Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

 








ΧΡΟΝΙΚΟ

 

17 ΔεκεμβρίουΗμέρα εξαγγελίας του ΠΔ85/2022 – υποβάθμιση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών, καθιστώντας τους αποφοίτους ανειδίκευτους εργάτες

22 Δεκεμβρίου Κατάληψη Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου.

10 Ιανουαρίου Κατάληψη Δραματικής Σχολής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας / Κατάληψη Δραματικής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Αποχές σπουδαστών/τριών Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών και Σχολών Χορού

29 Ιανουαρίου Κατάληψη Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης

1,2 Φλεβάρη 48ωρη Πανκαλλιτεχνική Απεργία

4 Φλεβάρη Κατάληψη κτηρίου Τσίλλερ - Συντονισμός Δραματικών Σχολών

5 Φλεβάρη Κατάληψη Κρατικής Σκηνής Βασιλικού Θεάτρου

8 Φλεβάρη Ξημερώματα Κατάληψη ΡΕΞ - Συντονισμός Εργαζομένων στο Χώρο των Τεχνών

8 Φλεβάρη Παραίτηση των καθηγητριών/τών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

9 Φλεβάρη Κατάληψη Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων

9 Φλεβάρη Παραίτηση των καθηγητριών/τών της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

10 Φλεβάρη Κατάληψη Σχολής Καλών Τεχνών του ΠΑΠΕΛ (Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών)

13 Φλεβάρη Κατάληψη στο Τμήμα Θεάτρου ( Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ ) και Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας

13 Φλεβάρη Παραίτηση των καθηγητριών/των του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας

21 Φλεβάρη Κατάληψη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών

 

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ

 

Ξημερώματα της Τετάρτης 8 Φλεβάρη, ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των σπουδαστών και απεργίας του κλάδου,  προχωρήσαμε σε κατάληψη μίας ακόμα κρατικής σκηνής, σε συνέχεια των μαζικών καταλήψεων των σπουδαστών/τριών. Καταλάβαμετοκτίριοόχιμόνογιαναπαγώσουνοιπαραγωγέςτωνσκηνών του Ρεξ, αλλά κυρίως για να μετατραπεί ένα κρατικό θέατρο σε μια ζωντανή εστία αγώνα, συνάντησης και ζύμωσης των εργαζομένων στην τέχνη. Είναι η στιγμή να διακοπεί η ροή του κοινωνικού χρόνου και να τεθούν εκ νέου και συλλογικά όλα τα αγωνιώδη ερωτήματα που αφορούν την εκπαίδευση, την εργασία μας και τη ζωή.

Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων μας, είναι αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης. Το ΠΔ85/2022 επισφραγίζει στη συνείδηση της κοινωνίας πως ο πολιτισμός όταν δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα είναι περιττός. Πως οι καλλιτέχνες δεν είμαστε πραγματικά εργαζόμενοι/ες αλλά χομπίστες. Εδώ και 2 μήνες αγωνιζόμαστε μέσω κινητοποιήσεων, απεργιών, καταλήψεων και δηλώνουμε ανυποχώρητα πως θα πολεμήσουμε ενάντια στη φτωχοποίηση της τέχνης μας, στην εξαθλίωση της ζωής μας. Ενάντια σε μια πολιτική που μας θέλει ανειδίκευτες/ους εργάτριες/ες,  εμείς δημιουργούμε τις δικές μας δομές αντίστασης, συνύπαρξης και δημιουργίας.

 

ΤΟ ΠΔ85/2022 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

 

Το πρόβλημα της Καλλιτεχνικής εκπαίδευσης δεν ξεκίνησε με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.
Μέχρι και σήμερα η Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στις Παραστατικές Τέχνες είναι εξαιρετικά ανεπαρκής, καθώς δε καλύπτει όλο το φάσμα των ειδικοτήτων, ούτε και τις ανάγκες όλων των σπουδαστών/ριών.  Το κενό αυτό ήρθε να καλυφθεί από σχολές ιδιωτικών συμφερόντων, αναγνωρισμένων όμως απο το ΥΠΠΟΑ ως σχολές Ανώτερης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ( σύμφωνα με το Άρθρο 16, παράγραφος 7).

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2022, με το ΠΔ 85/2022, τα πτυχία όλων των αποφοίτων των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών κατατάσσονται στην κατηγορία Δ.Ε (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανειδίκευτοι/ες εργάτριες/ες), υποβαθμίζοντας, έτσι, τόσο τα ακαδημαϊκά ( βαθμίδα 5, δηλαδή μεταλυκειακή εκπαίδευση και ΙΕΚ )όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα της καλλιτεχνικής σπουδαστικής και εργαζόμενης κοινότητας.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (νόμος Κεραμέως) ανοίγει διάπλατα τον δρόμο σε μια  ακόμα πιο εκμεταλλευτική, ταξική και σκληρή ιδιωτική εκπαίδευση (ανεβασμένα δίδακτρα, αμφιβόλου ποιότητας σπουδές, κ.α).

Τα πλέον αναγνωρισμένα Κολλέγια έναντι της ελλιπούς Δημόσιας και Δωρεάν Πανεπιστημιακής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και της υποβάθμισης των Ανώτατων σχολών είναι οι μεγάλοι νικητές.

Το πρόβλημα επεκτείνεται και στην καλλιτεχνική εργατική παραγωγή.  Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται, ενισχύοντας την ίδια στιγμή τη μαύρη ή/και απλήρωτη εργασία και δημιουργώντας τελικά ένα επικίνδυνο και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον. Οι επιχορηγήσεις στο ελεύθερο θέατρο και στο χορό μειώνονται δραματικά και καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ύπαρξη μικρών καλλιτεχνικών παραγωγών. Παράλληλα οι απευθείας αναθέσεις έργων που γίνονται σε καλλιτέχνες, παρακάμπτοντας τους διαγωνισμούς, καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, τον βιοπορισμό των καλλιτεχνών και την ανεξάρτητη δημιουργία.

Η εφαρμογή του ΠΔ85/2022 έρχεται να επισφραγήσει την μέχρι τώρα επώδυνη κατάσταση στην εργασία στο ελεύθερο θέατρο, εφόσον οι καλλιτέχνες θα προσλαμβάνονται ως ανιδείκευτοι/ες εργάτες/τριες με ότι αυτό συνεπάγεται για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

 

Κυρίαρχα όμως το ΠΔ85/2022 πλήττει όλες/ους τους εργαζόμενους/ες (ΙΔΟΧ)στον Δημόσιο τομέα, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα (μισθούς, άδειες, κλιμάκια, κατάταξη κ.α) Ακόμα και με την ¨πολλά υποσχόμενη¨ νομοθετική ρύθμιση ( ΚΥΑ)και την κατ 'επίφαση μισθολογική βελτίωση, δεν αλλάζει στην πραγματικότητα τίποτα.

 

ΤΟ ΠΔ85 ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Η εφαρμογή του ΠΔ85/2022 δεν πλήττει μόνο την καλλιτεχνική κοινότητα. Αφορά όλους και όλες   τους/τις σπουδαστές/ριες και απόφοιτους/ες του Δωρεάν και Δημόσιου Πανεπιστημίου. Το 2019 μπήκε σε εφαρμογή με τον νόμο Κεραμέως, η εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με αυτών του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Το 2022 με προεδρικό διάταγμα αυτή τη φορά, η κυβέρνηση καταφέρνει να αναθεωρήσει από το «παράθυρο» το άρθρο 16. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος ζ' και Στ' του χυδαίου ΠΔ85/2022, κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους κολλεγίων. Έτσι, ολοκληρώνεται ακαδημαϊκά και επαγγελματικά η ισοτιμία της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το Δημόσιο- Δωρεάν Πανεπιστήμιο, ανοίγοντας πια τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με το τρόπο αυτό επισφραγίζεται η αντιμετώπιση της Παιδείας και του Πολιτισμού ως ένα πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης, ως ένα προνόμιο Αρίστων.

ΕΜΕΙΣ

 

-- Ενώνουμε τις φωνές μας με τις καταλήψεις των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του Κ.Θ.Β.Ε., του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ, της Κ.Σ.Ο.Τ. και τις καταλήψεις του Τσίλλερ, του Βασιλικού Θεάτρου της Θεσσαλονίκης και του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων της Πάτρας.

-- Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του Κ.Θ.Β.Ε και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτραςπου, στηρίζοντας εμπράκτως τον δίκαιο αγώνα όλων μας, δήλωσαν παραίτηση. Η ανυποχώρητη στάση τους έρχεται να επισφραγίσει την ιστορική στιγμή που διανύουμε. Ενάντια στις χυδαιότητες μερίδας δημοσιογράφων εμείς υψώνουμε τοίχο αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Καλούμε κανένας και καμία να μην καλύψει το τεράστιο κενό που αφήνουν πίσω τους. Απαιτούμε κάθε θεσμικό όργανο να τοποθετηθεί και να πάρει θέση όπως οφείλει.

-- Είμαστε δίπλα στους Υγειονομικούς, τους Εκπαιδευτικούς και τους Αρχαιολόγους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην συνεχόμενη και σκόπιμη υποβάθμιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παλεύουμε μαζί τους για την εξασφάλισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα, των βασικώνδομώντηςκοινωνίας ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

       Την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003)

       Την ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών, με τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. (Διαδικασίες εξομοίωσης για τους αποφοίτους των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών)

       Την  άμεση απόσυρση του άρθρου 7 του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Καμία αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων ως ΠΕ και ΤΕ. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των πτυχίων των Δημοσίων και Δωρεάν Πανεπιστημίων.

       Την διασφάλιση του Άρθρου 16 και των διατάξεων του. Καμία αλλαγή στις παραγράφους για τις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές. Προστασία της Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και της Ανώτατης Δωρεάς και Δημόσιας Παιδείας.

       Την ενίσχυση και διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας

       Την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων παντού.

       Την αύξηση του προϋπολογισμού για τον σύγχρονο Πολιτισμό.

       Καθολικά προσβάσιμο Πολιτισμό.

       Την ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη των μικρών καλλιτεχνικών παραγωγών, των ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών.

       Την επαναφορά και αύξηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

       Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Οικονομικής Στήριξης στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών, 

 

       Καλούμε τα καλλιτεχνικά σωματεία να συμμετέχουν μαζικά στις συνελεύσεις τους και να στηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

        Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να στηρίξουν τον αγώνα μας.

       Καλούμε όλες και όλους να στηρίξουν μαζί μας τους δίκαιους αγώνες των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών και των αρχαιολόγων.

 

Δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε.

 

Νααπαρνηθούμε

αυτά που έχουμε,

να πάρουμε

αυτά που μας αρνούνται.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΡΕΞ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: