά τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα μέσω του ethnos.gr ο Ευάγγελος Παπατσαρούχας, ο άνθρωπος που το 1991, ως δήμαρχος Διδυμοτείχου, «αφόρισε» τον τραγουδοποιό και τον κήρυξε ανεπιθύμητο στην πόλη του επειδή θεώρησε προσβλητικό το τραγούδι «Διδυμότειχο μπλουζ». Μαζί του κηρύχτηκαν personae non grata στο Διδυμότειχο ο Γιώργος Νταλάρας, αλλά και ο στιχουργός του τραγουδιού, Γιάννης Μπαχ - Σπυρόπουλος.


«Τρύπα στη γεωγραφία», «Αδειανή φωτογραφία», «Σάπια φρούτα στα τελάρα». Οι στίχοι αυτοί ξεσήκωσαν αντιδράσεις στην ακριτική πόλη του Έβρου και αυτές βρήκαν την επίσημη έκφρασή τους μέσω της τότε δημοτικής Αρχής. «Ήμουν υποχρεωμένος να πάρω αυτήν την απόφαση γιατί δεν εκπροσωπούσα τον εαυτό μου, αλλά τους δημότες που με εξέλεξαν», μας είπε σχεδόν απολογητικά ο κ. Παπατσαρούχας, προσθέτοντας πως το ίδιο είχε μεταφέρει και στον ίδιο τον τραγουδοποιό στη μία και μοναδική συνάντηση που είχαν την άνοιξη του 1992 στο πλατό πρωινής εκπομπής.
«Μας καλέσανε και τους δύο στη Ρούλα Κορομηλά για να λύσουμε τις διαφορές μας. Είχαν καλέσει και τον Νταλάρα, αλλά έλειπε στο εξωτερικό. Εγώ είπα πως το Διδυμότειχο δεν μπορεί να αποκαλείται τρύπα στη γεωγραφία. Είναι μια ιστορική πόλη με μια διαδρομή πολλών αιώνων, με ανθρώπους που φυλάνε Θερμοπύλες και δεν μπορεί κανείς να τους προσβάλλει με τέτοιον τρόπο».
Γυρνώντας τον χρόνο 28 χρόνια πίσω, ο ίδιος θυμάται πως το κλίμα μεταξύ των δύο ήταν διαφορετικό στον προθάλαμο του τηλεοπτικού στούντιο και πριν ανάψουν οι κάμερες. «Εκεί δεν μαλώναμε. Ανταλλάσσαμε επιχειρήματα, κάναμε καλαμπούρι και γελούσαμε. Πάντα η προσωπική επαφή αμβλύνει τις παρεξηγήσεις» λέει και προσθέτει: «Μου είπε δύο πράγματα: Το πρώτο, πως οι συγκεκριμένοι στίχοι δεν αφορούσαν την πόλη του Διδυμοτείχου, αλλά τη στρατιωτική θητεία στον Έβρο και τα συναισθήματα του φαντάρου. Το δεύτερο, ότι δεν δέχεται να μπαίνουν όρια και απαγορεύσεις στην καλλιτεχνική δημιουργία. Τα σεβάστηκα και τα δύο, απλά του είπα πως λόγω της ιδιότητάς μου δεν μπορούσα να μην αντιδράσω και του ζήτησα να αφαιρέσει αυτές τις τρεις λέξεις».
Ο κ. Παπατσαρούχας, που κατέχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ του μακροβιότερου δημάρχου Διδυμοτείχου, με τρεις συνεχόμενες θητείες, θυμάται πως είχε κάνει τότε και προσωπική έρευνα, η οποία αποκάλυψε πως ο Μαχαιρίτσας δεν είχε υπηρετήσει στο Διδυμότειχο, παρά μόνο για 15 μέρες με ένα κλιμάκιο του υγειονομικού, άρα, δεν είχε προσωπική άποψη για τις συνθήκες που βιώνει ένας φαντάρος όταν υπηρετεί τη θητεία του στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κηρυγμένος ως «ανεπιθύμητος» Μαχαιρίτσας δεν επισκέφθηκε ποτέ το Διδυμότειχο, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις κατοίκων της πόλης όταν βρέθηκε βορειότερα, στις Καστανιές του Έβρου, προκειμένου να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Νέων του Άρδα. «Τότε είχαν πάει συμπολίτες μου με λεωφορεία και τον αποδοκίμασαν μόλις ανέβηκε στη σκηνή. Ο Μαχαιρίτσας τούς ρώτησε από το μικρόφωνο "ο Παπατσαρούχας σάς έβαλε;". Εγώ δεν είχα καμία σχέση, ούτε υποκίνησα κάτι», ανέφερε.
Το πέρασμα του χρόνου κατευνάζει τα πνεύματα, καθαρίζει το μυαλό και βοηθά να δει κανείς τα πράγματα στη σωστή τους βάση, όπως παραδέχεται σήμερα ο πρώην δήμαρχος. «Τελικά, αν το δούμε σήμερα κοιτώντας πίσω, το τραγούδι μάλλον ευνόησε την πόλη μου, παρά της έκανε κακό. Βοήθησε ώστε να μάθουν το Διδυμότειχο όσοι δεν το ήξεραν», είπε και προσέθεσε: «Ο Θεός να τον συγχωρέσει, ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος και σπουδαίος καλλιτέχνης. Εγώ τον έχω συγχωρέσει από χρόνια. Ακούω τα τραγούδια του και έχω δίσκους του στο σπίτι. Θα ήθελα πολύ να ερχόταν από εδώ να πίναμε ένα τσιπουράκι και να θυμόμασταν τα παλιά, αλλά δεν προλάβαμε.


https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: