Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΩΖΟΠΟΛΗ της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ. ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟ 2016.

 

Από παλαιότερη εκδρομή το 2016










υπόσκαφη εκκλησία




εκκλησία Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου





Από παλαιότερη εκδρομή το 2016

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ (ΠΥΡΓΟΣ) – ΣΩΖΟΠΟΛΗ της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ (σημερινή ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – παράλια ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

 

Ημερομηνία: Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Τουριστικό Γραφείο: Γραφείο Τουρισμού karakatsanis-tours.gr 25520 – 23124 & 29526 & 29527 karakatsanis.tours@gmail.com

Διοργάνωση: Β΄ΕΛΜΕ Έβρου.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στο τουριστικό γραφείο έως Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 και στη Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ [b.elme.evrou@gmail.com και στα τηλ. 6937032925 (ΚΟΥΣΙΝΙΔΗΣ), 6944307824 (ΓΕΩΡΓΟΥΣΙΔΟΥ)]

Κόστος εκδρομής: 30 ευρώ

 

Πρόγραμμα εκδρομής

6:00 Αναχώρηση από το Γραφείο Γενικού Τουρισμού Καρακατσάνης στη Ν.Ορεστιάδα.

11:00. Άφιξη στη Σωζόπολη (251 Km-3 ώρες και 38 λεπτά) μετά από ενδιάμεσες στάσεις.

Σωζόπολη (Απολλωνία του Πόντου). Γνωριμία με τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Έλληνες της Μιλήτου στα τέλη του 6ου π.χ. αιώνα και ήταν σημαντικό εμπορικό λιμάνι. Σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα της Βουλγαρίας, γνωστή για το φεστιβάλ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, τεχνών και κινηματογράφου Απολλωνία (όπως ήταν ένα από τα αρχαία ονόματα της πόλης). Η πόλη έχει γίνει επίσης δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Στην περιήγηση μας θα δούμε:

· Τα παραθαλάσσια τείχη που προσφέρουν μια υπέροχη θέα στον Εύξεινο Πόντο.

· Συνάντηση με τους ‘Έλληνες της Σωζόπολης, της πιο καλλιτεχνικής πόλης της Βουλγαρίας.

· https://www.flagman.bg/files-news/2019/files/june%202023/03.06/%D0%B39.jpgΞενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο, με εκθέματα από το Ελληνικό παρελθόν της πόλης.

·      Αίθουσα Γιώργου Γουναρόπουλου στην Πινακοθήκη της Σωζόπολης Βουλγαρίας, πού εγκαινιάσθηκε το Σάββατο 03/06/2023 .Ο Γιώργος Γουναρόπουλος γεννήθηκε 1889 στη Σωζόπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας, και ήταν μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας με δώδεκα παιδιά. Αρχές Ιουνίου του 2023 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Έλληνα καλλιτέχνη. Στην πινακοθήκη της Σωζόπολης κληρονόμοι του διάσημου καλλιτέχνη δώρισαν προσωπικά αντικείμενα και πίνακές του. Η αίθουσα στην Πινακοθήκη της Σωζόπολης αφιερώθηκε στον Γουναρόπουλο και η έκθεση των έργων του θα είναι μόνιμη.

Με τη γενναιόδωρη δωρεά των εγγονών του καλλιτέχνη, Μαρίας και Δέσποινας Γουναροπούλου, 9 ζωγραφικών έργων, πολλών προσχεδίων καθώς και προσωπικών αντικειμένων του ζωγράφου στον δήμο Σωζόπολης Βουλγαρίας, ο Γουναρόπουλος «επιστρέφει» στη γενέτειρά του, κοντά στα βραχώδη τοπία της Μαύρης θάλασσας που τόσο λάτρεψε και αποθέωσε στη ζωγραφική του!

·      Περιήγηση στην πόλη

Εκκλησίες

·  Υπόσκαφη της Αγίας Μαρίας (Sveta Bogoroditsa),

· του Αγίου Ζώσιμου,

· του Αγίου Γεωργίου,

·  των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου. Τις τοιχογραφίες του ναού φιλοτέχνησε ο κ.Σαρσάκης Γιάννης από το Διδυμότειχο και τα ψηφιδωτά η καθηγήτρια των καλλιτεχνικών των Γυμνασίων Διδυμοτείχου συν. Γεωργία Νταλαγιώργου, της οποίας την τιμή θα έχουμε να μας συνοδέψει και να ξεναγήσει στις εκκλησίες.

· Γεύμα

15:40: Άφιξη στο Μπουργκάς (35 Km - 40 λεπτά).

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγαρική Ακτή της Μαύρης Θάλασσας και η τέταρτη μεγαλύτερη στη Βουλγαρία, μετά τη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και τη Βάρνα. Ο Πύργος (Βurgas) είναι η γενέτειρα του ποιητή Κώστα Βάρναλη.

Επίσκεψη στην ελληνική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου σήμερα ψηφιδωτό της συν. Νταλαγιώργου Γεωργίας κοσμεί το εξωτερικό του ναού. Περιήγηση στο κέντρο του Μπουργκάς.

18:00: Αναχώρηση από Μπουργκάς για Ν. Ορεστιάδα.

11:00: Άφιξη στη Ν. Ορεστιάδα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: