Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Διαμαρτυρία φοιτητών της Ορεστιάδας


 Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή αγώνα φοιτητών Ορεστιάδας αναφέρει:

Η πανδημία του Covid-19 έχει πλήξει σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο όλο το κοινωνικό σύνολο, και φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την φοιτητική κοινότητα. Τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα όχι μόνο εντάθηκαν, αλλά δημιουργήθηκαν και καινούργια, ακόμη πιο επιτακτικά.

Οι φοιτητές ήμασταν αναγκασμένοι να δίνουμε τόσους μήνες ενοίκια για άδεια σπίτια, ενώ οι εστιακοί μείναμε ξαφνικά με εκβιαστικό τρόπο χωρίς μέρος διαμονής. Απορριφθήκαμε σε μαθήματα λόγω έλλειψης ή κακής σύνδεσης, χωρίς να είναι δεδομένο ότι όλοι οι φοιτητές διαθέτουν τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ τα διαδικτυακά μαθήματα διεξάγονται αφήνοντας προφανείς διδακτικές ελλείψεις. Τέλος, κληθήκαμε στην πόλη με ελάχιστα δια ζώσης μαθήματα χωρίς την τήρηση επαρκών μέτρων.

Η τετριμμένη επίκληση της ατομικής ευθύνης, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, παρά μόνο επιδεινώνει το αίσθημα ανασφάλειας για την υγεία μας. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια να περιμένουμε την εφαρμογή των ανακοινώσεων, τη στιγμή που μας διαβεβαίωναν ότι όλα ήταν ήδη έτοιμα πριν της έναρξης της σχολής. Είναι αναγκαίο επομένως, η κυβέρνηση να σταματήσει να κουνά το δάχτυλο στη νεολαία για το δεύτερο κύμα πανδημίας, που έφερε πιο γρήγορα με την πολιτική της και να πάρει τώρα τις ευθύνες της ανοίγοντας τα πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό διεκδικούμε:
Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία.
Μηνιαία επιδότηση κατοικίας σε κάθε φοιτητή που νοικιάζει σπίτι και κατάργηση δημοτικών τελών για τους φοιτητές.
Παροχή δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο και εξοπλισμού σε όλους τους φοιτητές.
Προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού, για την λειτουργεία περισσότερων ολιγομελών τμημάτων.
Δημιουργία στελεχωμένων Ιατρικών μονάδων σε κάθε Σχολή και πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού: ιατροί, νοσηλευτές, καθαρίστριες.
Αξιοποίηση κτηριακών εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, του κτηρίου Δήμητρα, και αν κριθεί απαραίτητο, και κτηρίων του δήμου, που θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς και βάσει των συνθηκών (άτομα/μέτρο) και θα εμπλουτιστούν με τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό.
Αποσαφήνιση του πρωτοκόλλου με τρόπο που να δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας.
Ανέβασμα όλου του σχετικού εκπαιδευτικού υλικού στο e-class.
Δωρεάν τακτικά, μαζικά τεστ για τον Covid-19, σε όλους τους φοιτητές και διδάσκοντες.
Άμεσα! έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες στις Σχολές και τις εστίες.
Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.

Θα προστατεύσουμε την υγεία μας και θα βελτιώσουμε την ποιότητα των σπουδών μας, κατακτώντας το. Κι αυτό θα το καταφέρουμε μόνο συλλογικά!

Παράσταση διαμαρτυρίας: Τρίτη 20 Οκτώβρη Σχολή ώρα 11:00

https://www.thrakinea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: