Στο προσφυγικό ζήτημα εστίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας αιχμές τόσο κατά της Τουρκίας, όσο και εναντίον των Ευρωπαίων.
Κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ζάγκρεμπ, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως αυτό το μεταναστευτικό επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα». Όπως τόνισε, η συνθήκη του Δουβλίνου «είναι πλέον θλιβερά ανεπαρκής ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».
Συνεχίζοντας σε ανάλογο ύφος, επισήμανε ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, «δεν θα έπρεπε και δεν μπορούν να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων». Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα φτάνει ήδη «στα όριά της».
Από τις βολές του κ. Μητσοτάκη δεν ξέφυγε η Τουρκία. «Η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή», για να προσθέσει πως η γειτονική χώρα «οφείλει να κάνει περισσότερα, ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόσφατη σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται και ως «εργαλείο διεθνούς πίεσης».
Αν και αναγνώρισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της, έκανε σαφές πως η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Για την επίλυση του προβλήματος, ο πρωθυπουργός πρότεινε την ταυτόχρονη υλοποίηση τριών πραγμάτων: «πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, πρέπει να υπάρξει περισσότερος επιμερισμός βαρών, και την ίδια στιγμή πρέπει να επιτεθούμε στη ρίζα του προβλήματος, που είναι ο πόλεμος και επίσης η φτώχεια σε μεγάλα τμήματα αυτού του κόσμου».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπίσεις και τα τρία ζητήματα ταυτόχρονα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου