Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξακολουθούν να σφυροκοπούν θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου για έκτη μέρα μαίνεται η βία με τον παλαιστινιακό θύλακα να θρηνεί από την περασμένη Δευτέρα τουλάχιστον 126 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά.
Δέκα μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων σκοτώθηκαν το πρωί σε βομβαρδισμό της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στο δυτικό τμήμα της περιοχές, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης.
Μεταξύ των θυμάτων είναι οκτώ ανήλικα και δύο γυναίκες που έχασαν τις ζωές τους, όταν βρίσκονταν σε τριώροφη κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτόπτης μάρτυρας, που επικαλείται το Sputnik, ανέφερε επίσης περίπου 30 τραυματίες.
«Είδα τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, να μεταφέρονται στο νοσοκομείο», είπε ένας άλλος άνδρας που ζει κοντά στο στρατόπεδο. «Δεν μπορούσα να αντέξω και έτρεξα πίσω στο σπίτι μου».
Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα σε αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για 11 θανάτους χθες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με κάθε τρόπο
Οι βομβαρδισμοί προκαλούν επίσης κύματα χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων, που από τα ξημερώματα της Παρασκευής άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε ανατολικές και κεντρικές συνοικίες με κάθε μέσο. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA), έχουν καταστραφεί πάνω από 200 κτίρια κατοικιών στη Γάζα, ενώ 24 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τα λιγοστά καύσιμα στην περιοχή επαρκούν έως το βράδυ αυτής της Κυριακής, με σοβαρές επιπτώσεις στην (ήδη προβληματική) υδροδότηση και ηλεκτροδότηση της Γάζας, εμποδίζοντας ακόμα περισσότερο και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Παλαιστίνιοι που μένουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ εγκατέλειψαν τις οικίες τους με κάθε μέσο, με φορτηγά, με γαϊδούρια και με τα πόδια. Κάποιοι πήγαν σε σχολεία που διοικούνταν από τον ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας, μαζί με μικρά παιδιά και κουβαλώντας είδη πρώτης ανάγκης και φαγητό.
«Είχαμε τρομοκρατηθεί για τα παιδιά μας, τα οποία φώναζαν και βρίσκονταν σε σοκ» είπε μία γυναίκα, η οποία έφυγε από το σπίτι της με ακόμα 19 άτομα, ανάμεσα στα οποία 13 ανήλικα παιδιά.
Οι επιδρομές στη Γάζα προκαλούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός στρατός και η «συνοριακή αστυνομία» άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν και 20 να τραυματιστούν καθώς οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποιούσαν πραγματικές σφαίρες.
Αντικατοχικές διαδηλώσεις έγιναν σε Ιερουσαλήμ, Νάμπλους, Τουλκαρέμ, Τζενίν, Ραμάλα, Χεβρώνα και Ιεριχώ. Στη συνοικία Σεΐχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων ενάντια στις εξώσεις εκατοντάδων οικογενειών Παλαιστινίων, η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης εναντίον κοινής διαδήλωσης Παλαιστινίων και Εβραίων.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στα σύνορα του Λιβάνου και της Ιορδανίας με το Ισραήλ. Στα σύνορα με τον Λίβανο ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών και σκότωσε έναν άνθρωπο, ισχυριζόμενος ότι προσπάθησαν να μπουν στο Ισραήλ.
Μπάιντεν: «Δεν είναι υπερβολική η χρήση βίας από το Ισραήλ…»
Κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης δήλωσε πως… «δεν είναι υπερβολική η χρήση βίας» από τη μεριά του Ισραήλ στη Γάζα!
https://www.e-prologos.gr/
“Νάκμπα” καταστροφή (15/5/1948): 73 χρόνια διαρκούς εθνοκάθαρσης και εκτοπισμού στην Παλαιστίνη
Η 15η Μαΐου 1948 αντιπροσωπεύει την αρχή της Παλαιστινιακής Nakba – καταστροφής. Η Nakba ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 531 χωριών και πόλεων μεταξύ του 1947 και 1949, τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και την εξαναγκαστική φυγή 950.000 – τα δύο τρίτα του παλαιστινιακού πληθυσμού – από τα σπίτια τους και την πατρίδα τους την Παλαιστίνη. Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν τι σημαίνει η Nakba για τον παλαιστινιακό λαό μας. Ενώ η μετάφρασή σημαίνει «καταστροφή», η ουσιαστική έννοια της Nakba μας υπερβαίνει κατά πολύ μια συγκεκριμένη «καταστροφή» και ξεπερνά την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Δεν σηματοδοτούμε τα 73 χρόνια από την Nakba αλλά μάλλον 73 χρόνια διαρκούς Nakba. Ο Παλαιστινιακός λαός αποστερείται συστηματικά το δικαίωμα να ζει στη γη του και η εθνική και πολιτική ταυτότητά του έχει κλαπεί.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των Nakba που έχει βιώσει ο κάθε Παλαιστίνιος τα τελευταία 73 χρόνια, όλες οι προσπάθειες για την εξάλειψη του παλαιστινιακού λαού από τη γη του έχουν αποτύχει λόγω της έμφυτης σύνδεσής μας με τη γη μας και του ηρωισμού του περήφανου έθνους μας. Η συλλογική μας απάντηση στη Nakba ήταν να αγκαλιάσουμε τα δικαιώματά μας και να διατηρήσουμε την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα και ιστορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου