Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Το υπ. Παιδείας πρότεινε σε καθαρίστριες να κάνουν εταιρεία και να κατέβουν στον διαγωνισμό

 


Σ. Αναγνωστοπούλου:Καθαρίστριες να μαζέψουν 40.000 ευρώ για να κάνουν εταιρεία;

Να συστήσουν δική του εταιρεία    και να κατέβουν στον διαγωνισμό για να διεκδικήσουν το έργο καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Πατρών εισηγήθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Άγγελος Συρίγος.

Την πρόταση προς τις καθαρίστριες αποκάλυψε ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας στη Βουλή λέγοντας τα εξής:  "Συνομίλησα με τις συγκεκριμένες κυρίες επανειλημμένως, όπως σας είπα, και τους κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις. Θεώρησα -και μπορώ να το πω πλέον δημοσίως- ότι μία από τις λύσεις θα ήταν να μπορέσουν να φτιάξουν μία δική τους ΙΚΕ και να κατέβουν στον διαγωνισμό. Μου έθεσαν θέμα για το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εγγύηση η οποία απαιτείται. Επιβεβαίωσα ότι η εγγύηση ήταν κάτω των 40.000 ευρώ και με δεδομένο ότι μιλάμε για ενενήντα γυναίκες, θα μπορούσε να μαζευτεί αυτό το ποσό".

Σία Αναγνωστοπούλου (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρών Αν. υπουργός Παιδείας): Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρετε καθόλου την κοινωνική κατάσταση. Καθαρίστριες να μαζέψουν 40.000 ευρώ;

Α. Συρίγος: Εγώ εκείνο το οποίο σας μεταφέρω είναι πώς λειτουργεί το σύστημα. Από εκεί και πέρα, εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πώς θα μπορέσει -γιατί εργολάβος θα αναλάβει, είναι δεδομένο- να παρακολουθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών προσεκτικά τον εργολάβο ως προς τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων κυριών θα επαναπροσληφθούν από τον εργολάβο, καθότι γνωρίζουν τους χώρους, είναι εκεί πέρα αρκετό καιρό. Αλλά, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Τους πρότεινα λύσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο. Κάποιες από αυτές τις γυναίκες, όπως λέτε, είναι σε δεινή οικονομική θέση. Συγκεκριμένα, δύο μου είπαν ότι δεν μπορούν καν να παίρνουν τους μισθούς τους, διότι έχουν δάνεια στις τράπεζες και τα δίνουν κατευθείαν τα δάνεια στις τράπεζες. Αλλά, από την άλλη μεριά, πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η διαρκής κατάσταση εκκρεμότητας με τις συμβάσεις καθαριότητας. Μόνο στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας υφίσταται αυτό το πρόβλημα. Σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο.

Σία Αναγνωστοπούλου: Με εργολάβους θα τελειώσει; Τα ξέρουμε από το Πάντειο τι σημαίνουν οι εργολάβοι.

Α. Συρίγος: Τα Πάντειο, όμως, δεν έχει πρόβλημα. Θυμάστε ότι είχε πρόβλημα το 2015 και είχαμε μείνει χωρίς καθαριότητα για οκτώ μήνες από προσφυγές που είχαν γίνει.

Σία Αναγνωστοπούλου: Είχε τεράστιο πρόβλημα από εργολάβους. Και θα φέρετε πάλι τους εργολάβους;

Α. Συρίγος: Από εκεί και πέρα, το βασικό για μένα είναι ότι με βάση τον διαγωνισμό που «τρέχει» το Πανεπιστήμιο δεν θα έχει πρόβλημα από πλευράς καθαριότητας στο άμεσο μέλλον, όπως περιγράφεται.

https://www.esos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: