Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή

 


Τη μνήμη του Γάλλου καθηγητή Σαμιέλ Πατί, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο το βράδυ της Παρασκευής, τίμησαν χιλιάδες πολίτες στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, καταγγέλλοντας παράλληλα τη βία.

Το «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση στη γνωστή Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι έδωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, η δήμαρχος της πόλης Αν Ιντάλγκο και ο Ζακ-Λικ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Γαλλίας».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν επίσης οι υπουργοί Παιδείας και Ιθαγένειας, «προς υποστήριξη των δασκάλων, της κοσμικότητας, της ελευθερίας της έκφρασης και κατά του ισλαμισμού».

«Τα σχολεία κλαίνε, αλλά δεν φοβούνται...», ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά.


Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Λιόν, στην Τουλούζη, στο Στρασβούργο, στη Νάντη, στη Μασσαλία, στη Λιλ και στο Μπορντό.

Στη σύλληψη ενός ακόμα ατόμου, του ενδέκατου συνολικά, προχώρησαν στο μεταξύ οι γαλλικές αστυνομικές αρχές για τον αποτρόπαιο θάνατο του Γάλλου καθηγητή.


Ο 47χρονος Σαμιέλ Πατί αποκεφαλίστηκε κοντά στο σχολείο όπου δίδασκε, στην κωμόπολη Κονφλάν -Σεν-Ονορίν, βορειοδυτικά του Παρισιού. Η αστυνομία κατονόμασε ως δράστη τον Αμπντουλάχ Α., ένα 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, γεννημένο στη Μόσχα.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για την ταυτότητα του τελευταίου συλληφθέντα.

Τέσσερις στενοί συγγενείς του υπόπτου ως δράστη συνελήφθησαν λίγο μετά την αποτρόπαια δολοφονία. Άλλα έξι άτομα τέθηκαν υπό κράτηση το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα ενός μαθητή στο σχολείο του θύματος και ενός ιεροκήρυκα που τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν ως ριζοσπαστικού Ισλαμιστή.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: